返回列表 回覆 發帖

我希望基徒可以正面回答的四條問題

59# hellboy
呢個係您個人嘅體驗啫
Don't know where God is but the Devil is in the details
見識過...聽人講令到未日既係英國一個皇儲 佢登"機"個陣都話佢會信撒旦
逆天而行 發表於 2009/9/23 19:29

咁咪就喺囉。我話,耶穌一定就是魔鬼,只不過魔鬼也名叫撒旦。
59# hellboy
呢個係您個人嘅體驗啫
沙文 發表於 2009/9/23 19:32

咩個人體驗呀,所有對魔鬼描述都同耶穌部份的經文互相呼應架。
此等描述並唔係「所有」,因為長得寫唔晒
約21:25 耶穌所行的事、還有許多、若是一一的都寫出來、我想所寫的書、就是世界也容不下了。
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁咪就喺囉。我話,耶穌一定就是魔鬼,只不過魔鬼也名叫撒旦。
hellboy 發表於 2009/9/23 19:32

嗯 因為 撒旦不是魔鬼的名字
而撒旦這個詞語有自己的意思
咩個人體驗呀,所有對魔鬼描述都同耶穌部份的經文互相呼應架。
hellboy 發表於 2009/9/23 19:35

比d我睇 雖然宗教堂要我地讀聖經 但係我就訓覺
約21:25 耶穌所行的事、還有許多、若是一一的都寫出來、我想所寫的書、就是世界也容不下了。
沙文 發表於 2009/9/23 19:41

魔鬼唔係一定係地獄個d 話唔定撒旦係管地獄既 唔係真正人間既【魔鬼】(因為 到到都要有人管 唔係可能人間都會比個到影響..)
由現在世上有的書 所描寫的耶穌
是殺人的 就足夠了 不必去找那麼多的理由證明他是魔鬼
比d我睇 雖然宗教堂要我地讀聖經 但係我就訓覺
逆天而行 發表於 2009/9/23 03:43

咁您係順天而行喎,边有逆天呀?
魔鬼唔係一定係地獄個d 話唔定撒旦係管地獄既 唔係真正人間既【魔鬼】(因為 到到都要有人管 唔係可能人間都會比個到影響..)
由現在世上有的書 所描寫的耶穌
是殺人的 就足夠了 不必去找那麼多的理由證明他是魔鬼 ...
逆天而行 發表於 2009/9/23 03:45
我冇找理由證明他是魔鬼呀
咁您係順天而行喎,边有逆天呀?
沙文 發表於 2009/9/23 19:50

點解你咁鍾意捉字
我冇找理由證明他是魔鬼呀
沙文 發表於 2009/9/23 19:54

見你同hellboy針鋒相對 講句姐
你真係鍾意差隻腳埋黎
70# 逆天而行
您自己言行不一啫
邊個話言行要一致
而家唔係打官c
盡管你當我係間諜
我個人認為你一開始唔講野 就唔會有咁多回覆
以上
冇人話言行要一致
打官c都唔係言行要一致嘅
若然您唔話俾人聽宗教堂訓覺,我都唔会講啦
以下
71# 逆天而行
同您有相同嗜好嘛
71# 逆天而行
同您有相同嗜好嘛
沙文 發表於 2009/9/23 20:14

原來樓上咁睇我 不過算啦 我都知差隻腳埋去人到係唔好架喇
我會改既 人地改唔改到就唔知
希望呢帖會有人良性討論 唔好正係會員惡性討論
沙文 發表於 2009/9/23 19:41

這句只是作書者把神話胡吹,沒有創作下去的根本不用理會。
嗯 因為 撒旦不是魔鬼的名字
而撒旦這個詞語有自己的意思
逆天而行 發表於 2009/9/23 19:43

什麼?你把撒旦理解為其他東東? 我對有關神秘學都有點認識的,不過說那些偏離了主題重心。

這裡的前題是,所有的教徒都認定撒旦就是魔鬼,是世界上所有邪惡的源頭,講緊嘅喺21億4千萬以上的人口,而你只是一個人,他們相信這個是不能推諉。
sorry = =
應該講 撒旦就係人心中黑暗既一面..........亦都係撒旦既真面目
(個人認為)
高級模式 | 發新話題
換一個