返回列表 回覆 發帖

[轉載] 基督徒八大惡劣特徵

林天民先生在《宗教與現代人生》一書中把基督徒分為成熟的基督徒與不成熟的基督徒,他歸納出幼稚不成熟的基 ...
抽刀斷水 發表於 2010/5/29 21:35

那麼...成熟的基督徒, 行為又是怎樣的
應當是與不成熟的基相異哩, 不然, 又何需劃分出來?

與上邊十點不相同的行為, 當是不錯的人了

為甚麼你要去做一個不成熟基督徒, 卻不去做一個成熟的基督徒呢?
決定...仍然是在你手.

又講平白一點:
好人, 壞人.........善與惡....你如何抉擇取捨唶.
成熟嘅基督徒...多半做左離教者...
成熟即係等於唔駛依賴、唔駛靠權威、自己會獨立思考、分清黑白、為 ...
Jennifer 發表於 2010/5/29 23:28

你這種講法, 有點似:
一有年輕女子說想日後加入娛樂圈發展, 你便謬言立論總括說:
她一定是貪慕虛榮, 想當高級娼妓, 釣金龜, 圖可嫁入豪門......
我不敢說你全錯, 但也不會說你全對
你這樣說也太不尊重演藝行業.
「你」即係「我」下fa?
入娛圈係有表演天分或有表演慾係事實,其後你話會發生嘅事,因人而異嘅
正如我話成 ...

正如我話成熟嘅基督徒「多半」做左離教者,亦都唔係「一定」咁解
成熟又肯留喺基教,亦總有其原因

Jennifer 發表於 2010/5/30 12:33

你能一早這樣詳加說明解釋便好了
(現在後補也未算太遲)

發表談話....少以偏概全便好
這個你是誰,解釋一下吧。
drsherlock 發表於 2010/5/30 12:12

有人認頭了
你不用費心了
(一定不會是指你哩.........你都無乜發言過)

有人認頭了----說明我的帖, 都唔係咁難睇明唶
最緊要係我想佢睇明過個睇得明囉.
回復  beebeechan

我想, 總不會所有基徒都是這樣的. 大慨是一種general 的形容吧. 正如某些基徒做見證時, ...
weakest 發表於 2010/6/3 22:51

你能咁講.....
說明你是一個成熟的反基囉

不似那些哥哥仔
一書中把基督徒分為成熟的基督徒與不成熟的基督徒

你地無睇清楚個論題咩
人地係講不成熟既基督徒所為
回復  Jennifer

世上根本沒有成熟基督徒.
weiyan 發表於 2010/6/4 22:41

咁你亦無細讀本論串,
有人話成熟的基督徒=離教者.

討論前先爬帖...這個你也辦不到

Sorry!
成熟基督徒=離教者
離教者=非基督徒?
非基督徒可以變成熟基督徒嗎?
十 ...
weiyan 發表於 2010/6/5 10:57

正!
所以, 成個論題都係廢論
(呢論題邊個拎出黎架?)
吹水聊天作罷巴哩
十分對不起,小弟是右腦思考,欠logic mind.

weiyan 發表於 2010/6/5 10:57

人地用左邊腦出題
咁咪就下人, 用左邊腦思考囉
高級模式 | 發新話題
換一個