返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

再比喻, 中英聯合聲明:一個兩制, 50年不變。
吃過了知善惡樹上果的人, 只要把甚麼是「制」,, 甚麼是「變」的定義轉一轉....就是今日的香港
beebeechan 發表於 2023/4/30 23:14

你們基督教當然希望千年不變,
香港永遠係基督教既殖民地啦!

年年從香港搬咁多金條返梵蒂岡,返英國!
基督教又特別喜歡叫香港人做殖民奴才,殖民狗唄!

乜香港在基督教統治下的年代有錢剩?重有錢派?咁爽?
原來香港在基督教統治下的年代,
梵蒂岡同英國每年都不辭勞苦從英國運水,運食物給香港人?真偉大!

原來,英殖年代,你班基督教妖孽在香港是一人一票選出來的港督?
水水地,你們他媽的香港主教也是你們他媽的香港教徒一人一票選出來的囉?
答啦!繼續狡辯啦,我們在等着看!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
蝙蝠唔係從鳥部首,阿噹哥冇幫蝙蝠改錯名。
係天主定咩鳥唔准食嗰時突然病發將哺乳類撥埋入去鳥類。 ...
沙文 發表於 2023/4/30 22:55

經文原文不是叫蝙蝠為「鳥」,希伯來字是叫 'owph'
經上是把蝙蝠列入 owph:『有翼,會飛行的生物』, 錯在那裡?
『有翼,會飛行的生物』中有那些不可吃....
the eagle, the vulture, the osprey,
the kite, the various species of falcons,
the various species of crows,
the ostrich, the nightjar, the gull, the various species of hawks,
the owl, the cormorant, the screech owl,
the barn owl, the desert owl, the buzzard,
the stork, the various species of herons, the hoopoe, and the bat.

後來的生物學者把『有翼,會飛行的生物』改稱為「鳥」
所以, 把蝙蝠歸入「鳥」便是聖經錯?

若經上說天是藍色的, 後來的人把「藍色」的定義改了, 所以天空是藍便是錯?

再比喻, 中英聯合聲明:一個兩制, 50年不變。
吃過了知善惡樹上果的人, 只要把甚麼是「制」,, 甚麼是「變」的定義轉一轉....就是今日的香港
蝙蝠唔係從鳥部首,阿噹哥冇幫蝙蝠改錯名。
係天主定咩鳥唔准食嗰時突然病發將哺乳類撥埋入去鳥類。
Don't know where God is but the Devil is in the details
但係雖然阿噹改名改得啱, 天主都會唔記得
當佢病發, 就會錯誤地將蝙蝠歸入鳥類

Of the birds, these you s ...
沙文 發表於 2023/4/30 21:45

少.....又係你話呢受造動物叫乜名歸乜類都係人話既:

點解依+歸錯邊就入天主數呢?
但係雖然阿噹改名改得啱, 天主都會唔記得
當佢病發, 就會錯誤地將蝙蝠歸入鳥類

Of the birds, these you shall loathe and, as loathsome, they shall not be eaten: the eagle, the vulture, the osprey,
the kite, the various species of falcons,
the various species of crows,
the ostrich, the nightjar, the gull, the various species of hawks,
the owl, the cormorant, the screech owl,
the barn owl, the desert owl, the buzzard,
the stork, the various species of herons, the hoopoe, and the bat.

所以佢嘅擔心係有理由嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 2173# 抽刀斷水
人根據天主創造動物,構成taxonomic rank.喺創造嘅時候已定咗。
回覆 2172# 沙文

查實成set生物分類,係由人諗出黎架下話。
回覆 2170# beebeechan

I did.
因為天主都知自己有小小Alzheimer, 擔心由佢主理的改名會搞不清楚各種生物的Domain, Kingdom, Phylum, Class, Order, Family, Genus, Species,   恐怕會改錯名。
例如佢會搞錯哺乳類不能雌雄同體、無性繁殖,唔可以造公唔造乸,事後突然發覺唔妥,補飛會較麻煩。
因此寧願將改名任務outsourcing.
回覆  沙文

但係又有啲動植物係無性繁殖,雌雄同體咁架喎,又有啲識隨環境而改變性別,又點解呢? ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/30 01:22

天主既計劃唔會只得一套板斧, 死咕咕...
隨時有plan B, plan C...

凡事也會有特殊案例?
點解天主唔自己幫動物改名?

就係因為佢驚搞錯種類。

細心睇經文就會領悟,內中很多有寓意。
沙文 發表於 2023/4/30 06:40

咁你「寓」嚟睇睇......好使大家大開竅門
19上主天主用塵土造了各種野獸和天空中的各種飛鳥,都引到人面前,看他怎樣起名;凡人給生物起的名字,就成了那生物的名字。
20人遂給各種畜牲、天空中的各種飛鳥和各種野獸起了名字

點解天主唔自己幫動物改名?

就係因為佢驚搞錯種類。

細心睇經文就會領悟,內中很多有寓意。

“各從其類”搞錯咗。
佢發覺條友冇仔生,醒起原來佢係哺乳類。
您有冇請過咁嘅職員呢?炒L咗佢啦
回覆 2166# 沙文

但係又有啲動植物係無性繁殖,雌雄同體咁架喎,又有啲識隨環境而改變性別,又點解呢?
呢嗰亦係天主造厄娃出嚟既意思啵
beebeechan 發表於 2023/4/29 04:59

乜整條女係要黎生仔咩?Adam 算係醒目仔,唔駛天主講,對條女嘅來歷斷估都中曬。
比較之下,天主就簡直鈍胎。
佢整其他動物就識又整公又整乸,繼後香燈。唯獨是造人就凈整隻公,到好似有嘢唔妥先補鍋。
若果請夥記請著個好似天主做嘢咁甩漏都幾頭痕。
回覆 2164# beebeechan
我就係話您well done,邊L度有笑您呢?
經文冇關放伸手摸情節。
沙文 發表於 2023/4/29 20:50

挑....你不嘍都將經文無既, 加啲情節上去架哩
你依家唔好咁嚟話我!

你除咗條褲, 唔好嚟笑我無拉褲鏈
佢揸下又捽下,搞到夏娃high 起上來: suck my tits hard......oh oh.... let's make some babies ...
沙文 發表於 2023/4/29 20:56

呢嗰亦係天主造厄娃出嚟既意思啵
佢揸下又捽下,搞到夏娃high 起上來: suck my tits hard......oh oh.... let's make some babies
經文冇關放伸手摸情節。既然您咁encourage幫經書補充細節,咁以後follow 您這個原則都好。
唔係喎,寫得好清楚明白,佢一見條女就話骨中骨肉中肉,完全冇淫念,耶穌都係學佢咋 ...
沙文 發表於 2023/4/29 12:02

#2158我都係話「然後又好好奇咁伸手摸下厄娃胸前兩粒魚旦, 想: 點解我無既?」

淫野....都係發自你個淫腦
(你係易淫版友,一撻就起火唶)
高級模式 | 發新話題
換一個