返回列表 回覆 發帖

有來世,有永生,但無前世,係咪唔合邏輯

醒你一句
你慢慢思考
你呢句只係格言,唔係真理或科學事實
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/2/2 08:32

少。。。都唔係同你講緊科學。
既然唔係科學事實

咁的話,呢類格言唔太 inspiring

美國New Hampshire 州的官方的格言話 Live Free or ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/2/2 10:48

請問一聲..宗教和科學是相同的東西嗎?
我答: 不是 (我唔知你會答乜)

講格言, 講哲學時你講乜蠢科學!

不同的東西可以用相同的方法處理嗎?
(酒樓個廚房都分開蒸, 鑊, 炸, 煲...不同菜不同煮法.....)
用在科學上的探索方式可以用在宗教, 哲理上嗎?

(你有科學知識但無常理...連一廚房佬也懂的常理你是沒有了....唉)將工具用在錯誤的地方又是閣下的低智而已.
咪話個格言唔 inspiring 囉。
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/2/2 12:26

你話唔夠inspiring 就無謂拗
你話唔科學我就一定抦你
(因為knowledge 係站在人類視角看

個beginning 唔係知識本身,而係人類開似學習、研究、探索、分享的一刻

而於no end也非正確,如果人類會滅亡,人類滅亡那日就係end of knowledge
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/2/4 18:21

你都識講, 係站在人視角來看
那日, 你死了, 難道萬有引力, string...這些知識也消失了?

在人類未出現前的宇宙, 天地早便有不為人知的「知識」。。
今日的科學, 仍在找未知的知識。
如果閣下想講,知識就係自然規律。

咁的話,宇宙有無beginning ,有無end,都是一個謎。

能量及質量守恒 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/2/5 09:45

跟你拗呢啲話題, 就真正係只有 beginning, no end
如果閣下想講,知識就係自然規律。

咁的話,宇宙有無beginning ,有無end,都是一個謎。

能量及質量守恒 ...
Guest from 203.145.89.x 2024/2/5 09:45 提交

一時說無始無終

咁的話,即係無始無終(No beginning, no end)

三刻時便說

而且,宇宙也可能有end

咁即係有無始有冇終?

你都唔知自己企在乜立場。
瞎子摸宙?
高級模式 | 發新話題
換一個