返回列表 回覆 發帖

N-1

點解你又有完整判斷能力話啲人貼幅靚女露蟹相, 沙文露賓周相..會對所有人有負面影響呢?
「屌」「「插屎窟 ...
beebeechan 發表於 2023/6/23 00:49

我唔識架,不過知道係犯法之嘛。

參考:《淫褻及不雅物品管制條例》
邊個人玩迷宮唔係想搵到個出口   ?
beebeechan 發表於 2023/6/23 01:00

鍾意帶人遊花園既人,係唔想其他人搵到出口既。
(我唔係話你做得唔岩架, 係想你用此投射到天主上....點解容許世上啲人犯罪,
人有天主既肖像嘛)
beebeechan 發表於 2023/6/23 00:51

我唔係全能架。
法例撰寫時互聯網未如今日盛行, 只針對電影, 刋物....未考慮網上發佈

所以有灰色地帶, (不知有没有案例 ...
beebeechan 發表於 2023/6/23 02:06

根據《淫褻及不雅物品管制條例》(第390章)第21條,任何人如在香港發布淫褻物品,不論是否知道該物品是淫褻物品,均屬犯罪。一經定罪,最高可判處罰款100萬元及監禁三年。如相關社交媒體或即時通訊群組的伺服器設於香港,亦受規管。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202005/13/P2020051300200.htm

香港警力都好強,如要試水就不如將伺服器搬去無雷公咁遠,唔知英屬處女島果啲得唔得,但又可能影響網速。
咁先係嘛, 係即時報警 (唔係向主教投訴)
更唔係等, 二、三十年後, 先話創傷抹不去, 或涉事神父香菇咗死無 ...
beebeechan 發表於 2023/6/29 06:59

受害人內心其實好矛盾,一方面唔想將神父定罪,另一方面又想學習如何赦免別人的罪。女孩阿媽就多事咗了。

路加福音 6:37
你們不要判斷,你們也就不受判斷;不要定罪,也就不被定罪;你們要赦免,也就蒙赦免。
有規定不可以即刻報警嘅
18:21那時彼得進前來、對耶穌說、主阿、我弟兄得罪我、我當饒恕他幾次呢。到七次可 ...
沙文 發表於 2023/6/29 10:06

8歲女要被性侵七十個七次先報得警,下面都爛哂啦。
身為慕道者,真心覺得「你們中間誰是沒有罪的,誰就可以先拿石頭打他」呢句終身受用。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 1918# 沙文

言下之意,牧師之所以變態,可能原因係因為苦悶?
涉性侵70多歲女教友 神父被捕
世界日報
2023年9月28日

天主教聖安東尼奧總教區(Archdiocese of San Antonio)爆發性醜聞,總主教主動採取調查作業,並把調查報告交給警方好將性侵者送交法辦。

貝爾縣(Bexar County)縣警局指出,來自肯亞(Kenya)的恩頓谷神父(Reverend George Mbugua Ndungu),從2017年起在聖安東尼奧總教區服務,先後在幾間不同的教堂擔任司鐸。當他在「利馬至聖玫瑰堂」(St. Rose of Lima Catholic Church)服務時,找到一位70多歲的女教友當作目標,經常跟她談話並取得她的信任。

去年在教堂擔任兼職工作的一位女教友跟警方投訴,指控恩頓谷神父對她有不當的行為。警長撒拉薩(Sheriff Javier Salazar)與教區主管聯繫後,總主教賈西亞席勒(Gustavo Garcia-Siller)下令雇請私家偵探,對恩頓谷神父暗中進行調查並約談許多教友,確認了他對一位70多歲的女教友幾度性侵。

第一次性侵是在去年11月,恩頓谷神父打電話給這位女教友說他肚子餓,教友叫神父到她家,她會做東西給他吃。神父後來對她做肢體接觸,她把神父推開,說做神父的人不可以這樣。神父跟她說:天主是慈善寬仁的,事後我們可以去辦告解得到罪赦,現在是享受片刻歡愉之時

接著恩頓谷神父把她強推到臥室裡,在床上把她的衣服剝光逞其獸慾。今年3月到8月之間,神父又至少兩次強姦她。警方接到總教區的報告後,於26日(周二)將恩頓谷神父逮捕,並公開呼籲民眾舉報這位神父曾經有過的不當行為。

https://tw.news.yahoo.com/%E6%B6 ... D%95-060041920.html

抽按:神父對天主教教理的理解真是十分通透。
飢不擇食到咁既程度?
究竟呢個耶稣教,耶和華教在人類世界的存在,對人類有什麼好處?
讓人給錢發夢?(奉 ...
leefeng 發表於 2023/10/19 23:48

神父42歲咋喎,可能有戀母情結。

回覆 1926# 沙文

好重口味
回覆 1935# 沙文

日頭對住班細路,夜晚睇佢地為自己製作既咸片,又真係幾開心喎。
回覆 1939# leefeng

又係隔咗8年先講,又係由父母知悉後告發。

陳版友實好唔滿意做乜唔立即報警。
回覆  抽刀斷水
佢得把死人口。若果佢係咁concern, 應成立私人基金,獎勵即日報案的事主,獎金按延遲報案 ...
沙文 發表於 2023/12/23 23:12

「佢得把死人口」呢點係眾所周知。
根據偉登的臉書,他是一名半掛式卡車司機,也是當地基督教教堂的牧師。

為甚麼標題不說

老婆被麥當勞同事 ...
beebeechan 發表於 2024/1/1 22:40

正如你話聖包皮天主安排了給人偷去,為甚麼你不簡單啲說「聖包皮給人偷去」?

現今牧師真係難撈,要斜槓做埋半掛式卡車司機……又或者司機難撈,要做埋牧師?邊個講法陳版友你啱聽啲呢?
回覆  抽刀斷水
沙文 發表於 2024/1/2 14:39

之前聽過基督徒話佢個牧師全心奉獻全情投入,咁分心邊做到野架。
或者教會嘅philosophy應該係咁先啱,冇人可以因福音獲利。好似出糧嘅神父牧師,同賣福音有咩侖別啫?
但係 ...
沙文 發表於 2024/1/2 15:52

和尚出坡點都唔會講成"老婆被麥當勞同事惹怒 美一名農夫竟衝店內壓他的頭「下油鍋」"架喎,一定至少會講"出坡和尚",點先做到陳版友想掩飾涉事者係宗教從業人員既果效呢?
滾油事件中當事人有兩個身份。我只係講有人特登放大其中一個身份。

包皮事件沒有說不是人偷。只係話呢個 ...
beebeechan 發表於 2024/1/2 19:50

你想低調,好心就平時唔好咁高調啦。平時就站在道德高地輸出道德指東指西,一有起咩事就話「只不過係普通人」啫,咁樣。

高級模式 | 發新話題
換一個