返回列表 回覆 發帖

[原創作品] frankie細數離教者十大不是﹕

frankie 發表於 2010/7/26 16:40
既然為主工作我已經認定自己是死亡之軀。雖然本人希望合宜交流,但對眾位智者的言論確是難以接受。

我作為一個在基督教23年﹐ 而且非常深入認識基督教﹑涉獵基督教書本﹑神學廣泛深入既離教者﹐ 可以做一個活生生的例子﹐ 反駮你既講法。

現在讓本人細數離教者十大不是﹕

1. 不了解聖經真理就公然遺背聖經話語並攻擊聖經

聖經講的東西不外乎就是神整左D人來﹐ 人唔完美不特止﹐ 仲 set個局響伊甸園裡面﹐ 明知人無法抵抗蛇既甜言蜜語﹐ 明知人唔會知道分別是非﹑會誤信蛇﹐ 也明知道吃分別善惡樹會出事﹐ 神不負責任地任由人接近那樹。好了﹐ 出事就全部怪晒人﹐ 好了﹐ 補救又唔馬上補救﹑要等幾千年。。。。
然後﹐ 救贖又唔係看人善惡﹐ 而係看人信唔信咁唔合理﹐ 仲有咩預定論﹑一次得救永遠得救這些乖僻既講法。。。
我熟識聖經﹐ 而且教主日學﹐ 認識新教﹑公教﹑東正教神學﹐ 更加知道聖經的形成歷史﹑ 認識 textual criticism﹐ 就是因為好認識﹐ 就知道聖經唔係神啟示。

2. 沒有承認自己無力自救的勇氣

根本沒有必要被救/自救。人本來就是要死亡﹑沒有靈魂﹑沒有來生。 係你地沒有勇氣接納這事實而已。

3. 只會說是成非,自己關上天國的門又不讓別人進去

借問聲你又知道天國存在﹖ 你們把迷信說成真﹐ 要人努力進入一個虛假的國度﹑虛度光陰﹑浪費金錢﹐ 簡直過份。

4. 攻擊基督徒,言語攻擊,屈枉寄居「基督徒」在世界只是寄居,真正的家鄉應該是神的國度。
    基督徒有「屈枉」別的宗教嗎? 基督徒亦只是用愛心勸勉。

讀下基督教自己既歷史喇。燒死異教徒﹑說異教徒係 Pagan (意思係目不識丁既鄉下佬)﹑說人家道教﹑佛教係假宗教等
5. 未有真正看清楚自己的前路,只知道世上的自由,難道你們沒有為以後真正的自由和的永生擔憂    嗎?你們死後打算去向如何?

死後有永生你有沒有證據呢﹖ 從來這些寄望來生既信仰﹐ 基於的都是迷信和人逃避現世的心理而已。
6. 羊群心理「人說是,我說是」,你們未「離教」的時候有否真正每日靈修跟神拉近關係?

請問咩係真正靈修﹖ 人大腦有一種自我催眠﹑自我模擬的功能﹐ 稱為 simulacrum  -- 就是你越想就越似﹑自我循環肯定。
但實際上﹐ 這些都是心理作用。
7. 有好好檢討自己的習慣和態度嗎?知道自己站的位置嗎?

正因為檢討﹐ 我覺今是而昨非﹐ 故此離開基督教﹐ 離開一個要人相信荒謬﹑迷信的信仰
8. 中國文化的「天」字乃「一 大」以一位主宰為大,有中國文化下的宗教信仰出現過自稱為
   「萬物的創造者」的敬拜對象嗎?不能聽,不能說、不能看的佛祖可以做甚麼?

別玩這種拆字神學了。連信徒都討厭學你那般的強姦中國文化的手段來傳教。
「天」字不是你講的那樣。在甲骨文裡面﹐ 「天」上面既一短畫其實係四方形﹐ 唔係「一」字﹐而甲骨文個「天」字﹐ 係正面站立人形﹐凸出人的面孔﹐ 原本解釋係人的頭部既意思。這是來自說文解字的解釋﹕
”:甲骨文“天”字或写作” ,像人之正立形,上突出其头部。或写作“,从二(上)从大。大亦人也,人之上即颠。故《说文》曰:“天,颠也。”卜辞云“庚辰王弗疾朕天”,即用天之本义,“疾天”即指头部之疾病。

9. 信仰自由了,可以選擇自己喜愛的學問。難道任何學問都是有益嗎?東方閃電教的所作所為大家有何意見?

信仰自由了,可以選擇自己喜愛的學問﹐ 人人自然會為自己選擇而負責﹐ 你們不願意為自己選擇而負責﹐ 寧可跟個虛無縹緲既神﹐ 逃避自己做人既責任係你閣下既事情﹐ 但有尊嚴既人﹐ 係願意自己選擇﹑自己承擔選擇的後果。

10. 做事要有頭有尾,信信下唔信,係虎頭蛇尾所為。

錯了﹐ 如果發覺自己錯了﹑自己信既不合理﹐ 就要回頭﹐ 不可以執迷不悟。為了堅持信而信﹐ 係迷信表現。
邊d 人有理性.真係好明顯.

10. 做事要有頭有尾,信信下唔信,係虎頭蛇尾所為。
--> 呢樣野都幾搞笑..      ...
kwongyauleung 發表於 2010/7/28 19:56

從心理學看﹐ 佢從唔信變成信﹐原因就係佢太多心理需要或者唔開心﹑好多煩惱﹐ 希望通過信仰去驅除﹐ 或者以為信仰係個 quick fix
回復  大黃傻貓

大黃貓前輩 (其實你一點也不傻, 故 "傻" 字我自作主張刪去),

閱帖得悉閣下 [在基督教23 ...
方方土 發表於 2010/7/28 23:46
前輩之稱愧不敢當。
我喜歡貓﹐自己認為自己是傻貓﹐喜歡傻傻更更做人。平日大家叫我貓姐。

[聖經唔係神啟示]其實我係有根有據的。
先說舊約﹐舊約最重要係摩西五經 (Pentateuch)﹐ 尤其創世記﹑出埃及記等﹐ 都奠定猶太教和基督宗教既基礎 -- 神創造天地﹑人類墮落既故事﹐ 此故事一沒有﹐基督教既基礎就會頹然敗倒。
傳統教會相信摩西五經 (Pentateuch)是被稱為神人既摩西所寫﹐ 但第一世紀已經有人質疑﹐ 例如有些說法“直到今天”﹑講到摩西自己死後的事情﹐都相信有相當一部份不會係摩西寫的。到現代的 textual criticism, linguistic 考究﹐ 希伯來人發明自己文字是相對後期﹐不會是摩西那時代﹐ 然後分析語法﹑句子﹑風格等﹐斷定最少有5組人編寫這套文件﹐ 就是現代 Documentary Hypothesis。雖然學者在細節有爭議﹐ 但大體都認同結論﹐ 就是這五卷書似不同的人抄襲當時流行的神話﹑把它們改編﹑夸大等﹐ 然後當係神啟示。
新約方面就是同樣因為 textual criticism﹐ 首先根本全部原稿已經散失﹐ 而且經文是被人隨意修改了最少300年﹐ 直到基督教正式被羅馬皇帝信奉﹐教會才開始整理經卷。所以今天我們手頭有的任何抄本都不是原稿﹐ 肯定經過多次修改。而且作者很多不是無名﹑就是冒名 (保羅書信最少8卷不是他手筆﹑彼得前後書也是冒名而寫)。

如果係神啟示﹐ 為何神唔保守人獲得原稿﹑保存原稿﹐ 而任由人刪改呢﹖

有關參考﹕
http://en.wikipedia.org/wiki/Documentary_hypothesis
http://www.religioustolerance.org/chr_tora1.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Misquoting_Jesus
http://en.wikipedia.org/wiki/Jesus,_Interrupted
換句話講: 佢有23年懵盛盛既記錄, 個底花哂哩, 俾人誤導23年先醒?
點仲配「靈出智慧」呢? ...
beebeechan 發表於 2010/7/29 11:29

23年曾經糊塗﹐ 但及時清醒。好過你執迷不悟。
回復 39# Guest from 219.77.78.x
#39 係我
我回覆忘記登陸。。。
雖然貓姐的帖好正,都吾使搞到嘔血.
weiyan 發表於 2010/7/29 21:17

別給我面上貼金喇。我只是講我心裡面認為的而已。。。。
看來你都係唔明呢幾句既含意

原祖犯罪那一刻開始, 人神便無了之前共融的關係。
人變得不認識神, 人會逃 ...
beebeechan 發表於 2010/7/30 06:31

原來人和神共融的關係那麼脆弱,連全能神都保護不了,
件鬧劇本來是神自己疏忽,他收埋棵分別善惡樹咪乜事都無啦
現代父母都懂得收埋對孩子們構成危險既野,例如剪刀、成藥等,耶神連人類父母懂得的都不懂
哈哈...
今時今日, 你敢話一聲你從未聽過耶穌嗎?
無基督徒埋黎煩過你嗎?

天主為甚麼要負責?
你不信是你的抉擇, 不能話你唔知。
beebeechan 發表於 2010/7/31 00:00

一個得“信/滅亡”的所謂選擇題﹐ 根本不是合理的選擇﹐ 同個賊人告訴受害人﹕ 一係你比我強姦你﹑一係你比我殺你這種選擇本質根本一樣
你個邪神比這個賊人更加卑劣 -- 明明人墮落係邪和華疏忽造成﹐ 還賴落人類度 -- 如此變態﹑不負責任﹑小器既神﹐ 就是存在也係比好似你這樣的奴才走狗去信的了
天主在伊甸園質問亞當厄娃為甚麼要吃了果。
亞當推萿厄娃身上: 是女人叫我吃的
厄娃推落條蛇到:是牠引我 ...
beebeechan 發表於 2010/7/31 00:12

唔好當這裡的人沒有讀過創世記或者和你一樣沒有common sense
我來..就是要指出他們亂講的錯處。
忠言當然是逆耳。
beebeechan 發表於 2010/7/31 22:03

忠言是逆耳
但是逆耳的不一定是忠言
(If A then B = True 不等於 If B then A ! )
例如你的歪理、廢話、變態思維、扭曲邏輯,正常、講道理的都會認為逆耳
我真係未讀過創世記
創世紀我就讀過。

又唔知我既帖係邊方面無common sense 咁呢? ...
beebeechan 發表於 2010/7/31 04:06

天主教聖經 Genesis 是"創世紀", 不過你孤陋寡聞、不學無術到令人失笑!
基督新教聖經 Genesis 就是被翻譯為"創世記"
自己用你對柒眼看清楚啦!(台灣聖經公會, 香港聖經公會也連接過去)
http://springbible.fhl.net/Bible2/cgic201/read100.html
http://www.churchall.org/BibleMain.jsp
http://www.wwbible.org/modules/bible/index.php
印刷版本也是翻譯為"創世記"

網上有些作"創世紀"是因中文輸入使用聯想詞("世紀") 而出錯
Andy Thomson
"Secular morality means doing what's right regardless of what we've been told; religious morality means doing what we've been told regardless of whether it's right."
看來上帝的創世記真的邪力十足
不單重創世界﹐還重創自己信徒
beebeechan這次瘀大囉 ...
三教童 發表於 2010/8/3 03:03

佢好厚顏無恥的 -- 匿埋一陣等件事過去就會假裝沒有發生過 -- 但就一定記住對手說錯的東西。。。
之前我問的問題他也跑調不回答我, 當作沒發生過=.=

離教者之家 » 基督宗教 » 佛教是世上最佳宗教? 快必 ...
dior13dior13 發表於 2010/8/3 18:13

但這裡人流較少﹐帖好容易找回﹐ 佢好容易比人起翻以前既言論﹐ 所以想當冇件事都好難。
咪等到囉, 好過那台望夫石, 今日都仲未等到
她開心到唔笑唔切哩
beebeechan 發表於 2010/8/3 23:16

你有天眼通咩﹖ 定係你看女兒與閣下high﹐ 把此向任何一個女性投射 (包括你天主教D修女 -- 啊﹐ 她們也好渴望有人同佢high。。你可以幫下佢地wor)
我沒有等﹐ 也不是”望“ -- 不過你回來給大家娛樂﹑等大家看無賴混帳天基又可以有咩把戲。。
對....同為「羞家」丫嘛
beebeechan 發表於 2010/8/4 02:08

如果你同D性侵犯兒童神父都係同屬于神家﹑認個愛殺BB既神係父﹐ 咁唔怪得你羞恥和榮譽都分唔到﹐ 成為最厚顏無恥﹑卑鄙的天基了。
潑婦又來罵街
beebeechan 發表於 2010/8/4 19:39

你流氓來撒野﹑你無恥下三濫耶徒來胡說八道﹐ 好歹都該好好招呼你 -- 罵街就唔敢當﹐ 指出貴教卑污﹑閣下卑劣﹐ 人人可以做
恭喜你迅速成長,一夜之間變成潑婦。
beebeechan 發表於 2010/8/4 21:26

恭喜你繼續墮落、繼續腦殘 -- 恐怕就算是潑婦招呼你都太寬容 -- 回家同你女兒攪 -- 這裡滿足不了你。
如我墮落, 小心會壓死你咋, 因為你已經在坑底。
暫時我個腦尚算靈活和健康, 說明你的詛咒不及幾千年前的 ...
beebeechan 發表於 2010/8/5 05:57

通常侵犯女童既唔少人都係腦袋靈活和健康的 -- 在坑底大把人陪伴我﹐ 接得住你。
高級模式 | 發新話題
換一個