返回列表 回覆 發帖

[網址介紹] 香港50樣經典小食

原帖由 沙文 於 2008-7-26 13:39 發表
屎忽都未坐得暖就要打日本仔,佢边有機會休養生息同英國佬鬥呢,我唔知有咩好講

講下二戰末期  英人企圖阻礙中國收回東三省 就夠好講啦
原帖由 沙文 於 2008-7-27 11:29 發表
好啦好啦,就一句講晒佢啦
根本就全世界都對您唔住咖啦,何止英国佬?
一早話咗宇宙終極真理#1,您領悟不夠之嘛
冇錯,的確係個個都恰您,個個都恰您係老奉嘅
您憑乜嘢認為人地唔應該恰您呢?佢地唔恰您先至出奇

只要您將周圍環境 ...

就當你講的宇宙真理係定案 我就更加要提醒其他人 要以正確態度解讀歷史
切勿迷惑於一些表面現象 一些巧合 一些懷柔政策 一些政冶美化技巧
就將因應侵略而來的經營  誤解成為建樹
街頭小食中 不乏油炸食物 此等食物總給人油淋淋 不太舒服的感覺
深水"po"有間豆腐店 位置在黃金商場附近 該店的炸饟豆腐非常美味   先將豆腐炸好後  用竹簽串好一串四件  奉客前會快速浸過放在炸爐旁邊 預先準備好的熱湯水 不要小看這動作 經一浸後 豆腐的含油量除了大幅度感少外 味道亦因湯水而豐富了 而被炸硬了的豆腐外皮  亦變得鬆化起來  

此店的炸饟豆腐符合陰陽契合之道  我推介它為全港豆腐類小食第一名

原帖由 沙文 於 2008-7-27 14:48 發表
点解因侵略而來的經營,唔可以係建樹咁奇怪呢?边個規定咖?

建樹會被人認為是一種福蔭 故不適用
經營一個樣板殖民地 而背後另有圖謀 這說法正符合你推介的森林定律

阿富汗  贊比亞  烏干達  蘇丹  緬甸  萊索托等國從前都是英人殖民地
大家對比一下這些地方的情況 就會對英帝國有更深了解

沙兄 輪到你介紹一下  加拿大有咩小食啦
..........李天命、得得B .................

以後請勿將貴恩師名字與我並排 多謝合作
原帖由 沙文 於 2008-7-28 13:09 發表
當真?果然?先前我只係相信英國在港有若干建樹,萬萬料不到原來咁勁抽!香港係全球最好的地方,以致誠哥同B哥一樣,除了香港,边度都唔想去!由殖民地時代已然如此,縱使每一啖西冷紅茶都飲得出國仇家恨,亦無動於喪衷!
不但如此,好似天命 ...

攻擊我有鬼用咩 我又吾係準備選議員

原帖由 沙文 於 2008-7-28 16:26 發表
唔係攻擊您,係驚住港人唔知您講笑,以為世上只要有豬油麵則無需英國,不侵略比侵略合理,咁就大件事矣
根本上中國的創立都係靠侵略的,人類時刻都在侵略,沒有侵略時係因為正在計劃侵略。您查下何時開始有中国,當時的彊界同現在 ...

你試一試以這觀點  替東條英機反案 看看可不可以

同處一塊大陸上的部落也好 國家也好 彼此為爭奪水源{請自行查考及了解  佔據主要維生河流上流之重要性} 耕地而作戰 藉以維持生存的權利
可以 跟遠涉重洋 利用傳教及商貿為借口 販賣鴉片及侵略為實 侵損跟自已國家生存權  了無相關的另一民族 可以混為一談 我看不到有任何啟發性
原帖由 沙文 於 2008-7-29 01:03 發表
嗱,所以阿B好嘢就是好嘢在此處,我絀於辭令,講來講去講不出啓發性,但阿B一句到尾,就真相大白!原來我地係嫌英國佬侵略得唔就手。

但幸好我都有建樹,雖則我冇啓發性,但能慢慢引導阿B向各位解釋「50步笑100步」這個故事,所以有建 ...

你為左維護大英帝國的侵略合理性 就連成吉思汗都拉埋黎講  都可算是挖空心思喇

其實在香港   有這種帝國情意結的人確是不少 當中較偏激者 選擇了冬甩 薯條炸雞  而放棄了精彩得多的本地美食 除此之外 很多移民他去的港人 亦錯過了本地的資產升值潮 而又踏進了北美的經濟調整期   這是令人可惜的
沙哥河
原帖由 沙文 於 2008-7-29 21:17 發表
咁合理的侵略又遠不止大英帝國,從前我国一樣侵略過南越、南詔、高句麗,一諗就起,心思未空。
香港的地道小食又有隨抵死的移民去北美,如格仔餅、雞蛋仔、魚蛋...........
而土炮港人不念3年08月偏愛卡拉ok同日式夜總會、動 ...

日股 英股 美股 上股 港股 台股我都照炒 世界本來就應如此 通過經貿來亙通有無  

大航海的時代過去了 計較得失也許不能改變既定事實 但正確理解過去還是會有意義的
原帖由 沙文 於 2008-7-30 00:08 發表
想正確理解過去之後再楂鍋鏟,又不可不提殖民地建樹啦
联合交易所係点樣黎,請B主席致辭

由荷蘭人發明的 第一隻股票就是要集資開拓殖民地

比哂位你入我 睇你有幾see food
原帖由 沙文 於 2008-7-30 00:18 發表
既然您都肯自首,我又豈會迫人太甚呢?
不如講下後市點睇算啦

驚呢咩

後市波動 美股要跌穿一萬 港股要跌穿二萬 方有機會完成調整

上海股市已跌吾落  建議買入建設銀行a股 港股首選沽空洭豐
恒指31000點時匯豐144元 今天恒指22000點 匯豐130元
升市無佢份 跌市有佢份 美國生意大穿筒  放心質啦
而家匯豐係紐約做緊125 點解跌得咁慢架
而家跌到124.22喇
跌快d  跌快d呀
特別新聞報告:

匯豐於紐約交易時段  現價120.66
原帖由 訪客得得b 於 2008-8-19 22:54 發表
特別新聞報告:

匯豐於紐約交易時段  現價120.66

匯豐於紐約交易時段  現價120.08
原帖由 Step.King 於 2008-8-20 20:42 發表
中央出手啦wor  仲質?

中央出手之說我有保留 匯豐今晚係紐約依然係跌
原帖由 Step.King 於 2008-8-21 08:13 發表
我有同事18蚊時買a50  沈日睇完新聞勁開心....唔知佢今日會點

匯豐而家做118.60 繼續係要跌
高級模式 | 發新話題
換一個