返回列表 回覆 發帖

N-1

所以如果討論 ...
用「意願」來繞過「全能」可能出現的矛盾,用一樣根本傾唔到既野黎傾,不失為優質的詭辯手法。
抽刀斷水 發表於 2023/6/23 00:33

邊個人玩迷宮唔係想搵到個出口   ?
天高丙咪係迷宮中, 又唔思考, 所以成日都迷惘惘囉
老師指點佢出口係係邊, 佢又唔信唔聽
我唔係全能架。
抽刀斷水 發表於 2023/6/23 01:39

我是基督徒 護教者 希望可以幫助離教者回到教會:之 #316
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=15084&extra=&page=16

又批中咗

做「全知」唔係咁難
我唔識架,不過知道係犯法之嘛。

參考:《淫褻及不雅物品管制條例》
抽刀斷水 發表於 2023/6/23 01:36

法例撰寫時互聯網未如今日盛行, 只針對電影, 刋物....未考慮網上發佈

所以有灰色地帶, (不知有没有案例可循)

不如....你試試水
8岁女孩教堂内遭性侵 原住民社区神父停职被捕
【加拿大都市网】曼省皇家骑警已经逮捕了一名来自原住民社区 ...
沙文 發表於 2023/6/29 06:43

咁先係嘛, 係即時報警 (唔係向主教投訴)
更唔係等, 二、三十年後, 先話創傷抹不去, 或涉事神父香菇咗死無對証先嚟投訴
安省一名97岁修女涉性侵案被控 即将出庭

2023年10月13日 11:00
来源:
加国无忧 51.CA
作者:
思忆
评论 ...
沙文 發表於 2023/10/27 05:48

https://www.theglobeandmail.com/ ... lts-at-residential/

原文亦不自覺談及了申訴目的。
survivors 「have fought for years」....目的是:「 support their claims for federal compensation」

是否暗示, 若不可能有「claims for federal compensation」就無咁得閒「fight」了?

典型既無據可尋的指控, 尚佳抺黑題材。
如何典型?
(1) 數半世紀前發生的事, 1940年開始喎....
有幾多文件資籵可支持呢啲指控先 ?
(不如由中世紀開始計 , 受害人數嗌到過億都得喇)

(2) 被指控的性侵神父早離世, 在生時不控? 要死無對証時先控?

B按:「這份報告未提確切受害人數」即未有實証, 九翕咗先。
回覆  leefeng
抽刀斷水 2023/12/20 10:54 提交

以色列打加薩的哈馬斯都有唔少士兵陣亡殉職喇。
没有打不死的士兵。
咁又係, 没有打不死的士兵, 也沒有唔執笠嘅宗教
大家都喺度排隊啫
沙文 2023/12/20 11:37 提交

天主教又真係開業二千幾年都未執啵。
根據偉登的臉書,他是一名半掛式卡車司機,也是當地基督教教堂的牧師。

為甚麼標題不說

老婆被麥當勞同事惹怒 美一名半掛式卡車司機竟衝店內壓他的頭「下油鍋」
或者教會嘅philosophy應該係咁先啱,冇人可以因福音獲利。好似出糧嘅神父牧師,同賣福音有咩侖別啫?
但係 ...
沙文 2024/1/2 15:52 提交

神父唔係受薪出糧架喎。
正如你話聖包皮,為甚麼你不簡單啲說「聖包皮給人偷去」?

現今牧師真係難撈,要斜槓做埋半掛式卡 ...
抽刀斷水 2024/1/2 12:41 提交

滾油事件中當事人有兩個身份。我只係講有人特登放大其中一個身份。

包皮事件沒有說不是人偷。只係話呢個會唔會係天主既旨意。由人去執行了。
你同意戓不同意,塊皮都是由人偷走的。
之前聽過基督徒話佢個牧師全心奉獻全情投入,咁分心邊做到野架。
抽刀斷水 發表於 2024/1/2 15:17

即使想轉full-time?
你想低調,好心就平時唔好咁高調啦。平時就站在道德高地輸出道德指東指西,一有起咩事就話「只不過 ...
抽刀斷水 2024/1/2 20:03 提交

我幾時講過呢個牧師打人係岩先?!
你想低調,好心就平時唔好咁高調啦。
抽刀斷水 2024/1/2 20:03 提交

我無高調過神職人員做既好事喎
只係你同呢個 (n+1)高調咗神職人員既劣行唶
當時佢做嘢用足基督教style.
講唔甩嘅。

沙文 發表於 2024/1/3 18:12

講得甩

傅油係淋, 唔係浸
淨係你個頭先淋咋下話?人地都係抹下之嘛:

點都好,傅油目的都係用油整濕個頭啫,阿牧師/司機都 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/4 00:20

油....有特定配方架, 唔係用花生油, canola就掂
經文冇話規定用乜油,乜油都係油,用乜油都冇違反聖經。

沙文 發表於 2024/1/4 06:34

梗係有講喇, 你唔曉唶。

「乜油都係油」
下次幫你搽印度神油, 起死回生
唔見喎,
聖經唔係話:
在我對頭面前,你為我擺設了筵席;在我的頭上傅乜乜牌子、產地嘅油,使我的杯爵滿溢 ...
沙文 2024/1/4 07:14 提交

出谷紀 30:23……自己去碌碌
無論誰若配製這樣的油,或用這油傅了凡人,應將他從百姓中剷除。」
沙文 發表於 2024/1/7 06:48

的確係咁架喎
神父唔會用聖油捽落非教友頭上架喎
非以色列人都死人哋猶太佬世世代代用這聖油幾時話過畀神父搽?
沙文 發表於 2024/1/7 10:40

公元70年後的猶太人,早已無咗傅油,無司祭。。因為無咗聖殿。已經好多世代無搽油。
高級模式 | 發新話題
換一個