返回列表 回覆 發帖

方舟不是神話佈道大會

都好耐無放過帖啦,見呢位beebeechan兄/姊都幾過癮,難得大家咁鬼開懷咁陪佢癲,咁我又伸兩腳先.

首先方舟呢條舟有定無,係精神上既定義就因人而異;但係物理學上,以現今可解釋既範疇下,似乎無乜可能,詳見我早前轉載過既一篇有關呢條舟既文章,果道有比較清楚既數據詳列;睇唔明既就可以去就近既中學求問一個教物理既老師,佢地係會解得到你明既;如果你係有心去理解一件事而係單為自己既信實去強詞成言既話.

要係個未有時光機既時候去驗証有無呢條舟,我個人認為靠估係非常出事既諗法.咁既然事實擺在眼前,請記住,係眼前而並唔係事實擺在以前;有實證唔睇而信一個講大話講咗超過二千年既所謂宗教,重要講大話講咗二千幾年都重講到錯漏百出,成日俾人叉輪住之外重要包疪尐專玩細路仔女/修女/教友既特殊性癖好者,相信輕度弱智既或人或畜都做唔出啦.

所以大家用物理學既定義黎插佢有定無既同時,請俾返小小同情心,呢類無知除咗個人心智有問題引致外,另外官府為咗令人民聽教聽話做順民兼我地....sorry係中央個府衙大人自己信又要焗人信,令官商勾結黎到狂谷promote亦有責任.

而係精神上,信乜又或者唔信乜,本來就係自己既取向.正如我堅信森林定律,有人會話我冷血.我亦識得有人齋吹人道主義,好多人亦認為其軟弱.但歸根究底,每個人自己都應該有個基本信念,去相信自己認為正確既野.

但就講返呢條舟,擺係眼前(留意,係眼前,唔係以前)既事實係乜可能係真事一單,實物一件.但就因為一個宗教既妄想同作大有事實唔信;一個因為幾千年前有班沐契為咗搵食,作咗一個大話出黎呃飲呃食.跟手有班人眼見咁都搵都食,就有樣學樣,將個大話駁埋又照呃無誤.一直呃到今時今日勢力坐大晒,日日出黎怪力亂神妖言惑眾.有人話呢尐實在係枉生為人豬狗不如,照我睇,都唔係.

老耶穌哥馬利亞,方舟,出埃及,裹屍布,無千無萬既所謂顯靈,所謂神蹟.有邊一樣可以提出實在而不可質疑既論據呢?相反,耶教千百年來引起既戰爭糾紛,總係托詞人既問題.套一個耶教既思想黎講,神造人,人有問題,要信返神先好尐,咁到底係人本身有問題,定係有個變態佬造班公仔出黎,自己手藝又唔好,次品眾多,但就重要佢地向自己朝拜,唔係就燒咗佢地;定抑或係本就無呢個變態佬,係班沐契作出黎搵食既一個老千門牌呢?

凡事都可以由多個角度黎返覆驗証,正如老耶存在與否,攞住本耶經驗証到,放底本耶經都應該一樣驗証到.我都想你可以擺底本耶經都驗証到,起碼唔再係開口埋口就話神既話語乜,神既話語物.正等如呢條咁既所謂舟,我都幾相有人可以真真正正提出論據而又無人踢得爆,我都想睇吓佢可以點樣完全違返多項物理定律咁由一家人造出黎.

呢個世界,除咗你地個作出黎既神之外,重有好多事實架.唔好再呢頭攞尐大話出黎杜人,果頭就攞架黎丟至得架.
做好男人,是讓身邊所有人開心
做賤男人,只是不想自己太傷心

回復  beebeechan
一神教中的神太人格化,太小器的
傲凌空 發表於 2010/5/5 11:58

如果你同你老婆講你有二奶, ......或你覺得隔黎新搬黎既 x 小姐好鬼索, 有前有後....
你老婆會唔會好大方....說: 老公...你上哩..咁呢?
你老婆..我諗一樣會『小器』, 死佬!!!!!, 你有我仲想攪第二個!!!賤格!

天主以佢肖像造人
人也會有一點天主的髀性

beebeechan 發表於 2010/5/5 12:03

.....一夫一妻制係耶教為咗操縱性需要既技倆啫....梗係啦,以前既教堂咁即係平民妓院,人人都解決到需要,有九人去教堂咩....你試睇吓早幾十年有呢支歌仔唱吖....

...講遠既你又話時代唔同,咁就望吓南美,非洲甚至內地某尐鄉鎮....咪一樣係一夫多妻又或者一妻多夫...

btw,聽講阿sir stanley ho年中都捐好多錢過教會果噃....咁....乜得既咩???

空>...老耶係人作出黎既之嘛,人性化亦好理所當然...
.....一夫一妻制係耶教為咗操縱性需要既技倆啫....梗係啦,以前既教堂咁即係平民妓院,人人都解決到需要,有 ...
Jom 發表於 2010/5/5 17:01

咁你係咪暗示若現在有『堂妓, 會妓』
三送一湯, 白飯任裝, 三女一婦, 花式任揀
你就拿拿臨, 受洗都洗唔切呢?

beebeechan 發表於 2010/5/5 19:31

小朋友,未上過妓院夜總會定呢?難怪會咁樣講野....

人地打開對脾黎過俾你享用,都要你啱既至得架,俾錢架.都唔駛堂妓會妓,你就睇吓每逄情人節各大小教會開果尐睇辦大會就知啦,咁既質素,真係送到埋黎過俾我質都未必會掃一吓.另外何謂三女一婦,唔係太明你講乜,我估你都係話三女一男之類既性派對掛.如果係既,我提議你都係睇少尐AV多尐去體驗吓歡場既風土人情先啦,要handle一位以上既參賽者係要好辛苦既一件事,君不見歡場中偶見起雙飛或多飛,但亦只一次起兩次止.

至於花式任揀,唉,好明顯又係無經驗,生理服務員都係人,每個人都有自己既底線,唔一定你話蘿蔔就蘿蔔,話滴蠟就滴蠟架.就算你話你俾得起錢,都未必一定係啱你胃口果個肯接架嘛.唉,信邪教信到連幾分人性都無,唔怪得咁多所謂神職人員玩細路仔細路女啦,唔係我作架,新聞紙都有賣架.

至於你話我係咪暗示"教會如仍舊提供性服務就會加入教會."咁我話你聽閣下既假設錯咗啦,歡迎補答.
問題又來了
誰知道摩西五經是百分百是摩西的話?
誰知道摩西的話是上帝對他說? ...
傲凌空 發表於 2010/5/5 12:44

你不如快趣跳到最後的一格, 也是最初的一格:
誰知道係咪有天主囉.

beebeechan 發表於 2010/5/5 12:50

小朋友,係響證實老耶一家大細唔係存在之前,老耶亦只係個神話,當有人/一群人硬將神話扭曲成為事實就變成大話.

而耶徒唯一有既證據就係耶經呢部基本物理學都講唔通既神話書.但又無能地放低本爛書就驗證唔到老耶嘞,做唔到正反驗證.所以直至現時止,老耶都只係一個未經證實存在既體位,所以最元點應該係根本就無老耶.

同人辦證,都分吓庄閒先啦...唉...
你現在生活在..南美,非洲甚至內地某尐鄉鎮咩?!
beebeechan 發表於 2010/5/5 19:15

...上網除咗怪力亂神無的放矢之外,都有好多其他既資料...
係囉
知你叫雞好有經驗囉
有無自拍放上網威下咁呢
beebeechan 發表於 2010/5/6 11:19

係咁架咋?.....真係預備組扮甲組腳喎又....
就係物理學都解唔掂既先要你用份信心去信
你明唔明呀?
(應該未)
beebeechan 發表於 2010/5/6 11:55

小朋友,如果乜野都係物理解釋唔到就去信,咁信唔落點呀?大話不停俾人踢爆,醜事越揚越多,都幾說服力.

既然無原因要信,點解重要呢堆點駁都唔通既大話?

唔係人地攞個宗教黎開玩笑,而你呢個所謂宗教根本就係一個玩笑.

我話你放心係 IFC 樓行出去哩...有人會接住你架哩
咁你先要諗下好唔好信我囉

拿, 依家耶穌就話你知:
你死左係會復活既,
天主揀既童貞女係會生仔,
三位又係一體
物理學一定唔解得通, 你只有信或不信

俾多4000年你去研究物理學你都唔會驗証到

基督教既核心教義, 有邊條係合符物理既先
物理學大哂咩? 當然唔係哩./
beebeechan 發表於 2010/5/6 11:58

咁如果你咁快就要去到呢個夾硬黎既田地,我亦只有話你知,你講既野係未被證實架,充其量係假設,我諗對於大部份人黎講,一尐無返咁上下supporting既,真係好難令人信服.本來人證會係一個幾好既論據,但可惜作為人證全部都係耶徒,而且重係最少分開咗兩大幫既耶徒各講各道理.

當然,就算俾多8000年去驗證,我相信都無辦法將一堆大話驗證成事實.

物理學唔係大晒,但如果叫你去坐一架無根據物理學原理既飛機近近地飛去上海好嘞,你會嘛?

再講,如果唔係物理學,都無IFC俾你跳落去.
覺得信唔落咪唔信囉...點呀?
問到咁低能既?
beebeechan 發表於 2010/5/6 12:09

呢個係你成個post入面答得最似人既答案.

大話不停俾人踢爆,醜事越揚越多,都幾說服力.

Jom 發表於 2010/5/6 12:03

對於去叫雞當消閒既人, 都無咩醜事再可以給人揚哩!
咩醜事都係家常事咁話咯.
人人都係聖潔囉 (by your standard ONLY)
將所有罪都立法合法化, 連警隊都可以解散了.

beebeechan 發表於 2010/5/6 12:12

監人乃後都有個譜,唔係耶徒大晒既.請問你由邊度得知我既standard?我邊一句叫你去叫雞當消閒呀?有既請指出,無既麻煩道歉.

有無驗證?我估你都係估吓啫,除非你咁啱識得我啦.魔犬慟哭無補於事,只會令人更討厭教徒罷了.噢....唔好意思,又係我錯,唔記得咗耶教就至鍾意監人乃後,唔信佢信第二個就係魔鬼咁話,所謂唔好大教壞細,無辦法.

而且基督教天主教以道德制高點自居而密集式傳出各種醜聞,兩派又各據山頭各有主張.但又同時宣稱自己信奉既先係上主.正,一雞兩味咁話.點信得落呀咁亂.
哥哥仔....你無唶
人地有架啵.

你人生經歷淺嘛, 甜酸苦辣你都係岩岩先識分味 ...
beebeechan 發表於 2010/5/6 12:20

我人生閱歷如何,我諗你都唔會太清楚,當然我亦無必要交待.

但做人,有自己唔信,有雙手唔信,好信唔信信個天?有病好,傷健好,窮困好,我唔敢話信自己就萬事得,但要去信一個講咗幾千年既大話,有尐人重係自己都未睇清楚就去信.

生命既過程往往係令人痛苦,但如果連自己去欣賞同承受生命都做唔到,呢個人,似乎生於世的確係枉為人呀.
我以為你係本版眾人皆識既『林把』人咋
你在那帖不是大談叫雞威水經驗嗎 ...
beebeechan 發表於 2010/5/6 12:53

第一,果段係我無login打既,但果段文字,有邊隻字講叫召妓先?你自己睇多一眼先啦.

第二,我相問吓,跟住果一篇又個字眼提出我個人既standard先?夜總會都好似要交稅架,官府係唔拉架.乜野可以令你有個錯覺話要令所有罪惡合法化?

第三,你覺得叫雞係威咩?唔識中文,就去惡補吓,我好似無一隻字咁講過喎.

如果你覆驗上述三點無錯,請道欺.
拿..不犯法不等同不犯罪
你呢個concept 好錯下囉
beebeechan 發表於 2010/5/6 13:10

你先道歉我再解釋, at least先為第一及第三點道歉
我的帖都無話我串咀架啵
咁你係咪覺得我好很串呢?

說話有語氣
打字......文字....都有文氣卦 ...
beebeechan 發表於 2010/5/6 13:13

我諗我個問題問得己經好清楚啦,你串唔串我唔知,但監人乃後呢四個字無錯掛,道歉
而且基督教天主教以道德制高點
.
Jom 發表於 2010/5/6 12:45

乜你都認為天主教應該是『道德制高點』哩咩
咁係好野黎架喎
點解你唔肯要, 唔肯跟?
因為你不想道德被提升?
(因為不想掉左你想犯的罪? 如叫雞, 爽爽!!)

beebeechan 發表於 2010/5/6 12:59

請唔好一再斷章取義,我唔係"認為基督教天主教應該是『道德制高點』哩咩",而係我見到"基督教天主教以道德制高點『自居』",唔識中文去惡補吓.

點解我需要"要",需要"跟"呀?又有乜咁好呀?有個『道德制高點』去令人性單一化呀?

乜野叫做係提昇?用自己雙手唔可以咩?有必要要去信大話咩?

重有,就算你特登delete咗基督教個名, 基督天主係同一宗既....有本事令兩派合一,我諗都會多番尐人落搭既,
你呢dee係原告, 主控, 法官, 倍審團, 四位一體呀
完全不尊重被告
而且係未開審先判刑 ...
beebeechan 發表於 2010/5/6 13:17

咁就咁擺係度,等班網友評吓理囉.等到評咗囉,我咪解你聽囉.

細路仔都識既做錯野say sorry咁簡單都唔識,耶徒可見一斑.
但做人,有自己唔信,有雙手唔信,好信唔信信個天?

Jom 發表於 2010/5/6 12:55

咁你認為靠你自已都掂咯...咪安心囉
只是有人最終都明白係唔掂唶.
多一點人生你咪多一點囉

請明白, 呢個世界不是只有你這一類人
beebeechan 發表於 2010/5/6 13:02

大佬....個天堂係大話黎架咋直至呢一刻....

世界就當然唔止我一類人,但生存方式大家就大同少異.要係果咁艱苦既世界求存,與其被將來既天國所蒙閉,點解唔盡力令自己既生命變得美好?等運到好咩?
>beebeechan

係你未道歉之前,我覺得無同你講落去既必要.基本既人格都無,感覺唔到可以同你講到乜野.

小朋友,讀多兩年幼稚園先再講果個五六千年不停俾人踢爆既大話吧啦.
各位兄弟,對住一個錯唔認打唔企定既細路仔,你地踢得佢越多就害得佢越多,佢明係要將一個大話講成事實,越係俾正反面佢睇到,就越係令佢本來已經唔清晰既思路更亂.

歸根究底,係科技越黎越先進既今日,己經係無可能去證實到老耶既存在.

以前科技比較落後,人會將好多當時科技解釋又或者解決唔到既事,用神黎解釋,為既就係去舒緩人/群眾係唔理解既情況下,所產生既不安同負面情緒.但當時代進步,好多野已經可以用科技黎解釋正前因後果/一部份既前因後果,呢尐幾千幾百年前既所謂神,作用可以講已越黎越少,因為一尐佢地以前以為係神既作為,今時今日都己經有咗確實既答案,亦即係話唔關所謂神既事,甚至更帶出咗一個問既元點- 根本就無神呢科野.

呢個問題,係近一百年引起好多既爭議,但時間一路逐漸證明,神既存在根本提供唔到足夠既數據同不可抗辨既物證,試睇吓近年幾多人離教就知.

基督教也好天主教也好,都只不過係一堆係人世間得唔到方向搵唔到自己既人既一個迴旋處.所謂既神,亦不過係人為咗令自己係逆境又或者係唔順意既時候好受尐而作既大話.如果唔係,幾千年來都有人嘗試證實方舟既存在,最後都係落得被人踢爆既收場.

早前我轉載咗一篇文章,有關方舟既數據.裡面提出既正反考證,實在係點駁都駁唔返一條如耶經所講既方舟出黎.係咁既情況下都要去信既,唔係別有用心就係掩耳盜鈴.

另一方面,我相信唔少耶徒自己都知乜野事,起碼所謂既滅世洪水,耶經上信誓旦旦咁話係滅世,但而家大部份既護教者都轉晒口風話當時尐人"以為"係滅世,其實只不過係一個地區性既洪水而已.點解呢?會唔會係己經發現咗呢個講幾千人既大話,因科技既先進而講到落去呢?既然確定咗呢一個係大話,咁為乜仲要走出黎向人推銷,要監人信呢?係咪因為教徒越黎越少,收入同埋性對象相對不足,要做promotion咁呢?

一本書,由第一頁開始己經講大話,咁既書,我真係唔知當佢係小說睇定當佢係漫畫睇.

所有寓言,都好清楚咁講明,呢個係寓言,以虛搆既人物情節去帶出一尐道理.係個咁既condition下,我諗耶經都可以當一本寓言集,不過呢本咁既寓言集,所謂既道理都只不過係榥子,講到尾都係為咗帶出一個訊息:你要信老耶,聽老耶話,幫老耶辦事,重要養埋我班人.即係話要養埋班神棍.咁睇黎,呢本寓言似係老千道具多過寓言喎.

其實有無老耶,人既本性都會識孝順父母有錯要認等等既道理,做唔做又或者做唔做得到就睇自己,根本有無神,人都係要咁生存落去.咁點解無啦啦要去信一個老千神棍作出黎既大話呢?係為咗情緒無咁負面定係有位可以去逃避?而且自己信不特止,重要無所不用其極咁要身邊既人都信埋一份,何苦呢?在生既事都未攪得掂,死後既野你估有辦法可以預算到咩?如果咁都信,實在愧生為人.

至於阿bbchan,麻煩你就#108所述而道歉.

阿水,麻煩你report當日既IP,我會做野.
高級模式 | 發新話題
換一個