返回列表 回覆 發帖

反「反基督」大忌

65# weakest 乜您突然間又唔介意邏輯謬誤咁飄忽茄?
Don't know where God is but the Devil is in the details
64# 沙文

更加實際啦...又有錢, 又可以"tum"老婆...
63# weakest
唔好咁樣諷刺我啦。我成日有邏輯謬誤,以勢力服人,边有資格開公司呢?

開教會就或者得
Don't know where God is but the Devil is in the details
62# 沙文

不如老大你自己開一間公司啦....
58# weakest
It doesn't matter now.
事到如今,您都係幫我揾一間不会用勢力服人的公司先致實際
60# Guest from 203.198.32.x

閣下對小弟這不太認真的signature有何高見???
60# Guest from 203.198.32.x

沒有rational的人自然會卑視rational....

減價吧...rational........................超!
沙老大, 我呢排少上o黎ger...唔駛咁催我ar ma...

你係唔服你老細的決定, 但係可以照做ma....有幾多人係唔服都要照做先得ga....

好啦, 俾你老細的contact我, 我幫老大話你好唔妥佢lor...
53# prussianz 嗱,好在24史仍未燒,有得查。實則,史上並無孔明舌戰群儒其事。佢只係在柴桑面見孫權游說。事詳三國志‧諸葛亮傳。

舌戰群儒同5餅2魚性質1樣,小說家言。可以用子矛子盾火,同聖經一齊取暖。冇三國 ...
沙文 發表於 2009/1/14 08:04

ThANKing4teaching , i have taken in some thing , some handsome thing

:跪拜::跪拜::跪拜:
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
請你不要貶 低孔 明﹐孔明可是以理服人的
那個遊客比較像 伊朗總統 Mxxxxxx Axxxxxxxd
三教童 發表於 2009/1/14 05:06

ThANK ye , i am sorry ,

:跪拜:
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
53# prussianz 嗱,好在24史仍未燒,有得查。實則,史上並無孔明舌戰群儒其事。佢只係在柴桑面見孫權游說。事詳三國志‧諸葛亮傳。

舌戰群儒同5餅2魚性質1樣,小說家言。可以用子矛子盾火,同聖經一齊取暖。冇三國,我地還可以趁火光睇紅樓夢;佢地冇聖經,只好睇番自己個洞。
你一個人,

舌戰群儒。

大有 當年 孔明 g 豪氣 + 勇力

prussianz 發表於 2009/1/14 03:58

請你不要貶 低孔 明﹐孔明可是以理服人的
那個遊客比較像 伊朗總統 Mxxxxxx Axxxxxxxd
唯今之計 只好盡快成立三書主義黨  奪權後清算那些犯了邏輯謬誤的老細....................................................................................................................................... ...
Guest from 203.198.32.x 發表於 2009/1/13 11:13

你一個人,

舌戰群儒。

大有 當年 孔明 g 豪氣 + 勇力

唯今之計 只好盡快成立三書主義黨  奪權後清算那些犯了邏輯謬誤的老細.........................................................................................................................................................................三書主義黨!...........奪權!.....清算....恐怖組織?!
兩位,I'm still waiting for your help.
沙文 發表於 2009/1/12 20:12

唯今之計 只好盡快成立三書主義黨  奪權後清算那些犯了邏輯謬誤的老細
兩位,I'm still waiting for your help.
小弱雞呀,我現有個私人問題解决唔到。
我部門有個伙記,日日9:30返工。老細知道後叫我炒佢。
於是我同該名員工講,公司制度,除非已請假,所有員工須於辦公日9:00am或之前打咭。

点知,條友話我謬誤:
* 诉诸势力(Appeal to Force) 错谬:以势力服人。
    * 例子:若你不想被解雇,你必须认同公司的制度。
    * 解释:这是以工作机会强迫员工认同制度,员工不是依据制度好坏来决定认同与否。

咁我只好同老細講,炒佢係謬誤。
点知,老細話,公司制度係佢叫我炒边個我就要炒边個,你必须认同公司的制度。
我話,这是以工作机会强迫员工认同制度,员工不是依据制度好坏来决定认同与否。
結果老細炒咗我。
若然唔係金庸海嘯,本來我都冇所謂。但係而家我有喲徬徨。所以只好向您同湯米二位謬誤專家投訴我老細的邏輯謬誤

回復 47# weakest 的帖子

咁滑坡本身冇正邪之別嘛。D fallacies是否武林正派的招式,睇您舉例舉得騎唔騎呢啫

好似呢個咁
* 复合原因(Complex Cause) 错谬:只指出多个原因中的其中一个为事件主因。
    * 例子:你一日到晚都只是玩游戏机而不温习,难怪你考试成绩那麽差。
    * 解释:除了玩游戏机而不温习外,还有其他原因,例如考试期间一时大意或者试题太难,但它们和玩游戏机一样,不一定是主因。

我老豆被我說服後,我如常打機。
卒之搞到連master degree都讀唔咯

回復 46# 沙文 的帖子

乜武林正派可以滑坡ka??? 咁仲有邊D fallacies 係武林正派的招式ka??

http://exchristian.hk/forum/view ... &extra=page%3D2
高級模式 | 發新話題
換一個