返回列表 回覆 發帖

方舟不是神話佈道大會

真福音係唔需要人去搵隻方舟出黎才去信
讀聖經, 明白方舟故事要帶出的訊息, 天主給人的啟示是甚麼更重要. ...
beebeechan 發表於 2010/5/4 22:33

問題就是影音使團正是以為搵隻方舟出黎就會令人相信
其實我也知道不少教會把影音使團定為異端
成本聖經都是天主向人啟示, 說明
-點解要敬拜天主
-點解佢係唯一的真神
-如何敬拜天主

如你所說, 跟本無 ...
beebeechan 發表於 2010/5/5 10:25

那麼我又說一說為什麼我要否定亞伯拉罕宗教(包括天主,基督,伊斯蘭,猶太)的天主
-點解要敬拜天主
根據聖經,可蘭經記載,祂雖創世,但有滅世,有功亦有過
-點解佢係唯一的真神
「神」只不過是人的無知的意識集合體,幸好真理不會因46億年抹煞
-如何敬拜天主
如果我是神,也不需要「創造」東西出來敬拜自己
回復 37# beebeechan
一神教中的神太人格化,太小器的
上帝有
貪--要人敬拜自己
嗔--動輒以滅族殺人為手段
痴--痴心妄想成為唯一的神
問題又來了
誰知道摩西五經是百分百是摩西的話?
誰知道摩西的話是上帝對他說?
回復 47# beebeechan

可惜暫時的答案就是--沒有
可能我死了之後才見到,到時再算啦
未知生,焉知死
溫馨提示

論壇出帖, 請精精簡簡
三, 五十個字講完

長又無重心的帖文無乜人讀架

我無詳細睇你寫乜勒
...
beebeechan 發表於 2010/5/5 19:12

嗯.........以下是閣下近日超過五十字的帖字(只列部份,不能盡錄)
以你這個假設, (真是假設了), 整部舊約都是在公元590後才寫.
托拉也不是出自梅瑟.

你這個假設需要的証據要很強很有理先哩
不是只由一個叫甚麼 Ralph Ellis的幾句話便作準.
目前, 對聖經有研究的學者 (可能是非基督徒) 都未對你的假設有認同.
beebeechan 發表於 2010/5/3 21:44
睇落呢段又好似幾無科學理據既.

醫生認同, 人類很多病: 血壓高, 中風, 膽固醇高, 愛滋, 性病, 心臟病, ....都不一定是感染得來, 是人的生活習慣不好, 愈腐敗的生活愈多病痛.

出於信德的祈禱----即有一悔改的心, 過返正常聖潔一點的生活方式, 係咪病都會少左?

你都唔可以話無科學理據架喎/
出自醫生既口就係科學
出自牧者既口就是戇居?
beebeechan 發表於 2010/5/4 04:20
都靈裹屍布只有2000年多歷史, 看教會的保傳和處理方法是如何嚴謹.
鮮有公開示, 申請了很久才允許剪下一少角少化驗測定年份.

方舟的碎片比都靈裹屍布更遠古, 更重要
卻隨便便給割出一小塊, 在空氣中展示, 就算是真的古物, 處理方法也太不專業.

是真是假...大家心照
beebeechan 發表於 2010/5/1 01:16
咁你認為我既『假設』是成立的話
那便輪到你的假設『聖經(大洪水故事)是否抄襲巴比倫/蘇美爾神話』不成立了.
當大家都經歷個一個恐佈事件, 你有你的報導, 我有我的報導, 你不能說是我抄你囉.
好比南亞海嘯, 印尼報章有報導, 巴基斯旦報章有導, 泰國報章有報導, 香港報章有報導, 你不能說香港報章抄印尼的報章.

中東一埸大洪水, 影響各民族
巴比倫人記下來, 猶太人記下來, 敘利亞人記下來,
好難說猶太人的記述是抄巴比倫架喎.
beebeechan 發表於 2010/5/3 12:36
誰說托拉是梅瑟所寫:

(1)
聖經本身
出谷紀17, 14章說以下的話是天主給人的訓示, 叫梅瑟記下來.

(2)
耶穌
在馬爾谷音7:10;  10:3-5; 12:26
瑪竇福音 19:8
若望福音 5:46-47
的講話中, 清楚明認了梅瑟寫托拉經書.

(3)
宗徒保祿
在羅馬書10, 5 章, 說明人要守梅瑟在肋未紀中說的.

(4)
猶太史學家若瑟夫

(5)
猶太人的其它經書
《猶太法典Talmud》
《猶太律法遺傳集Mishnah》都有說明梅瑟是托拉作者.

(5) 歷代的教會神師學者
Melito, Bishop of Sardis 175 A.D.;
Cyril of Jerusalem 848-386 A.D.;
Hilary 366 A.D.;
Rufinus 410 A.D.;
Augustine 430 A.D.

份量不比你所列舉的『學者』弱
beebeechan 發表於 2010/5/4 03:04
睇落呢段又好似幾無科學理據既.

醫生認同, 人類很多病: 血壓高, 中風, 膽固醇高, 愛滋, 性病, 心臟病, ....都不一定是感染得來, 是人的生活習慣不好, 愈腐敗的生活愈多病痛.

出於信德的祈禱----即有一悔改的心, 過返正常聖潔一點的生活方式, 係咪病都會少左?

你都唔可以話無科學理據架喎/
出自醫生既口就係科學
出自牧者既口就是戇居?
beebeechan 發表於 2010/5/4 04:20
那由一個魔術師來解釋一些物理問題.....
你又認為是合適的嗎?

物理問題不是應由物理學者來答嗎?

楊天命解佛經好, 還是星雲大師的解說可靠呢?

原因夠簡單未呢?
beebeechan 發表於 2010/5/4 10:30
發現方舟, 是世界級的大發現,
土耳其派出嗚謝的官員, 最高級的也是一個副省長...部長.
就算是省長都黎埋, 山區的亞勒省也不會是重要的省份. (土耳其有81 個省)
呢dee咁籮威既埸面, 點解土耳其總統咁輕易放過, 唔親自上位出鏡, 俾個咁低級既靚玩哂??!
官員的級數與事件的『舉世震驚度』太不相稱了., 不說是國際級勒, 連國家級數也攀不上囉

好比太空人楊利偉是乘坐「神舟五號」飛船回來, 只派甘肅省酒泉市副市長來歡迎, 太不合理了.

大家心照好哩
beebeechan 發表於 2010/5/5 11:18

最討厭人只准州官放火,不許百姓點燈
問題是正統耶教不斷入侵其他宗教信仰,以致很多人反感
所以我是暗中支持自由基
雖然天主教亦都開始向自由基方向發展(即是類似佛教隨緣方式傳教,亦不會詛咒異教)
但是在教會內的保守勢力還是很大
唔明囉
點解要『暗中』?
係香港, 你信乜還是有高度自由的
有人會逼害你咩?

係咪你都覺得『自由基』呢樣 ...
beebeechan 發表於 2010/5/6 21:33

小朋友你又捉我字窒喇
我暗中支持定明支持都可以比人逼害
唔好夾硬加d唔關事既事入唻轉移視線
呢招對我冇用既
唔好諗住用唻同我上綱上線
反而沙文兄你好野
聲明~以上純粹為沙文兄借我過橋~我冇咁既聲望做咩漢服理事長(我咁大個仔連cosplay都未玩過)
算~我唔似d人輸唔起,玩唔起
回復 137# beebeechan
唔夠人講就係度搵埋d無謂野上綱上線
你理得我明定暗,關你尻事咩
我真係冇你咁好氣,訓喇
希望聽朝見到仲有花生食啦下
近日都好感激你比咁多花生比大家食
係囉...
我都等你爆粗好耐哩
你變粗, 我愈過引囉....呵呵

加下80後dee靚仔, 好鬼易就撻著 ...
beebeechan 發表於 2010/5/7 02:44

仲唔比我捉到你字虱~
「尻」(讀音: 烤 haau1)係人體脊柱嘅尾段,即係尾龍骨嘅位置。根據康熙字典,「尻」讀「考平聲」,「髖也」。
唔係性器唻架~即係唔算係爆粗啦~
在日本都有個日劇女星叫澤尻英龍華
我知你係90後添,咁易比我呢個80後過左一棟
你d功力都係麻麻
都話左我一訓醒就有花生食架啦
回復 150# 沙文

呢種叫「間歇性失明」
鍾意就答,唔鍾意就當睇唔到
哦....係架?

咁你係砵蘭街深宵食宵夜時同個紋身大佬講:
關你尻事咩!
跟住你同佢番你上邊既解釋哩
(記得 ...
beebeechan 發表於 2010/5/7 09:20

唔好意思,我都有紋身既
或者我都係你所講果類紋身大漢
同埋你真係接觸呢類人太少喇
你以為咁樣講就會比佢地甲乙丙,你睇得太多電視電影喇
講到「厚顏」,係呢度你敢認第二,冇人敢認第一果wor~
大家都非常同意

可惜呢度冇每月之星,相信以閣下的功力還有機會問鼎高登每月之星
無謂係呢度淡水浸蛟龍啦
咁我又想問你, ..(嗯...直頭係請教呀)
我話你不需要甚麼暗中信xxx
咁你話『關我『尾龍骨尾端』乜事』咩, ...
beebeechan 發表於 2010/5/7 09:35

所以咪話你「間歇性失明」囉~

【寅集上】【尸字部】尻 ·康熙筆画:5 ·部外筆画:2

《康熙字典.尸部》:「尻,屈原《天問》:“崑崙縣圃,其尻安在?”註:“尻,脊骨盡處,以山至高,其下必有托根之所也。”」
回復 158# beebeechan
你d「間歇性失明」開始惡化喇
回得我一句太少唔好玩架
回復 166# Jom
溫馨提示

論壇出帖, 請精精簡簡
三, 五十個字講完

長又無重心的帖文無乜人讀架

我無詳細睇你寫乜勒
你簡單再寫過勒
...
beebeechan 發表於 2010/5/5 19:12

你咁多字佢又會「間歇性失明」喇~
今晚Friday night~返唻睇仲有冇花生派
回復 199# 淚兒

你咁做我第一個同你反面
佢係我近日難得既花生樹,砍左棵花生樹唔知幾時再有架喇
回復 203# beebeechan
你呢個point可以成立,請繼續
回復 205# beebeechan
「雖然我不同意你說的話,但我誓死維護你說話的權利。」
呢句係我既座右銘
回復 210# beebeechan
這裡不是香討,挑釁是沒用的
你回人的,人回你的,其他人說甚麼,跟我的「討論」著眼點未必有關,甚麼叫做追不上?

其實呢,到了無話可說的時 ...
Nomad 發表於 2010/5/8 10:04

轉移視線無論是基基還是天基都是常用的技倆
不過如果它使用了轉移視線亦表示他已詞窮理屈
高級模式 | 發新話題
換一個