返回列表 回覆 發帖

N-1

油....有特定配方架, 唔係用花生油, canola就掂
beebeechan 發表於 2024/1/3 08:54

經文冇話規定用乜油,乜油都係油,用乜油都冇違反聖經。
至於係浸落去定倒落去,好似baptism咁都係各施各法各廟各菩蕯。
淨係你個頭先淋咋下話?人地都係抹下之嘛:

點都好,傅油目的都係用油整濕個頭啫,阿牧師/司機都 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/4 00:20

油....有特定配方架, 唔係用花生油, canola就掂
傅油係淋, 唔係浸
beebeechan 發表於 2024/1/3 22:13

淨係你個頭先淋咋下話?人地都係抹下之嘛:

點都好,傅油目的都係用油整濕個頭啫,阿牧師/司機都無做錯丫。
當時佢做嘢用足基督教style.
講唔甩嘅。

沙文 發表於 2024/1/3 18:12

講得甩

傅油係淋, 唔係浸
滾油事件中當事人有兩個身份。我只係講有人特登放大其中一個身份。

beebeechan 發表於 2024/1/2 03:50

當時佢做嘢用足基督教style.
講唔甩嘅。

在我對頭面前,你為我擺設了筵席;在我的頭上傅油,使我的杯爵滿溢。
回覆 1964# beebeechan

你又唔係神職人員,做乜咁快對號入座?
你想低調,好心就平時唔好咁高調啦。
抽刀斷水 2024/1/2 20:03 提交

我無高調過神職人員做既好事喎
只係你同呢個 (n+1)高調咗神職人員既劣行唶
你想低調,好心就平時唔好咁高調啦。平時就站在道德高地輸出道德指東指西,一有起咩事就話「只不過 ...
抽刀斷水 2024/1/2 20:03 提交

我幾時講過呢個牧師打人係岩先?!
滾油事件中當事人有兩個身份。我只係講有人特登放大其中一個身份。

包皮事件沒有說不是人偷。只係話呢個 ...
beebeechan 發表於 2024/1/2 19:50

你想低調,好心就平時唔好咁高調啦。平時就站在道德高地輸出道德指東指西,一有起咩事就話「只不過係普通人」啫,咁樣。

之前聽過基督徒話佢個牧師全心奉獻全情投入,咁分心邊做到野架。
抽刀斷水 發表於 2024/1/2 15:17

即使想轉full-time?
正如你話聖包皮,為甚麼你不簡單啲說「聖包皮給人偷去」?

現今牧師真係難撈,要斜槓做埋半掛式卡 ...
抽刀斷水 2024/1/2 12:41 提交

包皮事件沒有說不是人偷。只係話呢個會唔會係天主既旨意。由人去執行了。
你同意戓不同意,塊皮都是由人偷走的。
或者教會嘅philosophy應該係咁先啱,冇人可以因福音獲利。好似出糧嘅神父牧師,同賣福音有咩侖別啫?
但係 ...
沙文 2024/1/2 15:52 提交

神父唔係受薪出糧架喎。
或者教會嘅philosophy應該係咁先啱,冇人可以因福音獲利。好似出糧嘅神父牧師,同賣福音有咩侖別啫?
但係 ...
沙文 發表於 2024/1/2 15:52

和尚出坡點都唔會講成"老婆被麥當勞同事惹怒 美一名農夫竟衝店內壓他的頭「下油鍋」"架喎,一定至少會講"出坡和尚",點先做到陳版友想掩飾涉事者係宗教從業人員既果效呢?
但係牧師又要食飯,做part time即係同和尚出坡咁咯。咁係偉大過出福音糧喎
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  抽刀斷水
沙文 發表於 2024/1/2 14:39

之前聽過基督徒話佢個牧師全心奉獻全情投入,咁分心邊做到野架。
其實咁係好事,最好係新聞editor part time 做神父。可以咁樣寫headline

最衰細路女著住條短裙仔在神父面前不斷出現,終於引到神父忍唔住姦殺咗佢,幸好後來懴悔告解,現已得天主寬恕,官復原職
嗱咁有曬前因後果夠detaile啦卦?
Don't know where God is but the Devil is in the details
根據偉登的臉書,他是一名半掛式卡車司機,也是當地基督教教堂的牧師。

為甚麼標題不說

老婆被麥當勞同事 ...
beebeechan 發表於 2024/1/1 22:40

正如你話聖包皮天主安排了給人偷去,為甚麼你不簡單啲說「聖包皮給人偷去」?

現今牧師真係難撈,要斜槓做埋半掛式卡車司機……又或者司機難撈,要做埋牧師?邊個講法陳版友你啱聽啲呢?
為甚麼標題不說

老婆被麥當勞同事 ...
beebeechan 發表於 2024/1/1 06:40

因為editor唔係您。寄份CV去試試,抽水is more than樂意幫您寫reference
根據偉登的臉書,他是一名半掛式卡車司機,也是當地基督教教堂的牧師。

為甚麼標題不說

老婆被麥當勞同事惹怒 美一名半掛式卡車司機竟衝店內壓他的頭「下油鍋」
高級模式 | 發新話題
換一個