返回列表 回覆 發帖

健力士世界紀錄大全,Cost Control

The Guinness Book of World Records有冇講一個人可以有幾多隻鬼上身?
Matt 同Mark分別記載咗一件事, 但係細節略有不同:
Matt 28耶穌來到對岸加達辣人的地方,有兩個附魔的人從墳墓裏走出,向他走來;他們異常兇猛,以致沒有人能從那條路上經過。
Mark 1他們來到了海的對岸革辣撒人的地方。
2耶穌一下船,即刻有一個附邪魔的人,從墳墓裏出來,迎着他走來,

一個話一條友, 一個話兩條友。
點解會前言不對後語, 口同鼻拗嘅呢? 聖經成日都係咁, 搵唔到原因嘅。Anyway, 結局係啲邪魔上咗豬身, 而豬嘅數目係2000隻。所以我哋可以假設如果係兩個人就每人1,000隻邪魔上身, 一個人就2,000隻。

點解會有咁多邪魔上一個人身呢? 唔通佢哋犯賤鍾意住劏房?

其實真正嘅原因係基督教嘅成本控制。如果一隻邪魔只可以上一個人身, 咁佢咪至少要請1,000個臨時演員? 經費唔夠, 咁咪將佢哋堆埋去畀一條友哽曬佢囉, 當然臨時演員係要收貴啲啦, 但我諗都唔會1,000倍人工掛?
臨時演員收幾多錢都好,耶穌就冇你咁好氣嘞,坐響「聖殿」等收錢,窮寡婦兩個斗零照擸,大單D就去撒瑪利亞村收,順便拉埋伯法其村村民隻驢仔,唔食得嘅香膏一樣攞。發咯!發咯!
但係我有尐唔明,基督係愛人如己的,點解佢冇吩咐2000邪魔走入一隻豬度,咁ranch owner
唔會血本無歸,近排經濟已下行,咁搞又會執笠多一間
Don't know where God is but the Devil is in the details
有時喺夜闌人靜嘅時候, 我望住繁星點點, 諗下點解會咁?
我concern about ranch owner嘅血汗錢, 耶穌基督就話知佢死, 可見我嘅愛人如己係勁過耶穌嘅。天主其實係咪應該搵我做救主好啲呢?
我彷彿聽見深邃嘅星空傳來聖召: 係呀, 早知係咁我屌你老母生你出嚟好過。
Don't know where God is but the Devil is in the details
我彷彿聽見深邃嘅星空傳來聖召: 係呀, 早知係咁我屌你老母生你出嚟好過。
沙文 發表於 2024/4/17 07:19

哈哈!
妙!
一個話一條友, 一個話兩條友。
沙文 發表於 2024/4/16 22:03

即係有人話離教者之家成日有條藍絲同條黃絲嗌文。
唔等如個版淨係得一個藍, 一個黃。 有啲顔色友廢事出聲。

有兩個附魔, 只係當中一個開口串耶穌唔得咩?
結局係啲邪魔上咗豬身, 而豬嘅數目係2000隻。

沙文 發表於 2024/4/16 23:53

記得89年64事件後,
以後的幾年, 每年的六月四日晚, 北大的大學生有擲小瓶活動。把一個一個小瓶砸碎, 無聲抗議和紀念?

馬爾谷福音呢段, 都有類似, 含砂射影。
當時有猶太人叛亂, 對羅馬統治起來武力反抗, 好黑暴...
羅馬派軍團來鎮壓....呢個唔係乜速龍小隊, 係第十軍團。 個軍團既旗幟係用豬

所以, 福音中魔鬼個名叫「軍旅」, 要走入啲「豬」到。

仲有, 猶太史家若瑟夫在《猶大戰史》記戴, 當時在革辣撒這地方, 羅馬兵圍捕戰敗革辣撒亂黨, 一路追至海邊, 叛黨無路可逃, 被羅馬兵長矛推到海中溺斃。被殺人數約2000。
如作者是想以歷史背景來說話, 那專注是否2000隻豬, 豬主有多少捐失......
就有點似食片皮鴨不懂吃皮, 只吃包皮, 青瓜, 鴨腔
豬主有多少捐失......
beebeechan 發表於 2024/4/17 07:02

我榮您老母,出動反駁隊啦
鐘馗捉鬼,一啖呑咗啲鬼,絕對唔會害牧人損失2000隻豬咁傷天害理既行為。耶穌教從耶禍華開始到耶穌,到今天既耶穌教徒全都是損人利己的貨! ! !
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
所以, 福音中魔鬼個名叫「軍旅」, 要走入啲「豬」到。

仲有, 猶太史家若瑟夫在《猶大戰史》記戴, 當時在革辣撒這地方, 羅馬兵圍捕戰敗革辣撒亂黨, 一路追至海邊, 叛黨無路可逃, 被羅馬兵長矛推到海中溺斃。被殺人數約2000。
beebeechan 發表於 2024/4/17 22:59

猶太人在耶穌看來是豬?
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
難怪猶太人不敢吃他們的祖宗【豬】!
有啲顔色友廢事出聲 ...
beebeechan 發表於 2024/4/17 22:58

呢個"老師"連字都未識, 就開口埋口話教人. 喇沙小學班細路就俾你害死嘞!
呢個"老師"連字都未, 就開口埋口話教人. 喇沙小學班細路就俾你害死嘞!
旁觀者 發表於 2024/4/19 05:59

我就岩岩識你寫錯咗粒字

是的, 爺爺是打錯字.
爺爺是就是是, 非就是非, 不像基督鬼徒撒謊撒潑當食生菜.
有兩個附魔, 只係當中一個開口串耶穌唔得咩?
beebeechan 發表於 2024/4/17 06:58

似乎唔係好得喎
Matt 有兩個附魔的人從墳墓裏走出

Mak 耶穌一下船,即刻有一個附邪魔的人,從墳墓裏出來

講係有幾隻嘢喺山墳捐出嚟嘅時候已經唔啱數
似乎唔係好得喎
Matt 有兩個附魔的人從墳墓裏走出

Mak 耶穌一下船,即刻有一個附邪魔的人,從墳墓裏出來 ...
沙文 發表於 2024/4/24 21:09

係呀, 當年新法妹放學, 明明係兩個妹妹行緊過嚟
我都係只睇到阿susanna...

馬爾谷都係咁
你淨係睇到susanna, 又點會知道"明明係兩個妹妹行緊過嚟"
馬爾谷同你一樣都係咁信唔過
可能馬爾谷同瑪竇都錯, 真相係有2000隻嘢由山墳捐出嚟, 馬爾谷睇到一隻, 馬竇就睇到兩隻?
可能馬爾谷同瑪竇都錯, 真相係有2000隻嘢由山墳捐出嚟, 馬爾谷睇到一隻, 馬竇就睇到兩隻? ...
沙文 發表於 2024/4/24 21:33

唔理有幾多隻豬
我眼球都係放係susanna呢隻豬到
高級模式 | 發新話題
換一個