返回列表 回覆 發帖

基督徒的思維

咁你認為係唔係神既安排?

--> 你給我3個問題回答如下. 請不要回我問題.
點解你認為是我深信的神安排了不幸事? -> 你覺我係不幸,我都覺. 你覺得唔係神既安排就答唔係. 因為你信mar.
而不是你深信的神, 他深信的神? --> 乜你會認同其他人信既都係叫'神'? 點都好. 你信有很多神都是很開通的.
是否又潛意識地默認了我深信的神是唯一的神咁呢? -->  潛意識真係唔知.但我認為有很多神的.

基督教係西洋垃圾 -> 全對.

其實耶穌本身係一個很出色既人. 只係俾基督教殺左. 基督教係由Paul 跟一大群教士而創的.  任何不凡既人,死後都會被利用的. 因為已經死了. 可以曲解,可以利用.
Art. 11. As the Government of the United States of America is not, in any sense, founded on the  ...
Nomad 發表於 2010/8/26 05:00

(1)
美國憲章的簽署部份, 清楚寫明:
"Seventeenth Day of September in the Year of our Lord one thousand seven hundred and Eighty seven"
在立國時, 是基督教國家。

(2)
美鈔上有God

(3)
美國總統就任宣誓詞
“         I, [name], do solemnly swear (or affirm) that I will support and defend the Constitution of the United States against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I take this obligation freely, without any mental reservation or purpose of evasion; and that I will well and faithfully discharge the duties of the office on which I am about to enter. [So help me God.]
(雖然現在總統有權選擇可以不唸最後的一句。
英國, 美國亦無宣佈過 "基督教" 係國教.   而耶蘇只係一個 私生子, 殺人狂, 一個厭惡社會既小混混.
毅力並非長跑, 而是一次接一次的短跑
英國, 美國一向都是基督教國家
不見得他們變了埃塞俄比亞。

你的話.......也太無意思了
當是一個臭屁算 ...
beebeechan 發表於 2010/8/26 00:54

英國, 美國跟本唔係基督教國家,  基督教係西洋垃圾.
基督徒一向都係大話精.
回復 43# beebeechan

你個神冇教你與悲哀的人同悲哀咩?
耶神連咁基本都冇教識你,表明耶神不存存,或者根本無能,或者根本是邪神.
    Art. 11. As the Government of the United States of America is not, in any sense, founded on the Christian religion,—as it has in itself no character of enmity against the laws, religion,or tranquility, of Mussulmen,—and as the said States never entered intoany war or act of hostility against any Mahometan nation, it isdeclared by the parties that no pretext arising from religious opinionsshall ever produce an interruption of the harmony existing between thetwo countries. - Treaty of Tripoli, John Adams
咁你又可有「版友獲得委托全權代表離教者」呢?
一隻手指指人, 三隻指著你自己
反基的笨拙, 盡在你一身 ...
beebeechan 發表於 2010/8/25 08:34

您話人反基都係一隻手指指人, 三隻指著你自己
您咁樣講即係默認您陳便秘自己反基啦
咦...點解得4隻手指茄?您笨拙地計錯數定係笨拙地斬咗第5隻呀?
香港依家都係經濟繁榮, 如果被基督教統治, 可能會成為另一個埃塞俄比亞
Alice 發表於 2010/8/26 00:48

英國, 美國一向都是基督教國家
不見得他們變了埃塞俄比亞。

你的話.......也太無意思了
當是一個臭屁算了
(反基一向都是笨拙)
香港依家都係經濟繁榮, 如果被基督教統治, 可能會成為另一個埃塞俄比亞
bbchan:
--> 咁你不如又解下點解你深信既神會安排呢d 咁既事呢?
kwongyauleung 發表於 2010/8/25 22:25

點解你認為是我深信的神安排了不幸事?
而不是你深信的神, 他深信的神?

是否又潛意識地默認了我深信的神是唯一的神咁呢?
回復  沙文 發表於
並無跡象顯示陳便秘版友獲得委托全權代表兲主答問題
點解您唔向兲主直接查詢呢? ...
沙文 發表於 2010/8/25 22:42

咁你又可有「版友獲得委托全權代表離教者」呢?
一隻手指指人, 三隻指著你自己
反基的笨拙, 盡在你一身
其他基督徒全部都係冇獲得委托全權代表兲主答問題
問之前您叫佢出示由兲主簽名的代言人授權書先得嘛

否則,佢勉強答咗您,都只屬個人吹水
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復  kwongyauleung

點解您唔向兲主直接查詢呢? ...
沙文 發表於 2010/8/25 22:42

因為除左beebeechan冇其他基督徒?
可能我新來, 未識D user
回復 53# kwongyauleung

點解您唔向兲主直接查詢呢?
bbchan:
講得好瀟灑囉
若你既際遇要你身邊的親人一個個死於非命, 五人去, 二人回....
你會唔會怨天尤人, 定係接受這是人人際遇不同,
-->我想正常人,包括我都會.  原來你講" 為什麼有些人要早埋單, 有些人不用?" 只係怨天尤人, 而唔係真係找答案.    因你話要 "(請舉科學答案, 做咩實驗來說明? 步驟如何? 有甚麼前置, 後置, 前提後提?)". 所以真係唔知你係問定係怨.  

(呢幾日dee反基論區就有好多人怨天, 要搵個耶神出黎祭旗咁囉)
--> 咁你不如又解下點解你深信既神會安排呢d 咁既事呢?
橙是甜的, 那只要嘗到一個甜橙就可以接受以上命題。

beebeechan 發表於 2010/8/24 19:20

1) 橙會/可能/有機會是甜的..... 這個才是你的命題.
2) 如果用科學方法討論, 可否科學一點.  有時, 用神學方法/外星人方法/心靈治療方法,討論會更有建設性.
我不會認為五人去二人回是一件令人開心的事
beebeechan 發表於 2010/8/24 19:13

咁您就唔係基督徒啦
五人去二人回, 即是三人進入兲主懷抱
理應十分令人開心, 而您, 居然見人入主懷就唔開心, 可見您用心歹毒
講得好瀟灑囉
若你既際遇要你身邊的親人一個個死於非命, 五人去, 二人回....
你會唔會怨天尤人, 定係接受 ...
beebeechan 發表於 2010/8/25 09:45

其實係用苦難悲劇引證神的不存在/無能
should be 證偽

證偽 is a term which is not common in HK student.
E72 發表於 2010/8/25 12:14

手快打錯~
高級模式 | 發新話題
換一個