返回列表 回覆 發帖

點解冇人識利用左膠?

唔準神父結婚, 可能違反聯合國人權宣言?

Article 16 of The Universal Declaration of Human Rights
Men and women of full age, without any limitation due to race, nationality or religion, have the right to marry and to found a family. They are entitled to equal rights as to marriage, during marriage and at its dissolution.
Marriage shall be entered into only with the free and full consent of the intending spouses.
The family is the natural and fundamental group unit of society and is entitled to protection by society and the State.
https://www.humanrights.com/cour ... ead-article-16.html

唔準女人做神父, 性別歧視
Women's rights as a human right
Gender Equality was made part of international human rights law by the Universal Declaration of Human Rights, which was adopted by the UN General Assembly on 10 December 1948. That milestone document in the history of human rights recognized that “All human beings are born free and equal in dignity and rights” and that “everyone is entitled to all the rights and freedoms set forth in this Declaration, without distinction
唔好同梵蒂岡打, 喺逐個唔同嘅國家file lawsuits, 是但有一個贏咗都可以成為案例。喺呢一點可以利用共產黨, 橫掂佢哋都唔係好妥天主教, 為咗表示佢重視人權, 相當有可能判教會輸
https://www.un.org/en/global-issues/gender-equality

本網有冇資源去進行呢樣嘢呢? 咁樣比較齋talk令教會頭嘅程度不可同日而語
耶穌雖然唔識武功,但佢絕對係帶動魔術行業既先驅者,呢點大家都無異議啦。

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆  leefeng
唔止。dont forget聖殿小販
沙文 發表於 2024/3/9 07:50

又话耶稣爱世人嘅?
小販揾两餐啫,使唔使要用鞭子去打人咁暴力,如果佢當時係lap把刀呢? 咁就死得人多囉!
耶稣既所謂温柔慈善的面孔真是假到庳。
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 75# leefeng
唔止。dont forget聖殿小販
其實研究少林武功係咪關佛教事係冇咩意思嘅。既然這個industry用咗佢招牌built up咗image, 咁佢嘅存在就已 ...
沙文 發表於 2024/3/9 05:50

佛教的武功都係由人悟和創作演變出來既產品。
不過耶穌教更加利害,悟和創作演變出一個荒謬怪誕,又殺又淫既故事出來,出産不少的教導信徒怎樣教小孩擺post令性侵更上高潮,怎樣整死一個細路仔或孤兒唔使坐監。
天堂票就更加肯定唔會回水一半架啦!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
唔係喎

悉达多太子又向武士们学习武术,练成了一个骑马、射箭、击剑的能手。净饭王举行一次武艺竞赛大会 ...
沙文 發表於 2024/3/9 03:34

悉達多又全勝耶穌一皮,人地識武藝都冇蝦任何人同物,
而耶穌淨係識蝦(欺負)啲無花果樹,同蝦啲豬!
其實研究少林武功係咪關佛教事係冇咩意思嘅。既然這個industry用咗佢招牌built up咗image, 咁佢嘅存在就已經係contribution.Sir Run Run Shaw唔會care究竟少林功夫出自邊度,佢只會care您肯唔肯由荷包淫買飛錢。畀您證明到少林功夫唔關佛教事,佢都唔會回水一半啦。美斯踢波咩

Don't know where God is but the Devil is in the details
佛教同功夫應該冇乜關係,佛祖應該唔識打功夫!
leefeng 發表於 2024/3/8 10:04

唔係喎

悉达多太子又向武士们学习武术,练成了一个骑马、射箭、击剑的能手。净饭王举行一次武艺竞赛大会,释迦族的王子们都参加比赛。悉达多太子骑射出众,夺得冠军,万人敬仰。

http://www.teducn.com/chinese/ch ... 2010-12-22/127.html
唔知所有做父母的,想仔女先打好健康基礎,行得打得跳得,
或做隻乖乖耶稣的小小羊,天天幻想等待上天堂BBQ?

National Geographic
36,000 Kids You Don’t Want to Mess With | Short Film Showcase

佛教同功夫應該冇乜關係,佛祖應該唔識打功夫!

中國青少年要多動少靜,少睇手機,多運動,唔使去Gym,學下功夫,可以強身健體,堅决不做東亞病夫。

中國青少年聽神父牧師傳教,乖乖坐係度一邊聽廢up,一邊幻想上天堂,或性侵邊一個好呢? 靜坐讀經,靜坐祈禱,再靜坐告解懺悔強姦了小妹妹,多祈禱,多奉獻等待上天堂與主同在,在未夠quali 上天堂之前,先做住,或信了洋教要局住做東亞病夫(反正遲或早都做亡國奴咯 )

Don't know where God is but the Devil is in the details

唔知呀, 不過少林72絕藝之中有羅漢功:

https://baike.baidu.com/item/%E7%BD%97%E6%B1%89%E5%8A%9F/1486930?fromModule=lemma_inlink

成後唔使用night vision goggles, 慳好多 , 睇名都知道同佛教有關啦

起碼都U$二三千一個㗎喎
呢篇 武艺丛谈_少林武术不本于佛教|武术世家 (wushupeixunban.com) 作者似乎有啲料到,考證埋話人地係吹水,同我認為「少林功夫同佛教又無乜挐掕」同聲同氣,唔駛我創立少林寺第73式絕技喇掛。
呢篇 佛誕|佛門如何跟武術連上關係 少林武功成於隋唐散軼於民初 (hk01.com)
有講到相對安穩的少林寺吸納懂武術的人入內,就好似香港好多名校都係教會學校,實情應該係教會學校揀哂啲叻既細路入讀,啲父母又信間學校好所以送仔女去讀,同佢係教會背景基本無乜關係。
佛教同武功兩樣我都唔識,唔知你講得啱唔啱, 不如你唔好用佛教元素創立少林寺第73絕技出嚟prove yourself
嚴格黎講少林功夫同佛教又無乜挐掕

都有嘅。少林寺derivatived咗武俠小說、功夫片
中華膠真係冇嘢好賴喇咩?
Made in 慘啦就好馨香咩?禪宗咪又係齋talk文化對gpd有乜L嘢禆益? ...
沙文 發表於 2024/3/8 11:54

講起宗教同GDP既關係,我就諗起天主教又贖罪券又科水疏通刮刮埋埋咁多錢,伊斯蘭教一年一度大朝聖都有造就聖城麥加旅遊業啦,佛教又真係諗唔到對GDP有乜貢獻。
中華膠真係冇嘢好賴喇咩?
Made in 慘啦就好馨香咩?禪宗咪又係齋talk文化,您解釋下禪宗對貴國gpd,cci有乜L嘢禆益?
高級模式 | 發新話題
換一個