返回列表 回覆 發帖

N-1

回覆  beebeechan

而果啲放任既討論區如連登高登,就無乜呢類抗議,情況大概係咁。
抽刀斷水 發表於 2023/6/23 00:26

我又唔覺得你係因為想走「放任」路線來容許版上的「屌」友繼續屌

作為網主,我都希望呢度百花齊放,可以容納到唔同聲音

理由, 原因...你自己講咗勒, 唔使我講

(我唔係話你做得唔岩架, 係想你用此投射到天主上....點解容許世上啲人犯罪,
人有天主既肖像嘛)

我通常都唔會迴避問題,同你講咗,我無完整能力判斷文章是否如你所說的對所有人有 ...

點解你又有完整判斷能力話啲人貼幅靚女露蟹相, 沙文露賓周相..會對所有人有負面影響呢?
「屌」「「插屎窟」...呢啲就唔肯定呢

我一條友做到啲乜?

問題正是當你見到時....你為何仍不做?(呢個先係討論既焦點嚟)
正如啲人質疑天主「見到」罪惡都唔出手阻止咁
即係你問: 點解啲消防員嚟到, 唔係救火,係放火架?

(人哋咁做當然有佢專業既原因....你唔曉唶) ...
beebeechan 發表於 2023/6/22 11:59

如果你講到「上帝意願人類豈能明白」,咁就可以撇除意願問題,因為根本無討論空間。

所以如果討論「全能」問題,用「意願」來繞過「全能」可能出現的矛盾,用一樣根本傾唔到既野黎傾,不失為優質的詭辯手法。
回覆 1894# beebeechan

我通常都唔會迴避問題,同你講咗,我無完整能力判斷文章是否如你所說的對所有人有負面影響,原本設計係版主幫手既,我網主係有更重要任務睇哂全場,但係依家版主好多都失聯,我一條友做到啲乜?

你去過咁多討論區,都知道好多時版主既禁言刪文決定,係會有好多異議抗議唔同意糾纏當中,而果啲放任既討論區如連登高登,就無乜呢類抗議,情況大概係咁。
How can a loving, omnipotent God permit disease, war and suffering?
慈愛、萬能的主怎會允許疾病、戰爭和苦難的存在?
抽刀斷水 發表於 2023/6/22 11:19

我都向你提過..
點解一個咁有修養既版主會容許啲人在版上爆粗, 日屌夜屌。
同你呢個問題大同無異
(你都未肯回答下...一直迴避)

Ps
你唔使託詞話你唔係全能,(你講過架哩,唔好番炒)
勸告,警告,刪字,刪帖,禁言…..等等全都是你「能」的。
查字典時剛好看到這個例子,你可以諗下上帝意願既問題:

How can a loving, omnipotent God permit disease, war and suffering?
抽刀斷水 發表於 2023/6/22 11:19

即係你問: 點解啲消防員嚟到, 唔係救火,係放火架?

(人哋咁做當然有佢專業既原因....你唔曉唶)
唔知你係雞定係我是鴨

一路都講緊唔可以因為唔做, 就判定係不是全能。

天高丙就係話神唔做一塊佢舉不起 ...
beebeechan 發表於 2023/6/22 03:20

要先假設上帝係有意願咁做,先可以由結果推論上帝係咪全能。

查字典時剛好看到這個例子,你可以諗下上帝意願既問題:

慈愛、萬能的主怎會允許疾病、戰爭和苦難的存在?

https://dictionary.cambridge.org ... ditional/omnipotent
咁結果你無去摸靚女,可能係 (1) 因為你無能力(例如:你係無手既人) ,或者 (2) 因為你唔想摸。

所以你用「有無摸靚女」既結果黎討論,就分辨唔到 (1) 同 (2) 喇,咁咪會繼續雞同鴨講囉。
抽刀斷水 發表於 2023/6/22 03:00

唔知你係雞定係我是鴨

一路都講緊唔可以因為唔做, 就判定係不是全能。

天高丙就係話神唔做一塊佢舉不起的石頭..就係不全能
唔係因為神做過, 而做唔到
又可唔可以咁比喻
俗語話: 你唔開聲講野,無人知你係啞

一日不做, 你唔可以咁就下判斷係因為「不能, 做不到, 無能力做到」

我係地鐵見到個靚女, 我唔上前去摸佢個胸爽爽。。。係咪因為我「不能, 做不到, 無能力做到」???

我唔知你會滑咗去邊, 最好滑返埋嚟
beebeechan 發表於 2023/6/22 02:24

全能定義係涉及 (1) 能力問題,而唔係 (2) 意願問題,查下字典就知道:

omnipotent: having unlimited power and able to do anything

所以,如果你係全能,你係地鐵見到個靚女,你係有能力去摸佢,呢段同 (1) 有關。

至於你有無意願去摸靚女,同 (2) 有關。

咁結果你無去摸靚女,可能係 (1) 因為你無能力(例如:你係無手既人) ,或者 (2) 因為你唔想摸。

所以你用「有無摸靚女」既結果黎討論,就分辨唔到 (1) 同 (2) 喇,咁咪會繼續雞同鴨講囉。

你繼續講 (2) 都可以既,但就唔係討論緊「全能」囉。
昊暠昺想同你傾 (1),你就 ...
昊暠昺想同你傾 (1),你就滑咗落去 (2),
抽刀斷水 發表於 2023/6/22 01:58

點解一定要規定我要跟天高丙既(1)嚟睇全能
唔可以天高丙跟我既(2)嚟睇全能。?
佢既盲點就係把「不做」(或未做),, 看成是「不能」

一個命題有唔同角度睇法。。。唔係使乜要來「討論」!!
係咪可以咁理解?

(1) 不能=做不到=無能力做到
(2) 不做=不肯做=無意願去做

昊暠昺想同你傾 (1),你就 ...
抽刀斷水 發表於 2023/6/22 01:58

又可唔可以咁比喻
俗語話: 你唔開聲講野,無人知你係啞

一日不做, 你唔可以咁就下判斷係因為「不能, 做不到, 無能力做到」

我係地鐵見到個靚女, 我唔上前去摸佢個胸爽爽。。。係咪因為我「不能, 做不到, 無能力做到」???

我唔知你會滑咗去邊, 最好滑返埋嚟
你咪亂使用「=」哩...
咁就好似嗰個「天高丙」咁.....「不做=不能」架哩
beebeechan 發表於 2023/6/21 23:58

係咪可以咁理解?

(1) 不能=做不到=無能力做到
(2) 不做=不肯做=無意願去做

昊暠昺想同你傾 (1),你就滑咗落去 (2),所以咪雞同鴨講囉。

如果你話神=空氣,咁我信神存在架。
抽刀斷水 發表於 2023/6/21 23:37

你咪亂使用「=」哩...
咁就好似嗰個「天高丙」咁.....「不做=不能」架哩
回覆 1884# beebeechan

如果你話神=空氣,咁我信神存在架。
存在就係要睇到摸到?空氣存在嗎?你睇到摸到空氣?
抽刀斷水 發表於 2023/6/21 22:35

哈/....同空氣咁, 唔睇到, 唔可以摸到既神就不存在了嗎?
你對「存在」既定義都好飄忽下
唔係實物既野, 你要求要「存在」,, 要睇到摸到....仲唔係戇居?
beebeechan 發表於 2023/6/21 21:12

存在就係要睇到摸到?空氣存在嗎?你睇到摸到空氣?
戇居係形容詞,當然唔係實物啦,天主都係形容詞黎既?
抽刀斷水 發表於 2023/6/21 16:33

唔係實物既野, 你要求要「存在」,, 要睇到摸到....仲唔係戇居?
係…..你係膚淺。
正如你手上無一樣實物叫「戇居」。但「戇居」又真係存在你身上。

我上邊既謀殺案舉例係 ...
beebeechan 發表於 2023/6/21 13:16

戇居係形容詞,當然唔係實物啦,天主都係形容詞黎既?
我真係幾膚淺架,原來天主係唔駛存在,你都可以亂講野,要好好向你學習先真。 ...
抽刀斷水 2023/6/21 09:43 提交

係…..你係膚淺。
正如你手上無一樣實物叫「戇居」。但「戇居」又真係存在你身上。

我上邊既謀殺案舉例係話即使搵唔到條實物屍體,仍然有方法証明到條友殺咗人。
高級模式 | 發新話題
換一個