返回列表 回覆 發帖

科學如何敗給迷信

原帖由 Guest from 218.189.223.x 於 2009-1-8 18:08 發表
約 10:40

這樣…… 這是用作總結前言的話。

約書亞擊殺全地的人…… 這裏的全地之地的原文 'a{ras],可譯成地、國、地區或區。因此各種文字的譯本,很多就類似和合本在這裏的譯法一樣,會使人誤會為全國。其實 ...

ThANKs Heaps !!!

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛

回復 42# 龍井樹 的帖子

客氣客氣,都要您肯配合先啓發到我嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 53# 訪客得得b 的帖子

三書先生呢喲客氣嘅稱呼,咁好雙乳点做醜人呀?
起碼要好似狗西遊客一半程度先嬴得到議席嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2009-1-9 01:03 發表
反對黨都可以有議席嘛
除非大秦景教係行帝制啫

正如三書先生講得幾好 都要有阿b做醜人先得一樣囉

回復 46# weakest 的帖子

這種就正正是我先前說,
現在為止被觀察過的解經唯一的標準,是叫「宗教政治利益」吧。
就算是出自教徒的一個解釋,只要被發現了正正是教會平日教「不信的就死也活該」那套
立即改口。

回復 50# 沙文 的帖子

但係在帝制中, D官都可以有份話事wor....有D仲可以挾天子挾得好過癮tim...

回復 49# weakest 的帖子

反對黨都可以有議席嘛
除非大秦景教係行帝制啫

回復 48# 的帖子

姨??? 小弟從來無反耶教wor...點解忽然可以反教ge??? 啊!! 原來閣下可以收人加入反教事工ka?? 但係小弟一直都唔想反教wor....可唔可以退"反教會"ka?? 反教話事人哥哥...

小弟有病, 可惜太窮, 無錢醫...可唔可以俾D錢o黎俾我醫啊??

回復 47# weakest 的帖子

你反教仲畀你入
你真係有病

回復 45# 的帖子

小弟都好想可以咁做...可惜, 小弟入唔到這個做到這事的委員會....

http://www.hkbs.org.hk/Common/Re ... g5_hkscs&page=0

回復 41#, 43# 的帖子

是很喜歡...但可惜, 小弟並沒斷章取義....亦因順從民意, 沒有扭曲個"不扭自曲"的教義....

回復 44# weakest 的帖子

好似你扭曲左經文

回復 40# 沙文 的帖子

但係人地這首尾呼應的解經都係斷章取義wor...

回復 39# weakest 的帖子

不要扭曲個教義

回復 40# 沙文 的帖子

所以我話你高囉, 隨便唱二句耶穌歌都可以講出咁多道理.

回復 39# weakest 的帖子

你真的很喜歡斷章取義!!!!

回復 38# 龍井樹 的帖子

緊係唔係啦。另一埸合門徒講乜就可以睇出之前佢講乜係点解啦嘛
解經解得醒唔醒水,就係睇您識得首尾呼應呢,定死牛一便頸

您睇下人地#25,用幾多段經cross reference, 搞到您暈陀陀之餘,就有機可乘矣

回復 25#, 27# 的帖子

"約 10:40
...

約 6:17
..."

------------>1. 即不信的要死啦....還真是"仁慈"啊...

2. 見閣下對地點作出這麼多解釋, 即其他地點不需信耶神啦...

"馬太福音 10:21
「弟兄要把弟兄,父親要把兒子,送到死地;兒女要與父母為敵,害死他們;」

﹝文意註解﹞本節所描述的情形,在歷史上確有其事;在沒有信仰自由的時代和國家裏,有很多類似的情形發生。

..."

------------->1. 果然前後呼應啊....剛說完約 10:40, 便有這解釋...

"馬太福音 10:34
「你們不要想我來是叫地上太平;我來並不是叫地上太平,乃是叫地上動刀兵。」
....
﹝話中之光﹞(一)基督的來到,定規使屬地和屬人的關係不能平安;若能繼續茍安,就證明主恩典的工作還不夠厲害。
(二)人與人之間所以不能相安無事,是因為人與神不能相安無事;人與神既未和好,當然與人也不和好。
(三)主來到地上的工作,乃是要切斷人的天然生命。"

---------------->令人不能平安, 還真是"全善"...

"路加福音 10"27
....

﹝話中之光﹞(一)拒絕基督的王權,沒有讓基督在凡事上居首位的(「不要我作他們王的」),終必滅亡(「殺了」)。
(二)凡不尊主為大的人,在主看來,他們已經失去了生存的價值和意義。"

---------------->果然首尾呼應啊....再一次講約 10:40的意思...十分首尾呼應的解經...

回復 37# 沙文 的帖子

我話佢向彼拉多冇承認又冇否認, 佢另一場合同門徒講乜又係另一樣野.

回復 36# 龍井樹 的帖子

佢冇否認喎

而且,所有經文都環環相扣、一氣呵成嘛
若然您分開看,就叫做斷章取義啦
您未領過嘢咩?

若非佢做咗先,教徒又豈敢話自己都做埋一份呀?
高級模式 | 發新話題
換一個