返回列表 回覆 發帖

N-1

挨餓、被鞭…喬州韓女遭教友虐死棄屍 震驚韓裔社區
2024年1月9日 週二 上午1:28
33歲女子趙世熙(Sehee Cho,音譯)為尋求心靈創傷療癒,2023年7月從南韓抵達喬治亞州亞特蘭大郊區羅倫斯維爾(Lawrenceville)參加名稱為「基督士兵」(Soldiers of Christ)的宗教團體;然而,當地警方說,趙世熙加入之後卻被兩名韓裔美國人兄弟檔監禁數周,飽受折磨與飢餓,直到死亡。

死亡時體重僅約70磅

趙世熙駭人聽聞的命案細節獲得全美各地韓語新聞廣泛報導,亞特蘭大都會區人口頗為可觀的韓裔社區為之震驚。社區領袖指出,這起命案對韓裔民眾有如當頭棒喝,除了對於邪教組織保持更高警覺,對於從南韓剛到美國的社區成員可能面臨潛在風險也更加注意。

美聯社報導,腐爛屍體去年9月在停車場的車輛後車箱裡被發現,警方研判趙世熙死亡時體重僅約70磅;兩名兄弟與其母親、另一名手足、三名其他共謀均被檢察官以謀殺罪起訴。

浸在冰塊還錄成影片

警官向法院作證指出,嫌犯一行錄下鞭打趙世熙、將她浸在冰塊裡的影片。

韓裔美國人聯盟(Korean American Coalition)亞特蘭大分部主席朴莎拉(Sarah Park,音譯)指出:「這起事件讓民眾警覺到平常生活不應過於隨意。」她說,命案衝擊當地韓裔民眾的社交與文化生活,讓民眾相當惶恐。

5嫌20多歲 1人年僅15

嫌犯母子居住的葛溫尼特郡(Gwinnett County)由於韓式餐廳、糕餅店等商家林立,素有「南方首爾」(The Seoul of the South)之稱。趙世熙陳屍車輛就停放韓國商圈主要街道上一家熱門韓式SPA的停車場。

知名韓裔企業家朴桑尼(Sunny Park,音譯)說:「一般來說,韓國人都是好人,因此沒有戒備心,對於陌生人也不太警覺。」

社區領袖說,更讓人感到不安的是,絕大多數嫌犯都非常年輕,其中五人都才20多歲,還有一人年僅15歲;嫌犯與宗教的關聯同樣令人憂心,母子檔曾經參加當地教會,主嫌的父親則在當地擔任牧師。
Don't know where God is but the Devil is in the details
23「你要拿上等的香料:純正沒藥五百『協刻耳』,香肉桂為沒藥的一半,即二百五十『協刻耳』,香菖蒲二百五十『協刻耳』,
24桂皮按聖所的衡量五百『協刻耳』,橄欖油一『辛』,
25用這些材料配製傅禮用的聖油,像配製香膏的方法配製,作為傅禮用的聖油。

所以這個ingredients都收檔,刀嘜花生油傅油都得啦。-----------------------------------------------

猶太佬都唔係表面上咁堅定向主。出谷記嗰時都冇聖殿,就搽得油,而家冇聖殿就油都費L事搽。

Don't know where God is but the Devil is in the details
非以色列人都死人哋猶太佬世世代代用這聖油幾時話過畀神父搽?
沙文 發表於 2024/1/7 10:40

公元70年後的猶太人,早已無咗傅油,無司祭。。因為無咗聖殿。已經好多世代無搽油。
非以色列人都死人哋猶太佬世世代代用這聖油幾時話過畀神父搽?
無論誰若配製這樣的油,或用這油傅了凡人,應將他從百姓中剷除。」
沙文 發表於 2024/1/7 06:48

的確係咁架喎
神父唔會用聖油捽落非教友頭上架喎
用此油傅會幕和約櫃,
27供桌和其上的一切器具,燈台和一切用具,香壇,
28全燔祭壇和壇上的一切用具、盆和盆座。
29你祝聖過的,都成了至聖之物,凡接觸這些物件的,也成為聖的。
30你也要給亞郎和他的兒子們傅油,祝聖他們作我的司祭。
31你要吩咐以色列子民說:你們應世世代代以此為傅禮用的聖油,

無論誰若配製這樣的油,或用這油傅了凡人,應將他從百姓中剷除。

所以唔係以色列子民就唔係傅呢啲油啦, 牧師傅油係做得啱嘅
唔係猶太佬而用呢啲油, 反而仲pk添

你哋天主教夠膽死用呢啲玩㗎? 該煨囉

唔見喎,
聖經唔係話:
在我對頭面前,你為我擺設了筵席;在我的頭上傅乜乜牌子、產地嘅油,使我的杯爵滿溢 ...
沙文 2024/1/4 07:14 提交

出谷紀 30:23……自己去碌碌
唔見喎,
聖經唔係話:
在我對頭面前,你為我擺設了筵席;在我的頭上傅乜乜牌子、產地嘅油,使我的杯爵滿溢。
經文冇話規定用乜油,乜油都係油,用乜油都冇違反聖經。

沙文 發表於 2024/1/4 06:34

梗係有講喇, 你唔曉唶。

「乜油都係油」
下次幫你搽印度神油, 起死回生
油....有特定配方架, 唔係用花生油, canola就掂
beebeechan 發表於 2024/1/3 08:54

經文冇話規定用乜油,乜油都係油,用乜油都冇違反聖經。
至於係浸落去定倒落去,好似baptism咁都係各施各法各廟各菩蕯。
淨係你個頭先淋咋下話?人地都係抹下之嘛:

點都好,傅油目的都係用油整濕個頭啫,阿牧師/司機都 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/4 00:20

油....有特定配方架, 唔係用花生油, canola就掂
傅油係淋, 唔係浸
beebeechan 發表於 2024/1/3 22:13

淨係你個頭先淋咋下話?人地都係抹下之嘛:

點都好,傅油目的都係用油整濕個頭啫,阿牧師/司機都無做錯丫。
當時佢做嘢用足基督教style.
講唔甩嘅。

沙文 發表於 2024/1/3 18:12

講得甩

傅油係淋, 唔係浸
滾油事件中當事人有兩個身份。我只係講有人特登放大其中一個身份。

beebeechan 發表於 2024/1/2 03:50

當時佢做嘢用足基督教style.
講唔甩嘅。

在我對頭面前,你為我擺設了筵席;在我的頭上傅油,使我的杯爵滿溢。
回覆 1964# beebeechan

你又唔係神職人員,做乜咁快對號入座?
你想低調,好心就平時唔好咁高調啦。
抽刀斷水 2024/1/2 20:03 提交

我無高調過神職人員做既好事喎
只係你同呢個 (n+1)高調咗神職人員既劣行唶
你想低調,好心就平時唔好咁高調啦。平時就站在道德高地輸出道德指東指西,一有起咩事就話「只不過 ...
抽刀斷水 2024/1/2 20:03 提交

我幾時講過呢個牧師打人係岩先?!
滾油事件中當事人有兩個身份。我只係講有人特登放大其中一個身份。

包皮事件沒有說不是人偷。只係話呢個 ...
beebeechan 發表於 2024/1/2 19:50

你想低調,好心就平時唔好咁高調啦。平時就站在道德高地輸出道德指東指西,一有起咩事就話「只不過係普通人」啫,咁樣。

之前聽過基督徒話佢個牧師全心奉獻全情投入,咁分心邊做到野架。
抽刀斷水 發表於 2024/1/2 15:17

即使想轉full-time?
正如你話聖包皮,為甚麼你不簡單啲說「聖包皮給人偷去」?

現今牧師真係難撈,要斜槓做埋半掛式卡 ...
抽刀斷水 2024/1/2 12:41 提交

包皮事件沒有說不是人偷。只係話呢個會唔會係天主既旨意。由人去執行了。
你同意戓不同意,塊皮都是由人偷走的。
高級模式 | 發新話題
換一個