返回列表 回覆 發帖

你渴望得到世上的一切權力及榮華富貴嗎?

多謝你嘅幫助,得你提醒.已改正錯字。
逃出魔幻紀 發表於 2024/4/14 00:01

記得殺死父母親族, 否則"天主"懲罰你七次,並且你要喫兒子的肉,也要喫女兒的肉。
記得殺死父母親族, 否則"天主"懲罰你七次,並且你要喫兒子的肉,也要喫女兒的肉。 ...
旁觀者 發表於 2024/4/14 22:16

下次如果發現我有錯字,請你不吝指教,多多提醒,唔該晒!喺不同層面光榮天主、為天主做嘢係你我嘅共同責任。
回覆 22# 逃出魔幻紀
天主唔L得閒幫你做啲下把嘢咩?我都睇死佢冇旁觀者識咁多字㗎啦

你唔好以為加咗”為天主做嘢榮耀天主”,咁樣旁觀者就唔肯做喎, 暴露天主唔識字這件事係咩性質唔係好似有冇天主咁, 任你噏㗎喎
原來「識別及舉報虛假電郵及網站」的其中一種方式,是看看有沒有錯別字或文法錯誤。

見:識別及舉報可疑電郵及網站 – PayPal

而一篇文章的內容是否虛假,可能都可從當中有沒有錯別字或文法錯誤而得知。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
而一篇文章的內容是否虛假,可能都可從當中有沒有錯別字或文法錯誤而得知。

抽刀斷水 發表於 2024/4/16 01:57

唔可以咁草率就下定論

例如香港公安署貼出既公告, 都錯字屢屢, 你唔好話亞sir 講野係虛假!
(點錯法, 留番俾「捉字旁」去更正, 至於英文仲離哂譜....哇, 警局內無懂英文既亞sir, 沙展咩?...英文文法點錯, 亞旁唔識架喇, 留俾沙文搞勒)

唔知係咪好似猶太人請比拉多更改耶穌在十字架上的牌, 不要寫「猶太人的君王」。。
比拉多話: 「我寫了, 就寫了。」
即係亞兩粒花咁寫咗, 啲沙展, 散仔都唔敢出聲 ?
回覆 24# 抽刀斷水

少有喎,抽兄連渾水都趕一趟。

https://paulgraham.com/disagree.html

Even as high as DH5 we still sometimes see deliberate dishonesty, as when someone picks out minor points of an argument and refutes those. Sometimes the spirit in which this is done makes it more of a sophisticated form of ad hominem than actual refutation. For example, correcting someone's grammar, or harping on minor mistakes in names or numbers. Unless the opposing argument actually depends on such things, the only purpose of correcting them is to discredit one's opponent.

唔知抽兄對上面一段同意定唔同意或另有高見呢?
聖經究竟在講什麼?聖教到底在信什麼?不過就是看A書A片有罪,真的沒有什麼好嚮往的,看A書A片,衛道人士,跟光,光明扯不上關西,往臉上貼金而已!
回覆  逃出魔幻紀
天主唔L得閒幫你做啲下把嘢咩?我都睇死佢冇旁觀者識咁多字㗎啦

你唔好以為加咗”為天主 ...
沙文 發表於 2024/4/15 05:38

唔敬畏天主嘅人,真係估嘢冇次估得啱。
我係真心希望你哋發現錯字就同我講,等我更正返,盡量挽回那怕只係一丁點嘅不良影響。呢個功夫唔係咁舒服㗎,錯一個字我就要喺幾十個平台度逐個更正,改到手軟。不過同天主做嘢就係要用最認真嘅態度做到最好,喺呢方面你哋真係我嘅合作夥伴,我點會唔真心多謝你哋呢?點會希望你哋「唔肯做」呢?懇請你哋落力做,多多指教,從不同角度一齊光榮天主。
回覆  抽刀斷水

少有喎,抽兄連渾水都趕一趟。

唔知抽兄對上面一段同意定唔同意或另有高見呢? ...
jimmychauck 發表於 2024/4/16 04:19

我咁啱睇到Paypal咁講,轉出黎大家分享一下啫。

被修改錯別字、文法的人,可以視為羞辱,也可以視為改進,視乎你的觀點吧。

網絡討論,勸你別太認真,嬴了又不會有獎。
回覆 28# 逃出魔幻紀

我絕不會估錯。若您真係想旁觀者一代大儒改您錯,您就唔會屈佢榮耀天主。您明知咁講會激到佢以後唔肯改,就算勉為其難肯改,佢心裡面都會有條刺,您唔顅佢感受一味掛住自high。其實改別字唔係榮耀天主,係顯出天主學識之不足。
我小學嗰陣都試過屈改我試卷別字嘅先生係榮耀我。
先生同我講;榮你老母!我屌鳩緊你呀,丈幾面面皮
回覆 29# 抽刀斷水

咁我就真係唔明點解有啲人咁認真搜集咁多離教見證同資料並發佈啦。咁都可能係好唔認真嘅。
回覆 31# jimmychauck

你講我呀?係呀我做事都幾認真,多謝你既讚賞。

29樓我係講緊網絡討論,你繼續認真討論都唔緊要既,我多口啫。
回覆 32# 抽刀斷水

咁可能你覺得主站好認真做,討論區就一般般。我就覺得,我見過唔少離教資料都從討論區而來,討論嘅認真程度同發佈資料嘅認真程度就有關嘅,有幾大關係就見仁見智。

web嘅x.0世代,任何人都可以輕易網上發佈資料,開網站同上討論區,說穿了不過係發佈資料嘅單向及雙向之分,門檻大致相同,要我認真細分咩時候認真咩時候唔認真我就真係冇咁認真啦。

交流吓睇法啫。
回覆 33# jimmychauck

我諗認真係好事,但過分上心,影響埋自己心情,或者花上生命中很多時間,我個人就覺得唔係好值得囉。
錯一個字我就要喺幾十個平台度逐個更正,改到手軟
逃出魔幻紀 發表於 2024/4/16 10:48

咁如果你有幾個錯字,其他人逐個逐個咁report返你知,咁咪可以達到你最手軟、最多付出、最光榮天主既使命囉?
喺不同層面光榮天主、為天主做嘢係你我嘅共同責任。
逃出魔幻紀 發表於 2024/4/14 22:34

要光榮「天主」,就應該將個仔、個女(若係童男童女)燒熟俾佢食餐飽!
至於英文仲離哂譜
beebeechan 發表於 2024/4/16 02:41

字都未識,教極你都唔懂,喇沙小學班細路就俾你害死嘞。
回覆 35# 抽刀斷水

越多錯字天主就越榮耀,咁不如將老婆條底褲笠在頭上當帽戴?
我細路嗰陣聽啲大人講,喺有女人底褲嘅晾衫竹下面經過會唔識字。
不過同天主做嘢就係要用最認真嘅態度做到最好
逃出魔幻紀 發表於 2024/4/16 10:48

燒熟你個仔、個女前,就應該先請教燒臘舖師傅,學清楚用啥醬料、腌幾耐、火用幾度、燒幾久,才能達到最佳效果。
就算勉為其難肯改,佢心裡面都會有條刺,您唔佢感受一味掛住自high。

沙文 發表於 2024/4/16 11:27

咁我依家係俾「榮耀」你, 定係「榮你老母!我屌鳩緊你呀」
高級模式 | 發新話題
換一個