返回列表 回覆 發帖

反反基貼第一彈!

..
2) 現今天主教,基督教宣揚的, 是一套耶穌死後復活的哲學, 猷太教, 回教有嗎?
.
E72 發表於 2010/7/22 10:53

猶太人中, 只有撒杜塞人一個分支是不信人死會復活的。
猶太托拉五經也多處涉及人死後的描述。
回復  beebeechan

乜猶太人唔係唔信新約架咩?唔通我記錯左?
出位基督徒 發表於 2010/7/22 11:20

信猶太教的猶太人不信耶穌是救世主
當然不會讀新約.
基督教設的三位一體, 耶穌生前有說過嗎?  

E72 發表於 2010/7/22 11:45

這位反基哥哥仔幾時變得要把耶穌的話看成金科玉律, 作判斷的依歸呢?
耶穌在幾個埸合中都到他是父派遣而來,
我升到我的父和你們的父那裏去,升到我的天主和你們的天主那裏去。」
起碼除了耶穌外, 還有一位「天主」, 「父」
在若望福音14章中也清楚講了:
我也要求父,他必會賜給你們另一位護慰者,使他永遠與你們同在;
他是世界所不能領受的真理之神,因為世界看不見他,也不認識他;你們卻認識他,因為他與你們同在,並在你們內。 」
The Advocate, the holy Spirit that the Father will send in my name--he will teach you everything and remind you of all that (I) told you
.
英文版楚說了這個叫聖神 Holy Spirit
What Sherman said perfectly aligned with Jesus's teaching.

Luke 12: 32 Do not be afraid, little flo ...
dye 發表於 2010/7/22 12:38

引咁多經, 其實你想表達甚麼?
有口難言?
回復  beebeechan

唔通你唔引經句經?
淚兒 發表於 2010/7/22 12:47

我點同,
我引了經, 都仲有我的意見
不是如他般做影印機

聖經我書架都有兩本, 唔需要佢抄幾段出來囉
回復  出位基督徒

多謝啦。好似我D癈人好難搵人吹。難得你如此認真。

願你主祝福你。 ...
weiyan 發表於 2010/7/22 12:47

就人的帖作回應反駁便是
不用講晦氣話囉
(唔夠講咩?)

仲以為係咩理性討論添, 甚麼「反不理性」 (原來都只是得把口講下)
蜜蜂陳, 我忍你好耐... 之前我先同人講完話一國自相分爭會站立下住... 而且我又唔想好似教訓人咁 (我都冇資格) 所以冇出聲.

出位基督徒 發表於 2010/7/22 14:06

既然話「忍我好耐」,
點解始終都忍唔到呢?
最後也一樣淪入口舌之爭?
你仲打住基督徒的名號... 你咁做佢地有咩辨法唔討厭耶穌?
.

佢地都好似一樣地討厭你囉
只要你是基督徒, 便一輪飛箭,
你那一類的基督徒囉不見得討好

唔好意思,
我對亂翕野的, 一般都係面斥不雅
基督徒不是在此乞求認同的嘛
回復  weiyan

我想勸你, 你不如悔改啦....

我要悔改
那你又需要為此悔改嗎?
回復  出位基督徒

如今變成某些信耶穌的人之間的爭論,

weiyan 發表於 2010/7/22 16:45

來討論區發表, 就是要爭論架哩
是來認同甚麼屎屎尿尿, 雞姦廢話的嗎?
出位基督徒:
見到言論中有錯處, 攞個錯處出黎講就係囉, 唔係下下要捉佢錯處, 然後嘲笑佢一番...

kwongyauleung 發表於 2010/7/23 00:43

有些人不知自己成日講錯野, 亂講一通時又串人咀囉。
無話題, 可以講下屎屎尿尿囉, 不要拿人的聖經宗教來開玩笑。
高級模式 | 發新話題
換一個