返回列表 回覆 發帖

N-1

回復  beebeechan

知道賣多少錢就不是道聽塗說了嗎?
comet 發表於 2011/8/28 21:56

現在的 indulgence 是可以用錢買的嗎?

你在#270對敝人經驗分享的回覆是

咁記唔記得「賣」幾錢一張?
典型的道聽途說!

我只 ...
comet 發表於 2011/8/28 22:07

我就是問你係咪知道可以用錢買到?
用錢是買不到的,
為何指責人在「賣」贖罪券?
鼓勵人用錢去償罪?

你原來甚麼都未知,
不知賣多少錢一張,
不知不是可以用錢買到,...
那不是道聽途說?

係您不了解基督教啫
基督教中心思想就係贖罪,所以其實教內之一切都係為了贖罪而設 ...
沙文 發表於 2011/8/28 22:09

你又一次門外漢哩
人是不可以為自己贖罪。
人只可以悔改。

舊約中各先知, 若翰洗者....耶穌有叫人贖罪嗎? 祂只叫人悔改咋.
點會唔可以用錢買呢?
有secondary market咖嘛
沙文 發表於 2011/8/28 22:15

ebay 有得賣架,
你去尺尺
在收藏品一類

邊駛尺吖
係無知嘅人先會以為錢買唔到
沙文 發表於 2011/8/28 22:21

其實以為己經知道天下事的人, 就是那些無知的人。

我真係幾無知架......我日日都學野, 一百歲唔死都仲有野學
您肯學,我得閒就教下您啦
沙文 發表於 2011/8/28 22:27

你教我福地如何接受外來移民哩

神父教您就得啦
沙文 發表於 2011/8/28 22:31

又話你識教人?
即係你都野係唔識既
咁等我教番你哩
猶太人的聖殿, 最內有個地方叫至聖所,
只有大司祭才可以進入,
我又教番您啦
但神父雞姦教友唔駛入至聖所嘅
入廁聖所就得咖嘞 ...
沙文 發表於 2011/8/28 22:43

我係咪又觸動到你既心弦, 引起你既回憶
咁搵個神父告下囉...
一下好采, 擸番十萬八萬掩口費
係呀
回憶起歷來被神父雞姦的教友們,令我心弦震蕩
又擔心令嬡一時不慎
十萬八萬我都有,留番俾您啦 ...
沙文 發表於 2011/8/28 23:18

你都不用擔心你塊福地
我又何需擔心小嬡

十萬八萬我都有----香港地, 閒閒地一個坐廁既面積都值十萬八萬哩.

係咯,所以聖教會賠十萬八萬,唔駛肉痛嘅
沙文 發表於 2011/8/28 23:24

應賠的, 千萬百萬也應賠
不應賠的, 十元八塊也是肉痛

咁您唔駛肉痛嘞
聖教會係應給的
叫雞都要找數嘛
沙文 發表於 2011/8/28 23:40

係咪收公價 50 舍客勒銀子?
根本就係白粉,而且仲無人拉,你想唔發都幾難。
抽刀斷水 發表於 2011/9/16 17:25

教會在50年代己經派白粉, 你老荳都係食白粉大
你這種未開庭便定罪的精神, 比性侵更恐佈。
回復  沙文

此例一開,各堂口涉案人士都紛紛效法,教會就唔駛因負擔鉅額賠償而破產了。 ...
抽刀斷水 發表於 2011/11/3 00:20

乜講到好似係教會指使犯事人著草咁既?
港聞 > 港聞

獸父姦女重囚23年
官斥變態應受鄙視

【明報專訊】獸父4年間多次強姦及非禮3名年幼親女,其中一次發生在赤裸的妻子面前,不但令長女為此墮胎,其次女亦感染淋病。獸父早前認罪後昨被重判入獄23年7個月。曾考慮判被告終身監禁的法官強調,罪行極為恐怖,怒斥被告為變態享受,當女兒為「性玩偶」,其一生慘被摧,任何用字均無法反映社會對本案的反感。

被告現年51歲,早前在高等法院承認6項強姦,以及1項向16歲以下兒童作出猥褻行為罪,昨聽取判決時不住皺眉。現年16歲的長女X,以及年僅12歲的孖女胞妹Y和Z,均是被告與妻子所生。

接二連三, 中西海外都有發生
http://vip2561.mysinablog.com/in ... p;articleId=1938328

所以, 結論是天下老荳是淫賊, 女兒不應與父親同住?

硬膠!
你一回來便派膠
拉斯維加斯1間羅馬天主教會的神父麥克歐里夫(Kevin McAuliffe)因為沉迷賭博,8年來竊取禮品店基金、蠟燭奉獻金及教會任務費用,累積高達65萬美元,滿足他的賭博惡習。麥克歐里夫上周五認罪,並表示願意還錢。圖為承認偷竊8年的神父麥克歐里夫。(美聯社)

沙文 發表於 2012/1/18 19:24

呢個神父肯自願將自己既罪攤哂係檯面上。
你又願意嗎?

你既罪或無他咁臭既,(睇怕你都係裝人走光, 打下飛機, 貪下小便宜咁唶。。。no big deal.....) 你何必收收埋埋呢?
攤出黎丫!

你肯將你既罪告明,立心悔改,  天主也一樣寬恕你架啵。
呢樣。。。你要學哩

咪咁天真啦。您點知神父將自己既罪攤哂係檯面上呢?
您唔畀佢尚有一些神父最常有的嗜好 ...
沙文 發表於 2012/1/19 05:26

好過你連擺也不敢

況且我都無要你擺哂你d衰野出黎
叫你擺「幾件」咁多唶.
擺d你仲有面見人既先哩

人地係敢將自己最衰既表白, 
你呢?
嗱,個婦人由頭到尾都冇話過「孱仔穌sorry咯,我知錯啦,以後唔敢啦」,甚至,亦都冇應承「從此不要再犯罪」,就咁就返屋企,邊Q度駛將佢既罪告明,立心悔改呢?

沙文 發表於 2012/1/19 11:22

(一)
個婦人有無悔改?
看, 經文說她回答耶穌時是說:「主! 沒有人。
你會叫耶穌一聲: 主嗎?
「主」一聲似要攞你命咁囉.
你能明認耶穌是主?

你係呢個壇叫十聲我聽下, 好無?

(二)
耶穌向她說:「我也不定你的罪;去罷! 從今以後,不要再犯罪了!」
寛恕是基於「從今以後,不要再犯罪了!」
若婦人重犯姦淫, 前罪也不獲恕。
婦人有無再犯, 經文都無交代啵。
高級模式 | 發新話題
換一個