返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

所以只要有信心就3萬呎落地都冇事。阿穌就係缺乏信心嘞。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 1712# beebeechan
教宗同修女都係教堂內搞掂,一來唔好咁揚,二則慳番來濟貧又夠好啦
周同學因事出突然,高度又唔夠時間畀佢祈禱,所以不幸罹難。若果由3萬呎墜下,都要起碼5分鈡,有足夠時間祈禱。
分別就在此
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 1719# beebeechan

因為PPO2急降会暫時passed out, 但跌到落altitude較低就會醒番
回覆 1721# beebeechan

冰櫃同高空都唔係急凍嘅, -40° C 短時间都做唔到急凍
-40° C剝光豬出去支持1分鐘都应該OK, 不过我冇興趣试
係未去過。我中意caribbean,睇女仔都養眼
主耶稣好似唔係好熟聖經中心思想
Mat 5:28
只是我告訴你們、凡看見婦女就動淫念的、這人心裡已經與他犯姦淫了。
倘若達味見巴特舍巴出浴而冇動淫念, 就生佢唔出啦。凡看見婦女就動淫念, 對全人類都係好重要
各位有冇留意,最後晚餐之後,有乜娛慶節目?
據聞,911負責劫機幾位烈士,在行动前一晚去叫雞。
https://www.cnn.com/2013/07/03/u...titution/index.html

估唔到佢地各義上信伊斯難,其實佢地都係學耶稣。嗰晚食完飯,阿穌集團舉辦Orgy.到執法人員來到先啱啱玩完,仲有一位嘉賓未著好衫:

14:50門徒都離開他逃走了。
14:51有一個少年人、赤身披著一塊麻布、跟隨耶穌、眾人就捉拿他
14:52他卻丟了麻布、赤身逃走了。

同埋, 番文同中文, 有好大分別。有沙文喺度, 佢地想隐瞞乜嘢呢?
14:51        And there followed him a certain young man, having a linen cloth cast about his naked body; and the young men laid hold on him:

思高經一L樣, 光豬小鮮肉捉耶稣譯成眾人捉光豬小鮮肉。司馬昭之心, 唔駛沙文都見

50 門徒都撇下他逃跑了。
51 那時,有一個少年人,赤身披著一塊麻布,跟隨耶穌,人們也抓住了他;
52 但他撇下麻布,赤著身子逃走了。
回覆 1731# beebeechan

少年是武士中最勇敢的一個,趕得切著草趕唔切著褲
本來光豬 - wearing nothing
著草時求其嬲塊布 - linen cloth
點知走兩步塊布甩咗 - he left the cloth behind
一世紀時男仕係唔著褲,只著袍,真空㗎。
司祭才會著內褲
beebeechan 發表於 2020/1/16 08:39

所以「著草唔著褲」, 乃為好準確描述
少年是武士中最勇敢的一個, 因為眾人都逃跑時, 他是最後一個留低的。
beebeechan 發表於 2020/1/16 08:01

少年是武士中最著衫慢的一個, 因為眾人都逃跑時, 都已著番晒衫, 但他著得慢,是最後一個留低的。
唔係洗腳咩?
beebeechan 發表於 2020/1/16 08:00

好多卒腳場卒卒下卒到上大脾, 您唔駛詐未去過

色情腳底按摩湧現西九
一樓一鳳遭當局重點打擊之際,本地色情事業出現新趨勢。單在西九龍區,去年開始突湧現最少三十間掛「足浴」賣狗肉的腳底按摩場,實則提供手淫以至賣淫服務。基於現行條例漏洞,警方要掃蕩有困難。油尖旺區議員許德亮跟老紀講,去年起區內「三無」(無法團、無保安員與無鐵閘)的唐樓低層單位,突然多了一大批腳底按摩場開張 ...
https://www1.hkej.com/dailynews/ ... E%E8%A5%BF%E4%B9%9D
各位一定有curious, 點解12個人只得一個小鮮肉。對此,我都有合理解䆁,因為猶大鼠咗去。
猶大,係公司CFO:

12:4                有一個門徒、就是那將要賣耶穌的加略人猶大、
12:5                說、這香膏為甚麼不賣三十兩銀子賙濟窮人呢。
12:6                他說這話、並不是掛念窮人、乃因他是個賊、又帶著錢囊、常取其中所存的。

冇人找數,佢地當場淫袋唔淫得咁多, 只係夠請一個小鮮肉, 所以先孝敬師父,師父玩完仲有時間淨先輪到佢地,此亦所以徒弟們個個都未開始除。
「赤身披著一塊麻布」,好像是粗衣,  英文版是作  linen,卻是指當時上等的衣料嚟。
beebeechan 發表於 2020/1/16 08:01

根據您獨到分析, 呢位小鮮肉都幾高檔,主耶稣係有要求嘅,唔會係粗人黎嘅,最後一餐要食好尐,幾識嘆,有品味。我畀番個like佢
唔止時事要多面睇, 
經文都要多面睇,
beebeechan 發表於 2020/1/16 08:02

人雖然要背棄耶稣, 但最後一Q小鲜肉, 總算都讓畀夫子亨用, 等佢臨死都出咗火。
咁尊師重道, 亦都應該值得畀like
經文再多一面睇。人如果唔背棄耶穌,企響度聽拉,結果一鍋熟攬炒,咁基督教味冚家鏟咗咯。
所以,人背棄耶穌係背棄得好啱喎,背棄得完全冇錯喎。就係因為當日嘅背棄,您今日先有得信喎。
回覆 1747# beebeechan
塞車, 畫師遲到。食完羊架先入黎
回覆 1746# beebeechan
您对宗徒冇信心啫。若是想保住命仔就唔駛畀機会阿穌表演駁耳仔
高級模式 | 發新話題
換一個