返回列表 回覆 發帖

點解冇人識利用左膠?

中華膠真係冇嘢好賴喇咩?
Made in 慘啦就好馨香咩?禪宗咪又係齋talk文化,您解釋下禪宗對貴國gpd,cci有乜L嘢禆益?
Don't know where God is but the Devil is in the details
中華膠真係冇嘢好賴喇咩?
Made in 慘啦就好馨香咩?禪宗咪又係齋talk文化對gpd有乜L嘢禆益? ...
沙文 發表於 2024/3/8 11:54

講起宗教同GDP既關係,我就諗起天主教又贖罪券又科水疏通刮刮埋埋咁多錢,伊斯蘭教一年一度大朝聖都有造就聖城麥加旅遊業啦,佛教又真係諗唔到對GDP有乜貢獻。
都有嘅。少林寺derivatived咗武俠小說、功夫片
Don't know where God is but the Devil is in the details
嚴格黎講少林功夫同佛教又無乜挐掕

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
佛教同武功兩樣我都唔識,唔知你講得啱唔啱, 不如你唔好用佛教元素創立少林寺第73絕技出嚟prove yourself
呢篇 佛誕|佛門如何跟武術連上關係 少林武功成於隋唐散軼於民初 (hk01.com)
有講到相對安穩的少林寺吸納懂武術的人入內,就好似香港好多名校都係教會學校,實情應該係教會學校揀哂啲叻既細路入讀,啲父母又信間學校好所以送仔女去讀,同佢係教會背景基本無乜關係。
呢篇 武艺丛谈_少林武术不本于佛教|武术世家 (wushupeixunban.com) 作者似乎有啲料到,考證埋話人地係吹水,同我認為「少林功夫同佛教又無乜挐掕」同聲同氣,唔駛我創立少林寺第73式絕技喇掛。

唔知呀, 不過少林72絕藝之中有羅漢功:

https://baike.baidu.com/item/%E7%BD%97%E6%B1%89%E5%8A%9F/1486930?fromModule=lemma_inlink

成後唔使用night vision goggles, 慳好多 , 睇名都知道同佛教有關啦

起碼都U$二三千一個㗎喎

中國青少年要多動少靜,少睇手機,多運動,唔使去Gym,學下功夫,可以強身健體,堅决不做東亞病夫。

中國青少年聽神父牧師傳教,乖乖坐係度一邊聽廢up,一邊幻想上天堂,或性侵邊一個好呢? 靜坐讀經,靜坐祈禱,再靜坐告解懺悔強姦了小妹妹,多祈禱,多奉獻等待上天堂與主同在,在未夠quali 上天堂之前,先做住,或信了洋教要局住做東亞病夫(反正遲或早都做亡國奴咯 )

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
佛教同功夫應該冇乜關係,佛祖應該唔識打功夫!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
唔知所有做父母的,想仔女先打好健康基礎,行得打得跳得,
或做隻乖乖耶稣的小小羊,天天幻想等待上天堂BBQ?

National Geographic
36,000 Kids You Don’t Want to Mess With | Short Film Showcase

佛教同功夫應該冇乜關係,佛祖應該唔識打功夫!
leefeng 發表於 2024/3/8 10:04

唔係喎

悉达多太子又向武士们学习武术,练成了一个骑马、射箭、击剑的能手。净饭王举行一次武艺竞赛大会,释迦族的王子们都参加比赛。悉达多太子骑射出众,夺得冠军,万人敬仰。

http://www.teducn.com/chinese/ch ... 2010-12-22/127.html
其實研究少林武功係咪關佛教事係冇咩意思嘅。既然這個industry用咗佢招牌built up咗image, 咁佢嘅存在就已經係contribution.Sir Run Run Shaw唔會care究竟少林功夫出自邊度,佢只會care您肯唔肯由荷包淫買飛錢。畀您證明到少林功夫唔關佛教事,佢都唔會回水一半啦。美斯踢波咩

唔係喎

悉达多太子又向武士们学习武术,练成了一个骑马、射箭、击剑的能手。净饭王举行一次武艺竞赛大会 ...
沙文 發表於 2024/3/9 03:34

悉達多又全勝耶穌一皮,人地識武藝都冇蝦任何人同物,
而耶穌淨係識蝦(欺負)啲無花果樹,同蝦啲豬!
其實研究少林武功係咪關佛教事係冇咩意思嘅。既然這個industry用咗佢招牌built up咗image, 咁佢嘅存在就已 ...
沙文 發表於 2024/3/9 05:50

佛教的武功都係由人悟和創作演變出來既產品。
不過耶穌教更加利害,悟和創作演變出一個荒謬怪誕,又殺又淫既故事出來,出産不少的教導信徒怎樣教小孩擺post令性侵更上高潮,怎樣整死一個細路仔或孤兒唔使坐監。
天堂票就更加肯定唔會回水一半架啦!
回覆 75# leefeng
唔止。dont forget聖殿小販
回覆  leefeng
唔止。dont forget聖殿小販
沙文 發表於 2024/3/9 07:50

又话耶稣爱世人嘅?
小販揾两餐啫,使唔使要用鞭子去打人咁暴力,如果佢當時係lap把刀呢? 咁就死得人多囉!
耶稣既所謂温柔慈善的面孔真是假到庳。
耶穌雖然唔識武功,但佢絕對係帶動魔術行業既先驅者,呢點大家都無異議啦。

高級模式 | 發新話題
換一個