返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

回覆  beebeechan
speaking of 保育,世上第一個唔注意野生動物保育教壞人嘅案例:
3:21        耶和華 神為亞當和他妻子用皮子作衣服、給他們穿。

沙文 發表於 2015/6/11 08:39

係喎
用保鮮紙咪得囉

你呢類市井人就係咁硬膠,若然無花果樹係種在果園,園主就唔會畀佢立亂搞搞震啦。

spe ...
沙文 發表於 2015/6/11 08:39

唔會, 仲好歡迎
all you can 摘

要畀錢嘅
沙文 發表於 2015/6/11 08:49

耶穌摘無花果無話唔俾錢唶
佢係彈無花果唔靚
其實,呢个古仔又係由不諳猶太風俗之人老作。
猶太佬最鍾意7號幸運冧把,6號視為不完全冧把:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_symbolism
http://judaism.about.com/library ... l_simmons_seven.htm

所以,喜慶場合點会擺6個缸,貪利是咩?

沙文 發表於 2015/6/11 09:16

挑。。。。

好簡單唶

無錯丫, 6 在猶太古風俗是不完全的意思。
這段實在是暗喻猶太人的古律法, 祭獻都是不完全的,
只有靠耶穌, 才把不完全的化為美好。

作者是要表達這個訊息, 所以, 『六個石缸』是作者刻意編出來的數字,
未必就是說當時只得六個缸。
挑。。。。

好簡單唶

即係老作
------------------------
.
沙文 發表於 2015/6/11 10:22

挑。。。。

經書梗係作架哩。
有作者, 有寫作目的, 有目標讀者

你唔曉搞清楚呢三角關係
成日都解錯經會錯意, 一鑊漿糊

猶如街上見靚女向你呢個方向揮手便以為人地對你痰

作又作得唔好。
將6缸不完全的水變做6缸不完全的酒,仍然都係不完全。

若果只有靠耶穌 ...才把不完全的化為美好,咁要阿穌搬多一缸水來,咁先搞得掂
沙文 發表於 2015/6/11 18:32

超。。。。。
醒少少哩

最後晚餐後,又同樣拿起杯來說:『這杯是用我的血所立的新約,你們每次喝,應這樣行,為記念我。』
耶穌的血也是酒。
加埋耶穌,剛剛好七缸。
超。。。。。

1 firkin = 40.9 liters, 至少都要 81.8公升先夠

但係,阿穌体內有幾多酒呢?

f..
沙文 發表於 2015/6/11 22:45

你真係唔曉飲酒

酒,唔係講大杯,低飲既
大大杯。。。。。。不如飲可樂
您又話佢呀?

2:7 耶穌對用人說、把缸倒滿了水.他們就倒滿了、直到缸口。 ...
沙文 發表於 2015/6/11 23:12

超。。。

人地請緊客嘛

而且,餐後酒係要細細啖嗒

所以阿穌得嗰6L咪加埋尿都唔完全咯
沙文 發表於 2015/6/11 23:15

超。。。
沖茶都有茶膽哩,
橙汁都有  high concentrated
點解阿穌成日發噏風呢?
原來,因為佢唔係sober
high concentrated醉貓講嘢邊靠得住咖
好在佢係騎驢唔係揸 ...
沙文 發表於 2015/6/15 01:39

唔知使唔使考牌呢
38:14
他瑪見示拉已經長大、還沒有娶他為妻、就脫了他作寡婦的衣裳、用帕子蒙著臉、又遮住身體、坐在亭拿路 ...

以上情節明顯係冇錢叫雞MK仔閉門造車之作。

做雞點會蒙住塊面? 賣乜都要畀個版個客睇下, 人地先會買, 就算係網購, 喺Amazon.com買書都有封面睇啦
沙文 發表於 2016/2/17 22:29

有時讀經要靈活少少,唔好死咕咕

蒙上臉,是不以平時面貌示人咁解唶。
拿。。。女人個樣,妝前妝後有時又真係亞媽都唔認得,印傭與正菜都係佢。

到猶太已歷8代, 叫雞點會仲係barter economy?

我諗拎住個LV袋 (梗係要真貨哩),只求一篤
都有緩交靚女肯上 (慢下手,有件大學生妹都唔奇)
而且, 這段經文還有一個極大破綻, 在Gen 17章的亞伯拉罕時代已有流通貨幣:
.

猶大搞完都唔係拎隻羊來找數落樓哩

佢係碌咭: 留底介指同一碌野
您唔識字就問妖酋哩, 不過唔好用中/英文
38:20猶 大 託 他 朋 友 亞 杜 蘭 人 、 送 一 隻 山 羊 羔 去  ...
沙文 發表於 2016/2/18 00:10

挑....
碌左咭都要找數哩...
月結
所以聖經嘅教訓信一成都死就係咁解
月結單畀老婆周到就實斷正
叫雞, 一定現兜兜以策萬全 ...
沙文 發表於 2016/2/18 04:49

超。。。。
依家有 on-line statement 哩。。。用密碼登入先睇到, 順便找埋數
乜你咁很落後架。
以教徒咁唔精密嘅思維所以聖經先會咁多漏洞。
她見有卡而冇statement, 就即刻知道我實有 ...
沙文 發表於 2016/2/18 06:49

超。。。
你有無去叫雞
晚上睇你交唔交到功課就知哩。

你老婆好放心都未定
因為點睇,你都無本事叫了。
心想事不成
心有餘力不足
總要定
一定交到。
將頭先嘅功課照抄一次之嘛, 好似做彌殺, 唸來唸去都係嗰幾句, 冇乜難度
唔好 ...

若是有袋, 都仲可以check下唧出來的volume
唔用袋就check都冇得check
呢個就係天主教唔用袋嘅原因
沙文 發表於 2016/2/18 13:15

車,.....
咁叫你老婆去人工受孕就得哩..
使鬼搵個老公

寓娛樂於工作嘛
沙文 發表於 2016/2/19 07:52

可是,你只有工作, 無娛樂
做愛做到如罰抄咁
將頭先嘅功課照抄一次

我自幼就係好學生, 好enjoy做功課
沙文 發表於 2016/2/19 13:03

你而家唔年幼
只是老婆嫌你局部地區稍幼。

聖經講到獅子公點威點威, 其實獅子公係軟飯王, 只有獅子乸才會負責揾食

...
沙文 發表於 2016/2/20 00:05

有時要為獅子群還拖, 命都無埋
https://www.youtube.com/watch?v=EjY_CSLUIiI
高級模式 | 發新話題
換一個