返回列表 回覆 發帖

反反基貼第一彈!

凡一國自相分爭, 就成為荒場,一城一家自相分爭,必站立不住. 若離教者侮辱離教者, 就是自相分爭,離教者之家怎能站住呢.
出位基督徒 發表於 2010/7/19 10:12

未必嘅
以色列都試過自相分争啦, 今日咪一樣欣欣向榮, 虾虾霸霸
亡國充軍完又欣欣向榮, 虾虾霸霸

可見自相分争結果都可以係欣欣向榮, 虾虾霸霸
以色列都冇變荒場, 相反地繼續漏奶
所以最唔成熟都係基督耶穌
Don't know where God is but the Devil is in the details
聖經中一早便這樣說了
無人話你知嗎?
beebeechan 發表於 2010/7/19 14:21

聖經夠一早說自相分爭就變荒場, 而家以色列就多奶到要流

聲大夾冇準
回復 15# beebeechan
基督耶穌向來都係咁咖啦
以色列一向都有漏奶, 邊q度有變過荒埸呀?
Don't know where God is but the Devil is in the details
有又奶又有血就唔荒啦
不知就請教啫, 知就唔駛嘛
回復 24# beebeechan

要有信心先得嘅
那仲好
我省回
(我都未必找到...呵呵)
咁又可以過骨了
beebeechan 發表於 2010/7/19 14:39

您就過得骨啫, 伹係以色列唔變荒場仲要係咁漏奶, 基督耶穌就唔過得
又錯啦, 沙文正當盛年
回復 35# beebeechan

就係死咗先上天國嘛
所以係信咗而冇行為自身死咗就入天國
給基督耶穌的歷史課

其他曾自相分爭而並無變荒場嘅國家計有:

英國
美國
中國
法國
西班牙
印度
墨西哥.......
(其中中國經歷唔止一次自相分爭而今欣欣向榮)
我只不過係見到離教者在這裏自相分爭, 出於擔心才說出 "一國自相分爭就站立不住" 這番勸籲之嗎. 若不相信這番勸籲, 就不相信囉. 萬一離教者之家真因為這樣就荒涼了.... 那, 就荒涼了囉~ 反正是離教者之家咋嗎...
出位基督徒 發表於 2010/7/19 16:21

一國自相分爭可能會愈分爭愈站立得住
您唔好被耶穌的幼稚史觀誤導啦

我太宗皇帝就係因為自相分爭得以開創貞觀盛世嘛
回復 57# weiyan
基督徒都係自相分爭, 争咗個抗議教出來才有今日新氣象

靠天主教做福傳就蛇都死啦
回復 64# weiyan
其實基督教早已滅教啦, 現今流傳的並唔係真正的基督教, 只係掛住基督教招牌的某私有化疑似宗教組織

正牌基督教係人民公社制:
徒2:44 信的人都在一處、凡物公用.
回復 67# dior13dior13

那是因為現行梵帝岡偽教廷奪了真正宗徒之權。
梵帝岡偽教廷係以投票選舉决定教宗, 但真正的宗徒應該係抽籤决定的:

Acts 1:24他們便提出了名叫巴爾撒巴,號稱猶斯托的若瑟,和瑪弟亞兩個人。
他們就祈禱說:「主,你認識眾人的心, 求你指示,這兩個人中,你揀選了那一個,
使他取得這職務的地位,即宗徒的職位,因為猶達斯放棄了這職位,去了他自己的地方。 」
他們給二人拈鬮,瑪弟亞中了鬮,就列入十一位宗徒之中。
回復 69# beebeechan
您試下叫本篤16自由俾佢條底褲您著啦嘛笨
D“一國自相分爭可能會愈分爭愈站立得住”
咁就睇下啦.

"其實基督教早已滅教啦, 現今流傳的並唔係真正的基督教, 只係掛住基督教招牌的某私有化疑似宗教組織"
呢句我有多少同意. 不過其實 "真正的基督徒" 還有少數是存在的. 聽說比例大約是一千比一.  

"徒2:44 信的人都在一處、凡物公用."
呢句只係形容當時情況, 唔係定例. 因為前後文有講過, 如過有人唔捐野出來, 果D野仍然係佢地自己既. 冇問題. 只要唔好冇捐, 又話捐左, 咁就得啦. 同 BeeBeeChan 講既大同小異.

“那是因為現行梵帝岡偽教廷奪了真正宗徒之權。
梵帝岡偽教廷係以投票選舉决定教宗, 但真正的宗徒應該係抽籤决定的:”
講得好! 完全同意!
出位基督徒 發表於 2010/7/21 10:23

一國自相分爭可能會愈分爭愈站立得住”
咁就睇下啦.
要睇下就唔係自相分爭實變荒場啦, 只係耶穌同陳真一樣 -- 讀書不多, 所以要佢補幾堂歷史

呢句我有多少同意. 不過其實 "真正的基督徒" 還有少數是存在的. 聽說比例大約是一千比一.  
人人都争住認自己係一, 自相分争搞旺個場

呢句只係形容當時情況, 唔係定例. 因為前後文有講過, 如過有人唔捐野出來, 果D野仍然係佢地自己既. 冇問題. 只要唔好冇捐, 又話捐左, 咁就得啦. 同 BeeBeeChan 講既大同小異.
And all that believed were together, and had all things common;
前後文講過唔捐冇問題就唔係「凡物」all things, 而係some of the things 部分物公用部分物私用
回復 77# 出位基督徒

一國自相分爭可能會愈分爭愈站立得住”
咁就睇下啦.
要睇下就唔係自相分爭實變荒場啦, 只係耶穌同陳真一樣 -- 讀書不多, 所以要佢補幾堂歷史

人人都争住認自己係一, 自相分争搞旺個場

And all that believed were together, and had all things common;
前後文講過唔捐冇問題就唔係「凡物」all things, 而係some of the things 部分物公用部分物私用
高級模式 | 發新話題
換一個