返回列表 回覆 發帖

決志後先發現自己比決志前軟弱左,咁決志黎做咩?

呢個星期真係好困擾

朋友打黎叫我返教會,我又唔同得佢講得我唔想返
(決志並唔係出自 自由意志..如果唔係點會決左3 4 個星期先黎咁down,,,,)
佢打黎叫我做十一奉獻,將零用既十分一奉獻俾教會。
仲話唔奉獻就等於偷教會既野(好似係引聖經.........)
我返崇拜奉獻o個d係咩黎?

因為呢個教/教會,我而家真係灰到爆

Believe it or not?請解答............

原帖由 沙文 於 2008-7-15 15:44 發表
神學仲未夠火候就真。
揾唔到都唔代表冇嘛。

對,揾唔到只是代表揾唔到,不代表冇。

所以可以當有,直至證明冇。

標準答案,一百分,滿分, A+ 。

========

證明唔到唔存在,即是存在。

回復 33# ctaya 的帖子

神學仲未夠火候就真。
揾唔到都唔代表冇嘛。
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-7-15 09:41 發表
聖書冇話發藍都得喎

太16:3    早晨天發紅、又發黑、你們就說、今日必有風雨。你們知道分辨天上的氣色、倒不能分辨這時候的神蹟。

厚黑學重未夠火喉。

經中都無話明發藍唔得,即係得。

此話亦可倒轉嚟講,即如你所說的。

邊樣着數便用邊樣。

You see, 又多兩個教派了。

有如孫悟空,可化成萬千。

問你班 非基 / 反基 死未。  

原帖由 ctaya 於 2008-7-14 16:21 發表
沙叔 (升你三級),六月也可飛霜,乜天藍唔可以下雨咩?
弟上 (降自已十級)
聖書冇話發藍都得喎

太16:3    早晨天發紅、又發黑、你們就說、今日必有風雨。你們知道分辨天上的氣色、倒不能分辨這時候的神蹟。
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 25# 沙文 的帖子

我一早話左之前嗰d係教會意見嘛,咁櫻花朋友問我地關於教會嘅野,我咪試下用教會角度
黎答lor...
原帖由 ctaya 於 2008-7-15 08:21 發表

弟上 (降自已十級)

六月也可飛霜 ?? example ??

by the way
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
原帖由 HTBROKE1 於 2008-7-14 23:18 發表

幾十億年後,當太陽熄滅,就沒有這種無聊理論上的爭論了 (別打我)

>>>>>>>>> (別打我)

我打

O K sorry ,

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
原帖由 沙文 於 2008-7-14 14:40 發表
花姨花姨,其實我唔係好明白点解咁都可以係理由。
根本唔會有人咁黑心要求天色常藍嘛
若然佢應承咗天色常藍,我地先致大檸樂 -- 日日望天打卦。您記得細個嗰陣制水個可? ...

弟上 (降自已十級)

回復 26# HTBROKE1 的帖子

咁又唔駛。佢地唔好作埋喲不當比喻,一樣可避免這種無聊理論上的爭論
原帖由 沙文 於 2008-7-14 19:41 發表
唔係妳作?我有啲懐疑喎
照常理推斷,只有教徒先會作埋啲咁嘅比喻,唔准個天有夜晚黑,目的可能是企圖令世人覺得信徒係反對神創造天地時「有晚上、有晨早」的機制
但既然唔係妳作,妳做咩要咁好心幫教會解釋? ...

幾十億年後,當太陽熄滅,就沒有這種無聊理論上的爭論了 (別打我)
那不是這問題的答案呀......

回復 24# Jennifer 的帖子

唔係妳作?我有啲懐疑喎
照常理推斷,只有教徒先會作埋啲咁嘅比喻,唔准個天有夜晚黑,目的可能是企圖令世人覺得信徒係反對神創造天地時「有晚上、有晨早」的機制
但既然唔係妳作,妳做咩要咁好心幫教會解釋?

回復 21# 沙文 的帖子

咩呀? 個比喻都唔係我作,邊有權話俾唔俾wor
原帖由 櫻花樹下 於 2008-7-11 23:30 發表
幾個星期前返崇拜既時候,當時我想返幾次再睇下自己既心點,
但完左崇拜之後決左志..因為某d原因
(其實係舉起隻手,然後教會既人講左兩句就算決左)
決志o個陣,我心都算堅定,
但點知,慢慢,
我決志之後軟弱左,仲開始對呢個教有好多 ...

咁決志黎做咩?

o甘 [京尤]
索性
[`;蕭]
灑 d +
灑脫d,

重新做番一個正常人,自由人,100.00% 自由人 ,

無需再
奴化自己  or
奴疫自己  or
    自 [貝乏] 自己 做
`````忠僕"""" aa
`````您的僕人"""" aa
e.t.c.

---------

i agree 100.000% with 呢個家's chairrex's signature : :::::
: :
新教思想 + 蠻族思想 = 現代奴隸

---------

sorry4nosey , cheers ThANK ye

原帖由 櫻花樹下 於 2008-7-11 23:30 發表
幾個星期前返崇拜既時候,當時我想返幾次再睇下自己既心點,
但完左崇拜之後決左志..因為某d原因
(其實係舉起隻手,然後教會既人講左兩句就算決左)
決志o個陣,我心都算堅定,
但點知,慢慢,
我決志之後軟弱左,仲開始對呢個教有好多 ...

決志後先發現自己比決志前軟弱左,

congreat congrat

oyes

o yes , i do mean it , real congrats ,

sorry cant type in Chinese ,

回復 20# Jennifer 的帖子

咁妳即係話佢比喻用得唔好啫
日日風平浪靜但又唔准天色常藍,妳做埋佢嗰份都得嘞

回復 19# 沙文 的帖子

呢個叫做 "figure of speech" 呀沙文叔...唔係話一定要日日好天,「天色常藍」即係
比喻日日風平浪靜,平安無事咁解呀
原帖由 Jennifer 於 2008-7-12 22:22 發表
神冇應許過天色常藍
花姨花姨,其實我唔係好明白点解咁都可以係理由。
根本唔會有人咁黑心要求天色常藍嘛
若然佢應承咗天色常藍,我地先致大檸樂 -- 日日望天打卦。您記得細個嗰陣制水個可?

回復 1# 櫻花樹下 的帖子

以前決志不代表之後不可以改變主意. 如果覺得自己曾做錯決定, 盡量改過便是. 很多人也會改變主意(不只是宗教問題...). 你先認真思考一下(反正沒有很趕的deadline...不用急的...)是否繼續信, 是否去教會等問題吧...最重要的是有作認真, 理性的思考...

回復 1# 櫻花樹下 的帖子

[    ] 內為教會標準答案,並非本人意見

1. 點解信神就一定要返教會?
    [教會係屬於一班有共同信仰嘅人組成嘅群體,你既然已經接受左佢地嘅信仰,
     冇理由會抗拒同佢地相交架... ...除非你唔係真係信lor。只要你返一排崇拜,主日學,
     慕道班,了解多d,就自然會越來越信架啦...]

2. 點解唔信神就會落地獄? (全球60億人口,咁地獄豈不是會爆晒棚?)
    [神冇話過唔信佢就一定會落地獄,因為世人必有一死,死後且有審判。所以信/ 唔信嘅人
     都要受審判架。但係因為信主嘅人被主耶穌嘅寶血洗清左自己嘅罪,所以被「看」為
     無罪啫...呢d就係神嘅恩典嘅偉大之處啦...]

3. 點解一定要將所有野交俾神?
    [因為我地信得過神會為我地預備最好lor。唔係話叫我地乜都唔做齋等 (例如:你祈左禱
     都係要考ce啦),但係藉著祈禱,你心裡面會有平安,同埋神同在嘅感覺。結果係點?
     咪交俾神lor。神冇應許過天色常藍,花香常漫,但係佢已經勝過呢個世界,你靠佢,
     仲有乜野好怕?]

---> 你試下將呢d問題問下教會嘅牧師/ 長老etc...同你賭十皮,佢地嘅答案雖不中亦不遠已。
        唔信?試下吖?

講真,你黎問我地真係冇用架wor...信仰係你自己嘅選擇,如果你最後揀左基督教信仰,
就要接受 [     ] 裡面嘅標準答案就係你心裡面認同嘅答案。如果你未接受到,咁可能其實
你心裡面仲尋找緊一個自己俾自己嘅真正答案,而唔係人地硬塞俾你嘅 sample answer
啦...

祝早日尋見
高級模式 | 發新話題
換一個