返回列表 回覆 發帖

耶穌從來冇...

咁要唔要列埋:瘧疾、天花、麻疹、白喉、梅毒、椰菜花、支氣管炎、肺炎、癌症、心臟病、中風……
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
齊全啲, 完善本網嘅論述當然係最理想啦。但係我一條友能力有限, 又唔係讀medical出身, 其他網友幫下手就無任歡迎
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁做法錯重點喎,成本DSM列哂出黎,無乜意思丫。

不如就話:耶穌從來冇治療過任何病,除了痲瘋、熱病、血漏、瞎子、啞巴、癱子之外。
咁做法錯重點喎,成本列哂出黎,無乜意思丫。

不如就話:耶穌從來冇治療過任何病,除了痲瘋、熱病、血漏、 ...
抽刀斷水 發表於 2024/4/8 21:22

若望福音20:30
「耶穌……還行了許多其他的神蹟,沒有記在這部書上」
您都凈係數碗數碟唔夠嘅,要帶出重點;以上全部係cheap cheap地都可以請到臨記扮演,引起網友brain storm:點解會咁啱嘅呢?
咁先立功立言立德,究天人之際,通古今之變,成一家之言。

好似我日內將要發表的醫盲公研究,就對大家有啟發性嘞,
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁睇你表演啦。
若望福音20:30
「耶穌……還行了許多其他的神蹟,沒有記在這部書上」
beebeechan 發表於 2024/4/8 21:35

「耶穌……還行了幾十萬幾百萬的神父牧師玩小童 J J 的神蹟,也沒有記在這部書上」
只記了和光豬少年共舞的神蹟!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
點樣”從來”法?貴國有official歷史記載, 死後個幾月復活:
《後漢書·志第17》獻帝初平中,長沙有人姓桓 ...
沙文 發表於 2024/4/2 04:44

乜今次跳針(跳鈎)轉換概念轉得咁肉酸呀?咁辛苦摷啲同話題唔啦更嘅嘢嚟講,呢種吹水方式都係你哋班反基先至夾到嘴型。
乜今次跳針(跳鈎)轉換概念轉得咁肉酸呀?咁辛苦摷啲同話題唔啦更嘅嘢嚟講,呢種吹水方式都係你哋班反基先至夾到嘴型。
逃出魔幻紀 發表於 2024/4/9 09:54

講神蹟吖Ma,乜只准你妖教講,中國有嘅就唔准講﹖

樓上抽水嘅數碗數碟, 其實係少咗一樣聾耳陳

7:32有人帶著一個耳聾舌結的人、來見耶穌、求他按手在他身上。

7:33耶穌領他離開眾人、到一邊去、就用指頭探他的耳朵、吐唾沫抹他的舌頭、

7:34望天歎息、對他說、以法大、就是說、開了罷。

7:35他的耳朵就開了、舌結也解了、說話也清楚了。

點解抽水會漏咗嘅呢?咁又唔怪得佢, 始終案例太少, 經文記在耶穌醫嘅殘疾多數係盲公陳、躝癱之類一眼就睇得出嘅殘疾, 如果唔講明係聾耳陳, 外貌上係分辨唔到嘅。

其實, 根據WHO, 世界上聾人的數目係盲人的13倍:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/deafness-and-hearing-loss

https://www.orbis.org/en/news/2021/new-global-blindness-data#:~:text=2021%20has%20seen%20the%20official,%2Dto%2Dsevere%20visual%20impairment.

但係點解聖經記載, 耶穌醫盲公陳多過於醫聾耳陳咁多呢?

喺我繼續講解之前, 大家可以回想一下以前睇過嘅戲, 點解東方同西方嘅電影, 都有盲俠, 但係就冇聾俠?

要扮盲人, 當然最理想係搵一個真係盲嘅演員:

但係咁樣真係考起耶穌嘅團隊, 因為佢結局要係醫返好嘅,唔通叫個盲妹扮開眼咩?

所以, 全部電影都係開眼人扮盲公:

咁係因為演技上嘅先天性限制。各位你試下行出街扮盲, 揸住盲公竹, 戴住黑超, 咁就係時裝盲, 若要好似座頭市咁, 就反下白眼, 一般人冇受過演藝訓練嘅, 都可以勉強做到。

扮聾嘅難度就較高, 時裝就要戴個特大助聽器, 慌死人睇唔你係聾嘅。古裝就冇乜計, 唯有靠兩個聾人互相指手畫腳, 咁先至表演到。所以一定要請兩個人以上, 扮聾嘅成本較高。睇返以上經文, 都係要另一條友帶住條聾耳陳搵耶穌, 話明畀觀眾聽呢條友係聾嘅, 咁交代到劇情。

所以耶穌嘅製作團隊衡量成本效益, 開會檢討之後, 就冇再用聾耳陳呢條橋。

如果聾既通常都唔太識講野,因為聽唔到自己把聲學唔識,視乎聾既程度就有不同口音。即使突然被耶穌醫返好聾耳,都唔能夠立即學得返講野lak lak聲。

昨晚剛好看了劉俊謙演扮聾溝女而爆紅,因為佢演得好似,連講野都學足聾人口音,要有咁既演技先carry到聾人角色。

有netflix不妨睇下。

《此時此刻》效應——讓劉俊謙爆紅吧! - 月巴氏 - ChatENT - Art & Living - Diva Channel - etnet 經濟通|香港新聞財經資訊和生活平台
扮聾真係對演技要求高過扮盲,耶穌好難搵到演員, 所以只係試過一次醫聾耳陳。

我有個friend撞車跛腳, 醫生就發咗個傷殘人士停車牌畀佢, 好返之前可以泊傷殘人士車位。
咁發一個傷殘人士泊車牌, 都要醫生驗證過佢真係行動唔方便先得, 但係聖經嘅奇怪地方係, 啲人嚟醫病/傷殘, 從來冇人驗過係咪真係有病/傷殘, 一施法術就話醫好咗喇, 咁我哋點L知事前究竟係唔係真係有病/傷殘呢?

就算係細路仔睇魔術表演, magician都會先show下我個箱本來係空嘅......唔會擺到明當啲觀眾係傻㗎嘛

呢樣嘢都係需要教友出面解釋嘅
耶穌只係受過魔鬼試探,但係從來冇受過我試探。
If I were 該亞法,根本就唔駛10字架玩到咁大,畧施小計就拆耶穌招牌:我會派全身癱瘓抽刀斷水,由leefeng 及旁觀兩位大內高手抬去揾耶穌求醫。耶穌例牌:你的信救了你,起身行啦。

但係抽刀斷水事先已收咗我錢,到時賴死唔起身:主啊我都係郁不得其正, 點醫都醫唔到。
這時門徒心生一計,掹出老牛照頭劈, 睇下你契弟會唔會閃避
冇錯,根據情報,門徒亦非善類,係armed 的:Luk 22:38 他們說、主阿、請看、這裡有兩把刀.耶穌說、夠了。

所以我方亦早有準備,派兩位大內高手護送抽刀斷水, 門徒終不能得手。群眾見耶穌冇料到,一哄而散,
痴線搵我黎教飛。
耶穌只係受過魔鬼試探,但係從來冇受過我試探。
If I were 該亞法,根本就唔駛10字架玩到咁大,畧施小計就 ...
沙文 發表於 2024/4/13 01:53

你係咪潛水太多, 或經常潛得太深.....
近排short short哋咁既

Diving linked to brain damage
https://www.dailymail.co.uk/health/article-13345/Diving-linked-brain-damage.html
回覆 54# 抽刀斷水

都唔係要你白做啫
回覆 55# beebeechan

耶穌又係冇醫過brain damage. brain damage都唔難扮啫,好似我咁唔駛出鏡都扮到。點解佢吔唔揾人扮brain damage?多尐diverse福音可讀性又高些
我點知做耶穌趕鬼係表演?其實係經文自己透露嘅:

9:17眾人中間有一個人回答說、夫子、我帶了我的兒子到你這裡來、他被啞巴鬼附著.
9:18無論在那裡、鬼捉弄他、把他摔倒、他就口中流沫、咬牙切齒、身體枯乾、我請過你的門徒把鬼趕出去、他們卻是不能。
9:19耶穌說、噯、不信的世代阿、我在你們這裡要到幾時呢.我忍耐你們要到幾時呢.把他帶到我這裡來罷。
9:20他們就帶了他來。他一見耶穌、鬼便叫他重重的抽瘋.倒在地上、翻來覆去、口中流沫。
9:21耶穌問他父親說、他得這病、有多少日子呢.回答說、從小的時候。
9:22鬼屢次把他扔在火裡、水裡、要滅他.你若能作甚麼、求你憐憫我們、幫助我們。
9:23耶穌對他說、你若能信、在信的人、凡事都能。
9:24孩子的父親立時喊著說、我信.但我信不足、求主幫助。〔有古卷作立時流淚的喊著說〕
9:25耶穌看見眾人都跑上來、就斥責那污鬼、說、你這聾啞的鬼、我吩咐你從他裡頭出來、再不要進去。
9:26那鬼喊叫、使孩子大大的抽了一陣瘋、就出來了.孩子好像死了一般。以致眾人多半說、他是死了。
9:27但耶穌拉著他的手、扶他起來、他就站起來了。

點解佢要等到"眾人都跑上來" 先至作法?咁明顯就係要觀眾多嗰陣表演先至有成本效益。即是賣廣告係prime time最貴
點解佢要等到"眾人都跑上來" 先至作法?咁明顯就係要觀眾多嗰陣表演先至有成本效益。即是賣廣告係prime time最貴
沙文 發表於 2024/4/13 19:29

「眾人都跑上來」可以是上緊嚟-ing, 仲未到。不是「眾人都跑到來」。
好似當年粉絲追披頭四咁...起哄

耶穌咪嗱嗱臨搞掂條魔, 唔想咁揚就真
When Jesus saw that the people came running together

came, 即係已經上咗嚟喎
高級模式 | 發新話題
換一個