返回列表 回覆 發帖

可有熟悉錫安教的人?

我女友是錫安教的教徒,早在十多年前,她由內地遷居香港,在天水圍定居...被同學介紹下加入了錫安教,     一直以來,她都不會向我提及自己身邊的人和事,我只知她是"基督徒"..而她在教會的事更是一句起兩句止,及後認識多了才知她是錫安教徒,和我所知的基徒教有點不同......           
      她每星期都會到區內的一個私人住宅單位進行聚會(十多人),在她們口中...是稱作"家聚"...由"家母"帶領,只知道是以分享食物和唱詩歌為主,信徒全是女性..而星期日,就會到九龍灣展貿進行大型聚會(相信有數千人),內容不詳,但所知的是男女教徒是分開坐的
     另外,公司有另一女同事和她是相同教會的,星期日在同一地點聚會,只是家聚的地點不同,在其他同事口中得知,這位女同事是有飲用雙氧水的,但我女友堅稱未試過飲...
      每次問到女友教會的事,她都表示不想回應,好像有不可告人的秘物,而這也間中影響到我們關係....到底會否有熟悉此教派的人知道這教會的背景,因為我覺得有幾點真的很奇怪

1,為甚麼男女要分開聚會?
2,在"九展"的聚會,應該所費不少,有冇古怪?
3,為何女友這麼忌諱談論有關教會的事?教徒不是都喜歡傳福音?
要挑起疑心真係好難~
佢返左呢個教差十年....就係過住每個星期六,日洗腦既日子
而佢除左班教友同一班中學同學外,就好少其他朋友...
但當然平時都係見教友多,而除左返教會外,佢又唔鍾意周圍去
有車車佢周圍去都唔肯,嫌遠........(返教會又唔話遠)
所以佢思想都封閉,一切都係教會行先~

15# Guest from 203.188.125.x

多謝回覆,很有興趣知道閣下離教的原因,為甚又要重返?

1)無可否認,教會是很多別有用心的人,各懷鬼胎,但眼見其他正規教會也沒有這種規定,也不見得有甚麼問題,這似乎是控制思想行為的一種方法,

2)比其他地方低?其他地方是指甚麼?如果是光明正大的宗教團體,應該有很多免費或更便宜的地方供借用,何需選址如此偏遠?這樣一來,教友們的奉獻可用來作慈善用途,但以我所知錫安教也鮮有幫助他人的活動,那麼"數字不少"的奉獻去晒邊?還不是在高層們的袋中?佢地有冇公開過帳目??另外一點,很多地方,團體的捐款,都是不記名的,根本不值一提

3)你地都算係基督教?

最後,都想知,點解比教會知道,要分手???教會可操縱教友既一切??又點解,離教,"什麼也沒有?"........需知道每個人與生俱來都有思想既自由,你可有想過參加教會既目的?係想得到救贖,得永生?係咪信左教就做咩都得??如果希特拉係基督徒,佢係咪可以上天堂?一世行善,但不信,又是否落地獄?....聖經話神會審判...點樣審判??聖經只係人類寫既一本神話故事,我相信以當時原始時代既科技,資訊,....大把人信唔出奇..但以今時今日...又有冇睇清楚佢既真實性???如果當年流傳既書係哈利波特,我相信同聖經既效果一樣....大家都會信以前d人係識用掃把黎做飛行工具.....你地見到咁既情形,又會否覺得好可笑?????信耶穌信咩都好...都唔係問題,但要保持理性思考,唔係人講咩就信咩......多d見識下呢個世界,....去多d郊外地方,親近下大自然,你就會知道,聖經,教會..一切都好渺少.....就係教會令你地既眼光局限左,至會覺得冇左教會唔得
開口埋口都係神神神神神神....

全部都冇腦.....

原本打算星期日返此教會聚會試探一下,但女友似乎察覺到有異,唔肯帶我去...

但而家睇到呢D片..覺得好得人驚~.....

原全係深層洗腦...將人類既認知完全扭曲晒
開始灰心了.....覺得要她離開宗教,就好像要我信教一樣的難~
而且大家還有很多不能解決的問題
例如佢鍾意玩地下情,唔想比人知道
我得又覺得咁樣好大壓力,又唔係明星,驚咩?
好多好多....都令我覺得好想放棄....
邪教的力量不能輕視

放棄,可能更容易
我已經向友友說出我地疑慮,
亦直接向她說出小部份教會的問題
希望她會細想一下...
她也表示會想一下我所說的...
雖然知道她是敷衍,但也算是開始了第一步
多謝你地聽我發UP風就真..

發覺左一點.就係佢地所信既野,佢地可能都知未必真實,或者未必有機會發生
但係,係:"有可能"

有可能有神
有可能2012世界末日
有可能雙氧水可醫病....

基督教又好錫安又好,我認為信仰並不是最大問題
宗教本來就應該是導人向善,豐盛人的生命
但這些教派卻利用人性種種弱點,去獲得利益
導人迷信,到處宣導世界末日,原罪,審判等等訊息
我親姐是基督徒,在一間小型教會內兼任會計之類的職務
我看到信徒們奉獻的金錢,可以是每月數以百萬計...
但會內任職的資深全職人員,人工可以是每月6,7千元
那餘下的錢呢?扣除燈油火蠟,真正"老闆"袋的錢都相當和味
(當我吹水唔緊要..只係想你地知道)
錫安教呢?又千年蟲,而家又有各類型健康產品
同街邊呃阿婆既保健中心有咩分別??有既..
就係教會不少專業人士,年青人,全部都有消費力
仲唔好賺過呃阿婆??咩負離子機呀,負離子頸飾,負離子花灑
扣除成本,邊際利潤又是相當可觀...
仲未計奉獻,搭車返九龍灣總佗既旅遊巴月費..
我半講笑咁問女朋友:你唔覺自己比人搵笨?
佢答:咁我甘心做呢隻比人搵笨既傻仔啦...
WTF.....洗腦到如此地步,果種極度扭曲既價錢觀..

我知呢條路一定係難行....去識個女朋友,易N咁多倍..
但佢係我所愛既人...我就覺得自己有責任去救去出黎...
並唔係一走了之...唔係想扮偉大...但係好似有一種使命感
叫我將呢D受教會洗腦既人救返出黎....但我只係一個普通年青人..
同成立長久既宗教..只係蚊同牛比...
只可以講救得幾多得幾多.....要救既仲有我家姐,我阿姨
我阿姨就係其中例子,之前開POST講過
http://exchristian.hk/forum/view ... &highlight=KIT19KIT
我唔想見到自己身邊既人都係咁
多謝回覆,很有興趣知道閣下離教的原因,為甚又要重返?=>kit19kit:請原諒之前沒有login回覆,我重返只是為了再了解。沒什麼原因...重拾當年的回憶,很難受。希望可以推薦讀神學。

1)無可否認,教會是很多別有用心的人, ...
伊莎貝拉 發表於 2009/12/5 03:51

先謝回覆,
其實你有冇諗過當初點解要離開??而家重返,又會遇到同樣問題,如何處理?就好似道友吸毒,明知有害,都要食,戒完又食...食食下..就會自然比果種不可抗拒既快樂埋沒理智,也不會再覺得有何害處,.....要心靈慰藉,不一定要返教會,可做義工,或者其他活動,都一樣得,一樣識到朋友,相信有神既,何需時常歌訟敬拜?
又再跟女友傾到宗教問題,單刀直入...
要求佢帶埋我返教會啦,本以為佢會滿心歡喜答應
但佢居然話未有心理準備,又諸多推搪...
認識的基督徒都不會這樣的...
錫安教真的咁多秘密??? ...
Guest from 119.247.154.x 發表於 2009/12/11 00:50

又唔記LOGIN~
65# kit19kit  

那是你女朋友的問題呢....

教會是很歡迎帶人來參加~~

為何你不問你女朋友原因或先懷疑女朋友?反而來質疑教會?
伊莎貝拉 發表於 2009/12/11 02:15

當然她也有問題,但加入教會時,正是求學時期
不難想像她的價值觀/思想也被教會影響得深遠

我知道錫安教會星期日又再有2012世界末日的佈道會
女友又再深信不疑....以我所知...該會在97,99,2000,2002都有發表末日言論
點解未咁多次都未唔到?又做咩要咁樣去嚇D信徒??
係咪又有D咩末日求生包呀.....救命工具去賣比信徒??
kit19kit....間間教會都係咁...911、新奧爾良水災、南亞海嘯,又邊次唔係話世界末日?

「點解未咁多次都未唔到?又做咩要咁樣去嚇D信徒??」
-->只係想keep住D人數同埋做個信仰興奮劑。呢次2012我都覺得好難搞。

「 ...
伊莎貝拉 發表於 2009/12/12 01:59

咁都好奇怪啫~~
而且預言次次唔中,何來說服力?

另,想問呢D工具賣幾錢??可否說明之?
最近ZION web2.0的帽又大賣??又呃人幾多錢?
哈~咁講得呢句...分硬手都得啦~
教會對佢黎講比任何事都來得重要~

伊莎貝拉 :咩叫"對一"?
同女友的宗教矛盾開始愈黎愈多,
女友偏向逃避問題,保持現狀
大家開心相處一日就是一日
開始質疑自己是否做錯了?
或者她明知受騙,也樂意過著這種我認為假快樂的生活
而我的所作所為就是要令她脫離,過著我認為是快樂的生活
這似乎又有點強人所難,
我亦曾表明願意嘗試返教會,自我洗腦
不過相信我會好難受
而且她亦可能意識到我想假扮加入作搗亂或其他原因而堅拒
看來要取得平衡是不可能的事
沒什麼好不平衡的啦....有些人也不信,但為了自己喜歡的女人,就假裝信,反正都是假的,到手之後,擺明著不 ...
drsherlock 發表於 2009/12/19 20:36

你也不無道理,值得參考
鍚安教會

鍚安教會

1. 聽帶洗腦

剛加入錫安教的「新人」均會獲派一位跟進員專責照顧,男新人由男跟 ...
Guest from 203.218.194.x 發表於 2009/12/20 21:21

多謝提供寶貴資料,這些都不容易知道吧?

最近女友又托我向任職中港司機的父親在內地搜購罐頭食品
不是一罐罐而是要買幾大箱,原因是教會提醒教徒,來年食品價格將會大幅波動
市面將會出現搶購潮,所以教會呼籲教徒要儲糧
另外教會亦幫忙訂購維他命等等補充劑,似乎又有什麼意圖似的?
來年食品價格會否因惡慌性搶購導致供應不足而大幅加價?
屆時教會又實現了一個預言...
得到了詳細描述

2009年12月24日前,Freemason的私營水庫將被刻意散播H1N1,但WHO卻會宣佈H1N1變種可以透過空氣傳染,令人認為H1N1情況相應嚴重。隨後美國都會開始軍法統治,並炸斷Brooklyn Bridge以斷絕和世界連結,及被國際隔離。

2009年12月25日在聖誕節當天,Washington Monument, Seattle Space Needle, Eiffel Tower, Taj Mahal, Westminster Abby會被手提核武器毀滅。
以下地點也會受到恐佈襲擊:
Paris, Moscow, Washington, Kuala Lumpur, Tokyo, Brussels, Hong Kong, Berlin, Jakarta, New York, Stockholm, Rome, Shanghai, Caracas, Copenhagen, Mexico City, Amsterdam, Atlanta, Geneva, Marseilles, Lisbon, Seoul, Singapore, San Francisco, Naples.
用意為推出NWO。
(香港恐佈襲擊的地點為中環)
矛頭將會指向無辜的伊朗,並觸動第3次世界大戰。

2009年12月31日後,食物,藥物嚴重受管制...
令人體抵降力大減!

2010年1月28日Sydney, Australia及Sodertjalje, Sweden將會發生地震。
HAARP weapon

2010年2月4日美元將變成廢紙,記得港元跟美元掛釣...
並推動全新的貨幣!
錫安教會又點樣解釋?
不過唔使驚,佢一早已經講左呢D係"有機會"發生
大家做定準備,以防萬人既啫....有事既保命
冇事既....當然好啦~!!!
就好似馬經波經一樣
比貼士你,買唔中唔使負責任既
咁佢又唔一早估到自己可以擊退撒旦?哈哈~~
唔...事情看來將有機會告一段落
女友開始想認真處理大家既關係
但亦表明深信神會好好安排..
現階段只是怕我唔開心...
....答案已經呼之慾出...

再沒有理由阻止我潛入錫安教
高級模式 | 發新話題
換一個