返回列表 回覆 發帖

我們不應侍奉兩個主

見你咁激動我真開心.

kwongyauleung 發表於 2010/7/15 21:16

係咩? 有激動咩?
你的觀察力和判斷力都幾屎囉.
你俾三個我會因你而激動的理由來罷.
真不知量力, 你也把你自己看得太重了
(所以...「我覺得」 便是一把尺, 人人都要跟隨你???)
-->  唔係講唔出. 係我只可以講咩行為我覺得唔係愛自己. 你可以話我無能,
kwongyauleung 發表於 2010/7/15 21:16

不是以「你覺得」這把尺來量甚麼是愛自己, 甚麼是有罪, 無罪哩.
葉繼歡也「覺得」他是個好人, 不是大壞旦, 因為他無殺過人。

「你覺得」----跟本不配放上個秤上。
愛自己就係愛自己,先愛自己後才愛人.

愛自己毫係唔好盲信基督教,唔好話人人有罪,人人有罪性.

mr. chan 你自己可以問下阿paul.  its up to you.

別人講了, 你只懂去「彈」, 但你自己就是講不出。
-->  唔係講唔出. 係我只可以講咩行為我覺得唔係愛自己. 你可以話我無能,我唔介意的. 見你咁激動我真開心.
回復 55# beebeechan
一個人懶惰就係不自愛

所以, 愛自己就係唔好俾自己咁懶惰 -- 只侍奉一個主
做人要勤力, 侍奉兩個主就勤力過只侍奉一個主嘛
你唔先愛自己,就走去愛人.  一定會好慘的.

基基們.. 愛好自己先吧.

kwongyauleung 發表於 2010/7/15 17:27

好似你講來講去都仲未識解釋甚麼是愛自己
別人講了, 你只懂去「彈」, 但你自己就是講不出。
太無能矣
-->  你可以舉例的, 我會回答你是定不是.  

kwongyauleung 發表於 2010/7/15 17:24

一個不懂去說為甚麼「是」, 或「不是」的, 有甚麼好論?

我不如去問八爪魚保羅好過哩
還掂牠有八連中的美譽。
Not conclusive, but an atheist once said,
The best way to cheer yourself up is to try to cheer somebody else up.  ~Mark Twain

想cheer up 其他人無問題的...但如果真係為左cheer up 自己而cheer up 人. 係無用的. 期望一定會落空.. 成功了也不能令自己滿足.

你唔先愛自己,就走去愛人.  一定會好慘的.

基基們.. 愛好自己先吧.
讓身體所有官能都獲得快感便是「愛自己」? -> 不是
還是不要讓自己去犯罪? -> 不是.
-->  你可以舉例的, 我會回答你是定不是.  
至少盲信基督就不是愛自己的表現.
Linus ..... 係o米 Linux 呀?  定係指其他系統....

如果用比喻, 這個有問題....
高檔次的電腦容許用家安裝不同作業係統, Windows, Mac OS, Lynus..等等, 但仍要在砵機時, 用家決定要行那一系統。你不能同時行 Windows, 也行 Lynus。

最近轉用Window 7.  跟著安裝一個 VirtualBox (http://www.virtualbox.org) .  Virtual Box 跟 VMware 差不多.  最高記錄, 我同時跑了4個系統.  每個RAM用512M.   

如果眼你比喻, 人類先進科技, 就可突破宗教限制?
回復  beebeechan
Not conclusive, but an atheist once said,

The best way to cheer yourself up is to try to cheer somebody else up.  ~Mark Twain

dye 發表於 2010/7/15 12:19

In this case, a whore must have a very cheerful life!
回復 48# beebeechan

我認為基督徒先要學會愛自己先. 不要再想自己有罪,不要再受人(教會)控制.

kwongyauleung 發表於 2010/7/15 11:50

甚麼是「愛自己」?
讓身體所有官能都獲得快感便是「愛自己」?
還是不要讓自己去犯罪?
我所指既神.....就是愛...
所以侍奉神的意思......就是以愛為主...
只要懂得愛人就是侍奉主.

--> 以愛為主是沒有問題的. 但又為何要講"侍奉神" ?  只要懂得愛人就是侍奉主? 其實我是認同懂得愛是最重要的. 但不要信霸道既基督教吧.. 你看.教會上既人都係死氣沉沉了無生氣的.  以愛為主是很好的. 係"主要"既意思. 跟拜神/敬拜主係無關的.

我認為基督徒先要學會愛自己先. 不要再想自己有罪,不要再受人(教會)控制. 多看其他教, 多看自己內在..讀少d 令人迷亂既聖經吧..
回復 45# Dalvm

In that case, you are surely not refering to the god in bible.  (See post 2)
主就同 Windows 和 linus 一樣
是會有 bug 的 ﹐大家明未啊 ﹖  --> 好正....

==============
侍奉兩個主  ...
kwongyauleung 發表於 2010/7/15 00:21

我所指既神.....就是愛...

所以侍奉神的意思......就是以愛為主...

只要懂得愛人就是侍奉主.
回復 43# dye

But does the OS system manufacturer give free upgrades?
The major problem is:

In typical situation, you would install the latest operating system on your computer.

If you insist on installing an operating system that is a few thousand years old with no updates, does it not tell you something about the capability of the user and the computer itself?

I would assume that BBChan is still using MS-DOS at home?
回復 41# beebeechan

虔心依兩個宗教的訓示去做一個好人, 一定好過淨係依一個宗教的訓示啦
一架電腦, double core一定好過single core嘛
咁如果有人覺得基督既主對佢唔好而覺得第二個主對佢好咁佢唔信基督既主都好正常嗟..
kwongyauleung 發表於 2010/7/15 00:21

完全正常,
虔心依一個宗教的訓示去做一個好人, 一定不會是壞事.

你對「侍奉」的理解是等同奴隸與家主的關係嗎?
但係主係要黎侍奉既咩

你對「侍奉」的理解是等同奴隸與家主的關係嗎?
高級模式 | 發新話題
換一個