返回列表 回覆 發帖

有來世,有永生,但無前世,係咪唔合邏輯

正常黎講,有始就有終。
無始自然無終。無終自然無始。

如果無來世,自然無前世。

如果有來世,自然有前世。

如果有永生,自然有大量前世。

有來世,但無前世,係甚麼玩意?
「永生」通常意味著存在沒有終點,而「有來世」則暗示了生命循環的連續性。如果一個存在有永生,那麼它似乎應該在時間的兩端都是無限的,即「無始」和「無終」。
醒你一句
你慢慢思考
()->這一生->永生

()= 永死?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
醒你一句
你慢慢思考
Knowledge has beginning but no end

你呢句只係格言,唔係真理或科學事實
你呢句只係格言,唔係真理或科學事實
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/2/2 08:32

少。。。都唔係同你講緊科學。
少。。。都唔係同你講緊科學。
beebeechan 發表於 2024/2/2 10:27 ]

既然唔係科學事實

咁的話,呢類格言唔太 inspiring

美國New Hampshire 州的官方的格言話 Live Free or Die
唔通你有信咩?
既然唔係科學事實

美國New Hampshire 州的官方的格言話 Live Free or ...

阿富汗的國家格言係:萬物非神,唯有真主,穆罕默德是神的使者。

唔通你又信Allah 真神和Muhammad 咩?
既然唔係科學事實

美國New Hampshire 州的官方的格言話 Live Free or ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/2/2 10:48

請問一聲..宗教和科學是相同的東西嗎?
我答: 不是 (我唔知你會答乜)

講格言, 講哲學時你講乜蠢科學!

不同的東西可以用相同的方法處理嗎?
(酒樓個廚房都分開蒸, 鑊, 炸, 煲...不同菜不同煮法.....)
用在科學上的探索方式可以用在宗教, 哲理上嗎?

(你有科學知識但無常理...連一廚房佬也懂的常理你是沒有了....唉)將工具用在錯誤的地方又是閣下的低智而已.
咪話個格言唔 inspiring 囉。
咪話個格言唔 inspiring 囉。
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/2/2 12:26

你話唔夠inspiring 就無謂拗
你話唔科學我就一定抦你
你話唔夠inspiring 就無謂拗
你話唔科學我就一定抦你
beebeechan 發表於 2024/2/2 12:36

但你知唔知點解你個格言 no inspiring 先
因為你想借呢個格言,說明靈魂有可能係有 beginning but no end

但別忘記,你講的知識,係depends on human
個beginning 唔係知識本身,而係人類開似學習、研究、探索、分享的一刻

而於no end也非正確,如果人類會滅亡,人類滅亡那日就係end of knowledge (因為knowledge 係站在人類視角看)(如果不是人類視角,無法證明knowledge has beginning, 也無法證明knowledge no end)
(因為knowledge 係站在人類視角看

個beginning 唔係知識本身,而係人類開似學習、研究、探索、分享的一刻

而於no end也非正確,如果人類會滅亡,人類滅亡那日就係end of knowledge
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/2/4 18:21

你都識講, 係站在人視角來看
那日, 你死了, 難道萬有引力, string...這些知識也消失了?

在人類未出現前的宇宙, 天地早便有不為人知的「知識」。。
今日的科學, 仍在找未知的知識。
那日, 你死了, 難道萬有引力, string...這些知識也消失了?

在人類未出現前 ...

萬有引力係自然定律,但知識係人類建構(Human Construct)。

萬有引力不會在你死後消失。
但萬有引力作為你的知識,你死咗這些知識就跟住消失了。
不,更準確講,當你患上咗腦退化症開始,它已經消失。

而言,知識一般是講緊全人類集體知識,而非一個人的知識的話,咁人類滅亡時,或者人類因為各種原因(如世界大核戰、能源耗盡、無人肯生仔生女導致無法承繼知識、或者生太多仔女導致嚴重資源短缺等等)大倒退,以至無法作知識傳承,知識咪消失囉。

在人類未出現前 ...

萬有引力係自然定律,但知識係人類建構(Human Construct)。

萬有引力不會在你死後消失。
但萬有引力作為你的知識,你死咗這些知識就跟住消失了。
不,更準確講,當你患上咗腦退化症開始,它已經消失。

而言,知識一般是講緊全人類集體知識,而非一個人的知識的話,咁人類滅亡時,或者人類因為各種原因(如世界大核戰、能源耗盡、無人肯生仔生女導致無法承繼知識、或者生太多仔女導致嚴重資源短缺等等)大倒退,以至無法作知識傳承,知識咪消失囉。

你搞錯咗咩叫知識

知識不是自然定律,也不是社會規律,
而係人類的探索、研究、學習所得。

知識不是自然,而係完完全全係一個人類的建構(Human Construct)

所以,人類滅亡,自然規律仍然健在,但知識(即人類的知識)旋即會消失。
如果閣下想講,知識就係自然規律。

咁的話,宇宙有無beginning ,有無end,都是一個謎。

能量及質量守恒定律(Law of conservation of mass and energy)就話,物質與能量不會被創造或消失,只能轉換。咁的話,即係無始無終(No beginning, no end)

大爆炸理論話有beginning ,而呢個beginning 係一個奇點,奇點雖然體積好細,但它的質量和重量,係等同宇宙一樣咁大。而且,宇宙也可能有end。

咁的話,宇宙有無beginning ,有無end,都是一個謎。

能量及質量守恒 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/2/5 09:45

跟你拗呢啲話題, 就真正係只有 beginning, no end

能量及質量守恒 ...
Guest from 203.145.89.x 2024/2/5 09:45 提交

一時說無始無終

咁的話,即係無始無終(No beginning, no end)

三刻時便說

而且,宇宙也可能有end

咁即係有無始有冇終?

你都唔知自己企在乜立場。
一時說無始無終

三刻時便說
咁即係有無始有冇終?

你都唔知自己企在乜立場。 ...
beebeechan 發表於 2024/2/5 15:30

你倒底想探究真理,還是企邊站,探究信仰和立場?

真理,即使係社會科學,都係multifaceted and complex。

你似乎想硬簡單化呢種 multifaceted and complexity,不過只會讓你更遠離真理。
一時說無始無終

三刻時便說

咁即係有無始有冇終?

你都唔知自己企在乜立場。 ...
beebeechan 發表於 2024/2/5 15:30 ]

咪講咗,宇宙有無beginning ,有無end,都是一個謎

以你的討論的邏輯水平,必須大幅努力學習,才能探討真理啊。
高級模式 | 發新話題
換一個