返回列表 回覆 發帖

耶穌從來冇...

正如一種藍色雀仔同埋一個準噶爾民族唔可以代表「一切血肉的生物」,活動槍機團坐入邊嗰個半圓形咬 ...
逃出魔幻紀 發表於 2024/3/26 22:14

你個幻想自有永有無限勁嘅天主存在先至算啦!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
有限嘅人同自有永有無限勁嘅天主點可以相提並論呢?
逃出魔幻紀 發表於 2024/3/26 06:14

咁就要問返你自己啦, 相提並論嘅人係你喎: "等於話皇帝成日都淨係識得叫人哋納稅,佢自己就從來冇交過一蚊稅。"
咁就要問返你自己啦, 相提並論嘅人係你喎: "等於話皇帝成日都淨係識得叫人哋納稅,佢自己就從來冇交過一 ...
沙文 發表於 2024/3/27 03:02

魔幻講既「皇帝」係獨裁的皇, 一皇專政既皇。秦始皇, 羅馬皇, 康熙, 雍正....老佛爺
你講既兩個今日例子.(英皇, 泰皇).....係君主立憲既皇, 已經唔係管治國家既權力。
回覆 23# beebeechan

你係佢肚裏面條蛔蟲咩? 佢啞唔識駁我,要您出頭咩?您即係話天主係同秦始皇、尼綠、雍正、老佛爺一類獨裁皇?我畀多次機會您reconfirm: 天主嘅性質係現在已經被廢除的獨裁暴君, yes?
diagnosis - 病, 不一定係發羊吊、鬼上身、姨媽血、 躝癱這些一眼就望見嘅病。有些人有隱性心臟病、三高、糖尿、地中海貧血、武肺空窗期..............

但係每次耶穌撞口撞面見到呢啲病人, 佢都費L事出句聲叫佢注意一下。
佢舉行嘅聚會閒閒地一萬幾千人, 冇理由個個都咁健康, 但奇怪的是所有福音書記載都冇話佢會咁講:

”呢位逃出魔幻弟兄, 你生花柳喎, 但係唔緊要, 你畀我含一含即刻乜事都冇.....”
“ 呢位姐姐仔, 你乳癌第三期喎, 快啲畀我舐下啜下一柱香時間就會好㗎喇, 如果舐耐啲仲可以預防復發”

點解次次都係個patient自己或者佢嘅家人話明畀耶穌聽係咩病佢先搞得掂?
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  beebeechan

你係佢肚裏面條蛔蟲咩? 佢啞唔識駁我,要您出頭咩?您即係話天主係同秦始皇、尼綠、雍正 ...
沙文 發表於 2024/3/27 03:29

天國真係無民主, 無民選...係絕對獨裁架喎。
獨裁落入英明, 公正, 公義的皇手上....當然係好事。 拍哂手叫好喇。
...
冇理由個個都咁健康, 但奇怪的是所有福音書記載都冇話佢會咁講:

”呢位逃出魔幻弟兄, 你生花柳喎, 但係唔緊要, 你畀我含一含即刻乜事都冇.....”
“ 呢位姐姐仔, 你乳癌第三期喎, 快啲畀我舐下啜下一柱香時間就會好㗎喇, 如果舐耐啲仲可以預防復發”

點解次次都係個patient自己或者佢嘅家人話明畀耶穌聽係咩病佢先搞得掂?

沙文 發表於 2024/3/27 03:30

即係咁, 病唔發到出嚟人就唔知死既
若有個道士無喇喇行埋你, 話你前列腺有事...經佢逗咗兩下, 依家無野勒...
你打賞番幾舊水香油, 跟隨佢哩。
你會唔會叫佢: 死開喇!

病發咗出嚟先覺得被醫好係恩惠嚟
您即係話耶穌驚人唔信佢,
為了避免場面embarrassing,寧願睇住病人冒著病發時book唔到appointment,話9知佢死總之唔L好麻煩到救主?我唔介意又畀多次機會您reconfirm:  

耶穌唔會主動關心人, 踢一踢郁一郁,工作態度闊佬懶理話之你死

Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 26# beebeechan
咁您而家有機會早尐習慣冇民主,真係很大的恩賜祖先有靈家山有福幾生修到恭喜曬

而且您可以借機向leefeng旁觀版友推薦其實天國的政制同佢地理想好接近,大水衝到龍王廟……貴教又多兩幹將
醫治致命外傷

10遂差人在監裏斬了若翰的頭,
11把頭放在盤子裏拿來,給了女孩;女孩便拿去給了她母親。
12若翰的門徒前來,領了屍身,埋葬了,然後去報告給耶穌。
13耶穌一聽說這消息,就從那裏上船,私下退到荒野地方

耶穌浄係醫過低成本扮得到的粵語長片水平病患/拉柴,一聽到係CG special effect 嘅斬頭場口,自問法力唔夠,黯然敗走荒野繼績醫鄉下佬賓周庖疹。你知啦, 扮血漏就cheap cheap地兩舊水一粒鐘嘅茄哩啡都做到, 斬頭要hollywood CG special effects, Dream Works閒閒地都收幾十萬美金一秒, 點捨得畀呢?

後人有詩讚曰
基督郎中稱妙手
白帶庖疹唔使憂
一聽殺出血饅頭
冇鞋挽屐落荒走
醫治致命外傷

10遂差人在監裏斬了若翰的頭,
11把頭放在盤子裏拿來,給了女孩;女孩便拿去給了她母親。
12 ...
沙文 發表於 2024/4/1 07:54

有現代科學家聲稱夠膽嘗試人類頭顱接駁手術,但係從來冇人夠膽諗、夠膽嘗試將死咗四日已經腐爛發臭嘅人類屍體醫返生。
你個微小嘅人腦又喺度質疑無限嘅天主嘞,冇一次跳得出罪人嘅驕傲自大井。我從來都未見過反基能夠超越到呢條界線去諗嘢嘅,果然係萬事萬物一切一切都喺聖經嘅教導範圍內運行。
拍哂手叫好喇
beebeechan 發表於 2024/3/27 07:04

字都未識, 只能做奴才, 主人話啥就say yes.
果然係萬事萬物一切一切都喺聖經嘅教導範圍內運行
逃出魔幻紀 發表於 2024/4/1 19:18

一群喪屍, 在神經病院內游走, 當然係在"聖經嘅教導範圍內運行".
回覆 31# 逃出魔幻紀
《封神演義》《西遊記》聊齋》都夠膽諗斬頭再續啦, 係聖經冇呢個場口咋嘛
我從來未見過聖經能夠超越呢條界線諗嘢, 係咪因為想像力有限公司?
但係從來冇人夠膽諗、夠膽嘗試將死咗四日已經腐爛發臭嘅人類屍體醫返生。
逃出魔幻紀 發表於 2024/4/1 03:18

點樣”從來”法?貴國有official歷史記載, 死後個幾月復活:
《後漢書·志第17》獻帝初平中,長沙有人姓桓氏,死,棺斂月余,其母聞棺中聲,發之,遂生。

死咗十幾年, 復活仲生埋仔:
《晉書 卷82》寶父先有所寵侍婢,母甚妒忌,及父亡,母乃生推婢於墓中。寶兄弟年小,不之審也。後十餘年,母喪,開墓,而婢伏棺如生,載還,經日乃蘇。言其父常取飲食與之,恩情如生,在家中吉凶輒語之,考校悉驗,地中亦不覺為惡。既而嫁之,生子。

貴教嗰啲3日有乜L嘢咁巴屎閉
治療自閉症人士。
根據WHO, 1%人口有自閉症。
https://www.who.int/news-room/fa ... -spectrum-disorders
所以, 五千人中有50個自閉症。
由於五千人淨係計麻甩佬, 所以加埋婦孺就肯定不止次數。

但耶穌冇理這100人,以為餵飽就算9數咯,你仲想點L樣?。完全忽視 mental disorder.
自閉症呢個病好似20世紀先被定義咋喎,你不如話埋耶穌無治療過COVID-19?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
定義就係20世紀,存在就向來都有。
您唔係想話gravity喺sir isaac之前係冇卦?
所以我用「定義」囉,你睇我用字幾精準。

耶穌要知道20世紀將呢隻病定義為「自閉症」,先可以話有治療過。就算佢真係識醫,寫聖經條友都唔知點寫啦。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 39# 抽刀斷水

冇定義但有symptoms咖嘛, 講啲symptoms出嚟咪得囉。
所以, 聖經應該出現以下scenario:
耶穌叫群眾用gender以及age分組,但係佢特別吩咐門徒派餐嘅時候留意婦女排隊中有一個成年男子, 因為佢一離開阿媽就會panic, 所以唔排成年男子嗰條隊, 百多祿麻煩你叫佢哋唔好食嘢住, 帶佢哋嚟見我。
百多祿果然見到一對咁嘅母子, 於是帶佢哋去見耶穌。
“ 呢位太太, 請問你個仔係唔係成日頭耷耷唔理人, 叫佢個名都冇反應, 講嘢唔會望住你, 又好怕人掂佢, 拖下佢隻手都唔得, 完全同佢溝通唔到, 有嚴重社交障礙㗎?”
“ 係呀係呀你點知㗎?我即刻試畀你睇...., 逃出魔幻仔, 呢位係救世主, 你快啲叫人啦.........”
但係嗰條麻甩佬乜反應都冇, 一味四圍嶽。
耶穌就話,“ 唔使驚我有分數, 佢呢種病後世係叫做.....唉都係唔好提喇,講咗你都識條鐵,您而家幫我打飛機,我唧精液出來,搽勻佢全身,咁就會好番。“
“主啊,我個仔肥屍大隻,您尐精液有咁多,夠搽全身咩? “
"一次就梗唔夠啦,打多幾次打到夠為止啦嘛死蠢……“

嗱, 成段經文都唔使出現”自閉症”三個字啫?
高級模式 | 發新話題
換一個