返回列表 回覆 發帖

你渴望得到世上的一切權力及榮華富貴嗎?

兩個字通用㗎嘛你榮乜L嘢啫?
顧後瞻前     
本指前後觀看。語出唐˙李商隱˙為李郎中祭舅竇端州文:塞遠城迥,河窮路絕,顧後瞻前,形孤影孑。後形容做事謹慎,考慮周全。封神演義˙第五十三回:你往我來,遭著兵刃命隨傾;顧後瞻前,錯了心神身不保。亦作瞻前顅後。

https://pedia.cloud.edu.tw/Home/List?search=%E9%A1%85
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  逃出魔幻紀

我絕不會估錯。若您真係想旁觀者一代大儒改您錯,您就唔會屈佢榮耀天主。您明知咁 ...
沙文 發表於 2024/4/16 11:27

你唔敬畏天主,所以依然繼續估錯,睇住你咁多年智慧毫無進步,仲漸漸退咗入屋仔司機房入邊,真係戥你可惜!話我「屈佢榮耀天主」證明你連記性都退步晒,我曾經多次喺度提出過呢個觀點,仲專登出貼講過呢個問題,而且攞埋天主嘅教導嚟做證據,你可能都有評論過。我真心係咁認為,天主都話呢個係事實,何屈之有?如果你心中因此有條刺,希望你能夠正視佢,依靠耶穌基督掹咗佢,願天主祝福你!願耶穌基督指引你敬畏天主。
你話係就係嘅咩? 咁L多年我冇聽見天講過嘢

淨係你喺度鬼咁聲

Don't know where God is but the Devil is in the details
沙文 發表於 2024/4/16 21:42

咁依家榮錯耀條數點計先?可唔可以都歸天主?
要計唔該計埋呢一條:其實, “你渴望得到世上的一切權力及榮華富貴嗎” 係搵笨命題
世界M2總數係 $8.28 trillion, 就算係Elon Musk, 身家都只不過係 $182B, 呢兩個星期可能冇咁多添,佢都只不過係世界全部錢嘅450分之一左右
邊有人諗住可以得到得到世上的一切榮華富貴?
至於權力方面就更加唔使講, 作為天主喺地上代理嘅教宗, 有幾大一切權力?

好似我咁, 若果我得到Musk 嘅1%, 我都已經夠曬, 感謝天主, 一切榮華富貴? 你畀咁L多錢我做乜q嘢? 不如你直接畀幾百條女我好過啦。

但係如果係望幾條女, 不如信伊斯蘭好過?
P.S. 同埋, 如果得到咗世上一齊嘅榮華富貴之後, 咁就唔可以賺錢, 只能夠駛錢 , 譬如Elon賺曬全世界嘅M2,
咁到時佢只能夠免費送Tesla畀人, 因為冇人會有錢買。咁到時佢肉唔肉痛呢? 咁就真係要問過佢先至知
英文文法點錯, 亞旁唔識架喇, 留俾沙文搞勒
beebeechan 發表於 2024/4/15 10:41

係咪要我榮耀中國香港警察?
要計唔該計埋呢一條:其實, “你渴望得到世上的一切權力及榮華富貴嗎” 係搵笨命題
世界M2總數係 $8.28 tril ...
沙文 發表於 2024/4/17 08:08

其實都係啲老生常談:「錢係賺唔晒既」、「街外錢大家搵」,至於權力,有若干思考既人都應知道跟責任密不可分,你有一切權力,麻煩就要肩負一切責任。連天主都可以賴人類有自由意志犯罪而將責任推卸,即係佢都無一切權力啦。
所謂聖經裏面都係有呢一句:
人縱然賺得了全世界,卻賠上了自己的靈魂,為他有什麼益處?

證明耶佬諗埋啲嘢都係白膠黐嘅
.
但係如果係望幾百條女, 不如信伊斯蘭好過?
沙文 發表於 2024/4/17 08:08

要真主俾72條女你少,
你要為聖戰捐驅先夠資格分配啵。
顧後瞻前     
本指前後觀看。語出唐˙李商隱˙為李郎中祭舅竇端州文:塞遠城 ...
沙文 發表於 2024/4/16 21:42

通你個頭!

顅----解毛少, 稀疏.....但又唔係光雞
粵音: 慳
教育百科網係咁話喎。管理教育百科網的當然係明師宿儒,您同佢地拗啦
回覆 50# beebeechan

捐軀係獲賜72處女。我唔駛一定係處女,咁就唔駛捐。
好多時買屋都唔一定要一手樓,location值錢一定重要過幾多手
話我「屈佢榮耀天主」證明你連記性都退步晒
逃出魔幻紀 發表於 2024/4/16 22:26

按爺爺理解,你不「蔞」都硬要拉爺爺「榮耀」「天主」。
    如果真要榮耀,就榮耀爺爺支擂漿棍,剛好塞滿「天主」屁眼。可是爺爺叫極佢都唔敢出來,只是個縮頭烏龜!
    又話「當面報應」、「決不延遲」﹖
要真主俾72條女你少,
你要為聖戰捐驅先夠資格分配啵。
beebeechan 發表於 2024/4/17 11:00

嗱!呢班盲毛基督妖徒就有機會獲得屁眼教主寵幸嘞!你要學下佢哋︰
   你唔敬畏天主,所以依然繼續估錯,睇住你咁多年智慧毫無進步,仲漸漸退咗入屋仔司機房入邊,真係戥你可惜!話我「屈佢榮耀天主」證明你連記性都退步晒,我曾經多次喺度提出過呢個觀點,仲專登出貼講過呢個問題,而且攞埋天主嘅教導嚟做證據,你可能都有評論過。我真心係咁認為,天主都話呢個係事實,何屈之有?如果你心中因此有條刺,希望你能夠正視佢,依靠耶穌基督掹咗佢,願天主祝福你!願耶穌基督指引你敬畏天主。
逃出魔幻紀 發表於 2024/4/16 22:26

信耶穌的個個都必需要聴【天主既教導】?
咁,基督教徒打人殺人,燒鋪,反中亂港,一定是【天主既教導】,重唔認係邪教?
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
你渴望得到100元的支票嗎?
還是想要100萬億的支票呢?
(注:世界上沒有人帳戶擁有100萬億,所以必定是空頭支票)
100萬億支票唔渴望, 渴望100萬億銀紙

支票唔穩陣,貨幣睇黎都唔多穩陣喎,係咪要用比特幣或黃金呀?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
貨幣其實同上帝一樣性質,係靠一個信字嘅啫
高級模式 | 發新話題
換一個