返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 我趕科場

回復 36# 沙文 的帖子

文學家又是否水皮過某些"宗教家"??

回復 26# 的帖子

閣下的求知慾好強嗎?? 看看耶經算了....耶經沒告訴閣下嗎??沒辦法, 耶經不合邏輯, 又不合乎科學, 很多科學問題耶經解釋不了...
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 05:56 發表

不停trail的確是有出現巧合的機率,但係發生的事有時間性限制又如何?

但Probability大於0.
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 21:04 發表
一命二運三風水四積陰功五讀書
我睇你頭兩樣冇你份

閣下厲害啊!! 原來閣下懂得睇命運ka?? 不是要耶神才可以知嗎?? 原來閣下變成了耶神...恭喜恭喜
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 05:57 發表

宗教研究者唔一定信神存在

我有說過"宗教家"="宗教研究者"??? 閣下的靈眼果然厲害...看到了一些我沒輸入的東西...
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 05:49 發表

我冇知識,所以要問,如果你好人的話就教下我

怎會啊..."耶神存在"不是知識嗎??

回復 78# 的帖子

原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-14 06:06 發表

sorry,冇向你介紹我自己,我幾歲開始就相信世界上有神存在,亦都開始研究命運,研究錄命術,十幾歲曾遇水險,好彩死唔去,但又因為人的生命問題想過自殺(個問題係,既然人在未來要死,今日何必要生,生命係唔係多餘,係唔係神 ...

1. "其中亦有人向我展示過他所信仰的宗教的神秘力量"<----那是甚麼宗教??(似乎不是基教...)為何不加入那宗教??

2. 某些宗教有神秘力量, 便代表每一個不同宗教都有自己的神秘力量???閣下接觸了世界上所有宗教(包括車輪功...)乎??

回復 90# 的帖子

原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-14 21:27 發表
好唔好彩,哥哥你一路用機會率和或然率來解釋巧合

很不幸,今日我問了兩個人,一個是年青的中學教師,一位是比我年長一些的同事,有人用機會率和或然率來解釋巧合,是否可行?

年青教師聽到後,反問是幾年級的問題,好深唔 ...

1. 兩人有何相關知識??為何覺得二人有這問題上可信?

2. HTB的post可理解為: 有另一種possible explaination (probability>0), 耶神(或其他神)便非唯一解釋. 如何判定兩者的優劣??

回復 100# 的帖子

原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-14 22:10 發表

積德行善也可以改變命運
我今次領洗也是我改變命運的一種手段,不過唔詳細講.................因為真是一個機緣,不是我想就可行

命運唔係你能操控,我看到你們講自由意志,我才到這邊攪攪.........

那句是真?? 人可否改變命運??

回復 111# 的帖子

1. 機會率,或然率....不一定要有實驗才出現的概念...e.g.擲骰子亦可

2. 如果說是"一般知識", 兩人的認知....樣本還真是少了點. 另, "一般知識"就是對的?? 科學以前駁倒了不少"一般知識"的...

回復 110# 的帖子

原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-15 05:38 發表

改變命運係好難的,第一件事係你要知你的命運係點,唔知就無得改,

知道自己的命運想要改,也要講機緣,唔一定得,因為你要用另一樣代替你原本要受的那一樣去回應你的命運.......................好多時係會親人代你受 ...

機緣是否算是命運的一部份?? 講機緣的改變命運會否也是命運??

回復 122# HTBROKE1 的帖子

關於概率的一點東西:

http://philosophy.hku.hk/think/stat/index.php

回復 125#, 126# 的帖子

原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-16 08:27 發表
你列舉澳門驚員開鎗事件,警員向天開,一公里外騎電單車的巿中鎗受傷.......................對中鎗者來說,係極之巧合的意外

因為中鎗者唔係警察,唔係軍人,唔係賊,不在戰場,不在開鎗現場範圍,中槍的機會率係 ...

-------->1. 機會率<0??!! 任何基本的probability theory, 都會告訴你: 任何事件的機會率是0<=P(event)<=1. 閣下可以問一下數學老師, 或者參考一下以上的website.

唔好再試圖用概率來解釋巧合,因為更會顯示出你地水平低.....

-------->1. 我有說過要用概率來解釋?? 見你們講那麼多關於概率的東西, 小弟只是給一個website 作參考... 該website 有說過要用概率來解釋一切巧合??

2. 應否/和如何用概率來解釋, 則視乎閣下的理由了...

回復 127# 的帖子

"加入那一個宗教,不是你想就可以,要講緣份,同結婚一樣,你唔可以同個唔識的女仔講我鐘意你,一齊結婚囉.一樣"

------>1. 尊重閣下的宗教選擇. 小弟只是對該問題好奇. 最少, 這顯示了每個人不一定要作出和其他人一樣的選擇.

"你唔知唔代表無,就算法輪功都一樣,你唔係佢成員點知無,看事物不能單看表面"

-------->但同樣地, 唔知亦唔代表有. 如果不知道, 便說自己不知道, 這是沒問題的...如果只是認為唔知代表有, 這會令人缺乏動力去找尋答案...

回復 153# Nomad 的帖子

辛苦了...還好嗎?? 但是...

"這樣下定論的人可以說是求佔慾強嗎?(苦笑)"--->"這樣下定論的人可以說是求慾強嗎?(苦笑)"

另: 他已經走了...跑得還真快的...

回復 159# kkkk_kkkk 的帖子

用這些方法去拖人入教...思考有問題姐...完全是落荒而逃的樣子...
高級模式 | 發新話題
換一個