返回列表 回覆 發帖

[分享] (閒聊)奧運開幕式的成功,全賴華夏祖先的護佑!

原帖由 沙文 於 2008-8-30 09:54 發表
中國旗上五粒西式星、中國國歌係西式進行曲,夠是毛主席獨特的看法啦。 足見阿b乃是一個「凡是派」;就算唔係狹義凡是派,都係廣義凡是派

"星"與"國歌"的問題解答左啦 還要炒作黎做咩呢
原帖由 沙文 於 2008-8-30 19:12 發表
您係有企圖解答過。若然企圖解答過就係解答咗,咁您都應該信咗耶穌啦

阿沙大哥 沙大老版 我的解答錯左係邊  你連企圖指正都無做過播
原帖由 沙文 於 2008-8-30 21:05 發表
不敢話錯,但不合中國國情  -- 聶耳作曲時並冇想到自己正在寫國歌,只作一般电影插曲,用西樂亦可。
但一旦將之作為國歌便應因應民族感情、民族尊嚴,用中樂演奏原有樂譜是可行的,香港中樂团都係咁做

為何中國國旗非要用希臘 ...

一而再 再而三 你吾煩看官都煩

人類對星的觀念最有可能是取材自海洋生物  國歌是紀念我國一段非常時期

毛毛話是革命是靠小米加步槍  建國後要不要改成小米加紅櫻槍?

原帖由 沙文 於 2008-8-30 23:05 發表
您又的夠煩啦。
希臘人對星的觀念最有可能是取材自海洋生物 ,咱們中國人則否,國歌是紀念我國一段非常時期,我國就是中國,故用中樂紀念之。
毛毛話是革命是靠小米加步槍,內中彈药就是中國式的,故要用中樂奏國歌

您想否定我 ...

我無需要否定你架 反正你提出d野都無人睬你啦
原帖由 沙文 於 2008-8-31 00:49 發表
咁係因為我不能打嬴您地啫

你不能說服我地姐
呢下野吾係講笑 有些歷史"油"久國家儀仗隊都係古裝打扮架
高級模式 | 發新話題
換一個