返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

回覆 1601# beebeechan

耶穌嘅expectation的確系100% population.
Mat 24:14        這天國的福音、要傳遍天下、對萬民作見證、然後末期纔來到
可能佢估唔到您地福傳得咁水皮, 累佢postpone末期。現時唔信耶穌market share ,係信耶稣2倍以上, 都有48億哩。。。
回覆 1602# beebeechan

我夠知世上有些人話出一出街買包煙, 從此人间蒸發
https://www.chinapress.com.my/20 ... %E8%B5%90%E7%A2%A7/
https://www.storm.mg/lifestyle/1409383http://news.ifeng.com/a/20140522/40401940_0.shtml
https://narratively.com/the-great-unsolved-mystery-of-missing-marjorie-west/
屋企人好似教友, 望佢番泥望到頸都長。好彩嘅幾廿年後黑警話终於揾到條鹹魚/棚骨。
回覆 1611# beebeechan
反基話地球, 宇宙有45億, 50億年有乜L用
聖教会話地球得6000年先係標準https://en.wikipedia.org/wiki/James_Ussher

ttps://en.wikipedia.org/wiki/Millennial_Day_Theory
回覆 1609# beebeechan

仲有一個exemption您唔記咗, 天主應承咗阿伯拉罕1樣嘢:
15:5        於是領他走到外邊、說、你向天觀看、數算眾星、能數得過來麼.又對他說、你的後裔將要如此。

咁, 天上便有幾多眾星呢?
https://www.universetoday.com/10 ... re-in-the-universe/
阿伯拉罕後裔每天24hr不停屌西, 要幾耐先達標?
有冇人識計?
回覆 1623# beebeechan

幾百年前聖教会話地球係平, 邊個科學家以为懶叻話唔係就冇運行。後來,雖然聖教會冇份硏究地球係咩形狀,但見勢色唔掂就焗住轉軚,。好似惡死能登露出本性, 第2日道歉就當冇事
在阿稣so called 升天之前,已有兩個人試過。
以諾同以利亞。但作經佬作阿稣升天情節,似乎冇参考前文。
以诺升天就一切從簡,到以利亞升天,排場十足:他們邊走邊談的時候,忽然,有火車火馬把他們二人分開,以利亞就在旋風中被接往天上去了

相比之下, 阿稣升天。就極为寒酸,照佢自己先前老吹,應該有12營天使列隊恭迎佢回衙,唔係孤身走我路。
拎去Matio製作以利亞升天visual effects同阿穌價錢夾價,起碼都爭兩個零啦。阿穌升天場面,吊威也都拍到。
Don't know where God is but the Devil is in the details
好膚淺既教徒先會話望耶穌早日再來,
呢啲心態, 就好似香港人搭笠, 自己入咗笠就想快快關笠門,明明有 ...
beebeechan 發表於 2020/1/10 16:49

咁阿穌自己都係膚淺教徒嘞。耶穌說、你們禱告的時候、要說、我們在天上的父、〔有古卷只作父阿〕願人都尊你的名為聖。願你的國降臨
意思即係話若人的行為 (包括你) 賤格到耶穌都頂唔順時,
耶穌就會plan B, 馬上就嚟打殘你

(好采, 你都係講下淫野, 反反基唶, 賤唔出乜樣)
beebeechan 發表於 2020/1/10 16:30

咁冇死矣。耶稣自己都係靠賤格先出到世。連屌人老婆然後隊冧老公,天主都咁激賞,特登要揀佢生耶稣,耶稣仲有咩会睇唔過眼?淫过神父賤过牧師都唔拘啦。
那麼當年你和羅莎蓮搞野,豬胎暗結,
即使奉旨成婚
咁你個令郎就是個「褻種」,唔配做個偉人? ...
beebeechan 發表於 2020/1/11 06:25 梗係

應該都冇乜所謂啦,好似主耶穌咁,祖先愈賤子孫就愈偉大。所以,唔好以為屌人老婆有咩唔啱,經上記著說,屌人老婆對人類貢獻很大。
我拎出來, 您就唔夠賤咖啦, 要買起我先得咖
Don't know where God is but the Devil is in the details
肋未梗係唔夠班啦。天主係揀從扒灰始,盛於屌人老婆的猶大支派負責生基督
先知依撒爾亞早在公元前712 年就已在聖經中提到:『上帝坐在地球大圈之上。』(依撒爾亞40:22)。

後 ...
beebeechan 發表於 2020/1/11 06:24

It is he that sitteth upon the circle of the earth
圈, circle, 係平面概念
a round plane figure whose boundary (the circumference) consists of points equidistant from a fixed point (the center).

球體係sphere

咁你生日時,人地祝你長命百歲
你係咪就以為自己必有100歲?
又或者100歲就係你大限,長命少少都唔得? ...
beebeechan 發表於 2020/1/11 06:22

您一祝我長命百歲,我當堂就pk死L咗,我梗係唔怪您啦,因為我都知您講嘢不嬲都唔駛負責。但係天主開到金口就唔同了,除非您話到畀我聽,天主講過嘅嘢,有邊一句係狗噏,我就唔再追究。
耶穌降生成人,
取人形, 過人的生活, 用人的說話來說教,
至於人, 有那個人可以出自一個家族, 祖先從未賤過 ...
beebeechan 發表於 2020/1/11 17:50

我冇話著微服點會係皇帝喎,我話既然皇上需要著微服,咁有機會就製造微服畀佢著,就係立功。同您嘅theory係好合拍喎。既然淫賤都生得出耶穌,咁我們唔應該介意淫賤。耶穌出世的中心思想就係特登要出身自扒灰叫雞勾人老婆的家族,這故事教訓我們這些全係可以得到美好結果的行為。
睇咗聖經之後,我性格都開朗曬。以前,我常常忌住忌住,吾曰3省吾身,唔好行差踏錯。自從認識耶穌之後,我的思想真正獲得自由。

以後若有邊位靚太見我英俊又有存才,獻身勾引我,我一定來者不拒,春風一度,弄璋弄瓦,話唔定幾代之後生一個教宗出來,佢福傳有功,沙特阿拉伯、伊朗、伊位克、也門、杜拜……全部歸天主教,您都多謝我。屌人老婆,功德無量!
我都想有個出色既子孫㗎, 唔使成教宗, 小龍,成龍都得㗎哩。

咁你邊晚都借你個老俾我一用, 
好使 ...
beebeechan 發表於 2020/1/12 06:31 我自願借出黎,您就唔夠賤,咁微服就唔夠微,天主睇唔上眼。

若是我自願借出黎,就唔夠微服啦。即如,若果烏利亞話啟奏主上,陛下對內子起痰,微臣今晚送佢入宮,但係您要畀我做一品大員。咁就變咗賤男係烏利亞矣。
好多天主講既嘢, 你早當佢係狗翕哩。
天主一開口, 就說: 有光
點解又唔見你當真嘅?

所以, 唔係 ...
beebeechan 發表於 2020/1/12 06:33

唔係喎,天主話亞伯拉罕子孫number =天上繁星數都數唔到,您就當佢求求其其冇料到,我就好認真看待。
呢排啲香港人黃絲上腦, 用曱甴思維嚟諗野。
上街掟磚一放火, 堵路, 裝修, 私了。。。。明 ...
beebeechan 發表於 2020/1/12 06:32

您話錯啫,天主就話咁先啱佢心水,要基督投胎喺呢一門血脈,吹咩
行動係最誠實嘅。又唔好見佢叫基督投胎去希律度?
我祝你長命伯垂, 有得睇, 無得食
beebeechan 發表於 2020/1/12 11:32

天主咁講我就驚啫。
但好彩我知您講嘢不嬲都好難得以成就。
回覆 1649# beebeechan
天主嘅奇妙計劃您知得幾多?主耶穌要福音傳遍天下,末期先來咖嘛
高級模式 | 發新話題
換一個