返回列表 回覆 發帖

獲獎:佛教是「世界上最好的宗教」

"因為網上有一篇『佛教被選為佳宗教』的文章, 所以佛教就是被選舉過成最佳宗教了."
不是的。只是不了解。

一般人提到...信佛 ..

佛其實唔係要信的..  因為佢唔會提及神. 佢其實係叫你放低執念同覺醒. 每一種宗教都話自己個神係至高無上. 佛教你放下..你本是佛.但未覺醒.掉入執著. 神沒有什麼高低,因為根本唔存在,如果你有慾望,你必然痛苦。係必然。無論你成功定失敗,你都係會痛苦。你有慾望,有思想,你會分高低,一分就係煩惱既根源。佢教你要空。放棄思想。要看清。要觀照自己。

如果你做人做到有一種,有時有一種痛苦無奈既感覺。人間有太多痛苦的感覺。。那你便要開始注意佛,你先可以明白佢講既野。。 比較年輕既人,有太多(比較多)慾望既人,有很多事想做,不會太易明佛既道理。人有夢想有慾望有理想。但佛陀話呢D其實係痛苦既根源。呢樣野係要你自己去感受的。 

有某教為了其他人既反對,去殺人,去害人,佛陀話呢D係種太多既業。。 最終都係只有痛苦。


佛陀既意思係叫你清醒.看清事物,看清一切. 用你既意識. 而唔係用思想. 你做壞事的時候,如果你有意識,你清醒,你就不會做懷事. 而你都會因為你做過既壞事(傷害人的)而奧悔. 亦因此,佛教不曾因為人的私利,人的自我.而發動什麼戰爭.

佛理包含的有很多.其中一種係每人都係佛.每人都可以清醒. 只要你靜下來先.  


如果你信基督教既神係想做好事.那麼我想你看見世上太多慘事,你就會覺得其實是沒有神的. 因為呢個神沒有慈悲.沒有愛.  為何有D人覺得有? 因為佢地只係用佢地既角度去睇. e.g. 我求耶和華/求黃大仙/求太公/求XXX 幫我日贏波.. 但你想贏,人地都想贏. 咁你贏左就覺得係神愛你... 你咁唸雖則係無人可以阻止你的. 但只係利益既角度去睇一定會自私,一定會自我的. 但都係睇唔清全局。

快D清醒吧。。 看一看今天斬人的那個。。被斬的那些人。 唔通又係神既安排。。??? 定係devil 既安排?? 定罪與罰?

我睇見呢單野都心痛啦。。 但你要明白。人唔清醒,係會傷害很多人的。

學下佛是真的很好的. 放下吧. 不是要你信。。係要你清醒。
睇埋一面。堅持自己個面。。。就係執念。。正是痛苦既根源。。
其實和尚/出家都只係一種壓抑。。除非你自己已經驗太多。 有慾望不是太大問題的。 但要看清總會有失望。 其實佛教都有很多不附合佛陀的主張的事。 佛陀的出家是因為真的看破了。而我們只是凡人一個。 只要不太執著。已經是不錯了。。
the above is submitted by me.
方方土:聽君一夕話
勝讀十年書  (衷心感謝!)
--> 言重了.. 無啦啦有感而發吧.. 信咩都好.做人要有智慧,一定要慈悲.

你講既對方歌迷會踩場..都是很精采既例子.

==
閣下的回帖, 以為有人眼紅佛教當選最佳宗教了.
(可能 kwongyauleung兄台也是如此想)
-->我在想.最佳又點,唔最佳又點.對自己/人類有幫助(導人向好,令人更清醒的)既就係好教.

其實全部宗教都只有一個共通點.就係叫你信佢..咁你信佢定信自己? 當你親身經歷有d野跟佢講既野相同既時候你就會信.

所以你想想你何時相信基督教/幾時相信xx教???  都係當你覺得佢地講得arm 個時..

但真理永遠係好多面的. 無任何經典/文字可以永遠解下去的. 當下是永遠不同的.不能用一個標準去解. 真理只有一個.但解可以有好多面..再加上文子既錯誤. 如果你無懷疑既心,你無清醒既心,點去睇見真理?


你食飯多謝主呢一餐,咁條魚係唔係要多謝主賜佢一死 ?? 個癲佬殺左人但係佢話佢信主但如果你既親人死係佢手上,你會點??

真理只有一個.就係有人殺人有人死,我很傷心.佢地更傷心. 但每一個人看見的都不一樣.  

做一個清醒既人就會看得見.


==
佛理強調要放低, 不執著
於是, 會否流於不思, ,不想, 不念, 不說, 不聽, 不談, 那便不痛, 不苦...?
那與這位大昏迷便到了佛境涅槃了?


叫你清醒係叫你不帶任可岐見去睇事物.你可唔可以用唔係基督教既角度睇野? 如果你可以,那你便清醒了.(我只是叫你看,不是叫你做什麼什麼).   思又好,想又好,念又好,說又好,聰又好,談又好. 你清醒便可...你喜歡如何便如何吧.

佢既情況係昏迷,當然不是涅槃了.   


如果你真的明白,人間本身就是天堂了..如果你可以活在這一刻.本身就是天堂了. 但如果人太執著,執著什麼什麼..那便是走向地獄了.

全球有幾十億人..如果你個神計得分..高分就上天堂...咁真係要超級電腦都計唔到了.. 仲有..成2000幾年.一係天堂,一係地獄,已經無位了..  

那麼迫既地方.我就唔會去呢..

其實信基督教是沒有問題的. 只是不好太盲信吧.
返回列表
高級模式 | 發新話題
B Color Image Link Quote Code Smilies
換一個