返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

沙文,基督徒為左幫助有困難的人,花費大量時間精力,不計成本,無私助人,又點解釋啊?
你自私,就以爲全世界都自私.
回覆 2001# Guest from 172.105.168.x
唔知呢。我連自己為咗幫有困難人事花費大量時間精力不計成本無私助人,都唔知點解釋,點知基督徒咁L多嘢?
我幫完仲唔會好似基督徒咁四圍唱慌死人唔知,賣埋報紙都唔夠,仲要在本網貼文。唔係您問起,我都費L事提。
回覆 2002# 沙文

你咁講係咪即係暗寸本網對你既幫助有困難的人花費大量時間精力不計成本無私助人既歌頌宣傳唔夠係咪?
點會“唔夠”?
好似直情冇喎?但係我唔怪您,我自己唔講,您又點知呢?
好事不出門,衰嘢傳千裏吖嘛。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  Guest from 172.105.168.x

點知基督徒咁L多嘢?
沙文 發表於 2022/4/21 00:28

唔知就唱, 就係呢樣先乞人憎
冇法子啦,貴教中人係都要做可歌可泣嘅嘢。畀人唱完您就喊,所以咁乞9人憎
Don't know where God is but the Devil is in the details
冇法子啦,貴教中人係都要做可歌可泣嘅嘢。畀人唱完您就喊,所以咁乞9人憎 ...
沙文 發表於 2022/4/21 01:33

語文無次, 唔知你翕乜SPRING
若非可歌,邊有得唱呢?最難得係唱極都有
正如我在另一帖講咗,人在上主眼中是如珠如寶,所以才會用高價來贖回。
beebeechan 發表於 2022/4/19 23:52

其實,我都唔係完全抗拒基督教,我有認真考慮過有冇需要信嘅。
但係,考慮都唔會聽一次講道就搞掂,而每次聽道理,貴教嘅core values都唔同,好飄忽,令我好confused.
啱啱講完如珠如寶,高價贖身,認屎認屁,一個屈尾十又話其實係爛橙。
我係就係比較少去買餸,但都唔好洽我乜都唔知,都試過group buy. 一箱橙點樣如珠如寶法?
講道完全冇consistency, 咁樣福傳好唔convincing啫?
其實,我都唔係完全抗拒基督教,我有認真考慮過有冇需要信嘅。
但係,考慮都唔會聽一次講道就搞掂,而每 ...
沙文 2022/4/21 16:49 提交

呢啲咪叫自作賤,不知自愛囉

好比蘿莎蓮有少奶奶唔做,係都要去做雞,咁係咪令人痛心疾首咁呢
我係就係比較少去買餸,但都唔好洽我乜都唔知,都試過group buy. 一箱橙點樣如珠如寶法?
講道完全冇consistency, 咁樣福傳好唔convincing啫?
沙文 發表於 2022/4/21 16:49

再簡單嚟講咪係人是尊貴的, 不過, 你做不到尊貴的人
呢啲邏輯你都唔曉
你咁蠢我都無辦法架喎
呢啲邏輯好似係您話您哋箱橙之中有啲爛,關我L事。
況且,就算成箱都冇爛,橙又點樣如珠如寶法?您食畀我睇
但係,考慮都唔會聽一次講道就搞掂,而每次聽道理
沙文 發表於 2022/4/21 16:49

我開始懷疑你去教會聽道理既動機, 係蘿莎蓮開出嚟既肉金:
即係今日你唔同我去教會, 今晚你咪使旨意...............
我承認我係動機不良,但即使我動機不良,我老婆為咗福傳以身相許,如果福音真係無懈可擊,我亦冇得駁嘴。但即使我有得駁嘴, 有聖靈喺我裡面作工,唔多唔少都有尐果效,感動到我唔出聲,本來我都打算睇在貴教喺社會實際功能上對人類進步都有多少contribution, 我都決定出少句聲咖嘞。
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13084&extra=page%3D1

但係就衰在您,一時如珠寶,一時又一箱橙,搞到我頭都暈。
以我的理解,高價贖身如珠寶,前兩年先發生過。

橙,係人都買得起,點tie in with高價如珠寶呢?飛機就高價如珠寶嘞!前兩年先發生過。就算跌一隻落泥唔停飛,跌第二隻,即刻全球全綫停飛,點會好似貴教,搵到爛橙畀人投訴,就叫個客自己哽L咗佢啦契弟都唔熟性嘅,咪阻住阿叔做生意!
橙,係人都買得起,點tie in with高價如珠寶呢?飛機就高價如珠寶嘞!前兩年先發生過。就算跌一隻落泥唔停飛,跌第二隻,即刻全球全綫停
沙文 發表於 2022/4/23 04:42

俗語有話一樣米養百樣人, 人人唔同。 食同一米出了個衰人, 唔等如其他99個都係衰。
但係手鎗, 可以打死人, 就支支鎗都一樣可以打死人, 無話呢支鎗可以打爆你個頭, 第二支就唔會。

飛機都係一樣, 呢架有呢個問題, 其他既都係一無忍樣...所以全線停飛係啱架喎

唔通你搵到架737有兩副撃既, 第二架係用三副輵架咩
請問您點樣證明“唔等如其他99個都係衰”
最多只可以肯定“唔等於其他99個都被捉到”啫
請問您點樣證明“唔等如其他99個都係衰”
最多只可以肯定“唔等於其他99個都被捉到”啫 ...
沙文 發表於 2022/4/26 07:32

即係你唔會知道蘿莎蓮有無出軌
最多只可以肯定「未被捉姦在床」
係咖。科學同宗教都support這種思維。
因 為 世 人 都 犯 了 罪 , 虧 缺 了 神 的 榮 耀 ;

我真係唔知牧師望住我老婆諗緊乜嘢喎

只 是 我 告 訴 你 們 、 凡 看 見 婦 女 就 動 淫 念 的 、 這 人 心 裡 已 經 與 他 犯 姦 淫 了 。

我真係唔知牧師望住我老婆諗緊乜嘢喎

只 是 我 告 訴 你 們 、 凡 看 見 婦 女 就 動 淫 念 的 、 這 人 心 裡 已 經 與 他 犯 姦 淫 了 。
沙文 發表於 2022/4/26 08:06

呢條罪, 你比牧師早犯了十幾廿年哩

你唔止望, 仲起筷......好采你有50舍客勒銀子
呢尐罪又真係早犯有著數,唔駛等所羅門老竇裝人沖涼生到個蠢仔。
點解話佢係蠢仔呢?

3:16一日有兩個妓女來、站在王面前。

3:17一個說、我主阿、我和這婦人同住一房、他在房中的時候、我生了一個男孩.

3:18我生孩子後第三日、這婦人也生了孩子.我們是同住的、除了我們二人之外、房中再沒有別人.

3:19夜間這婦人睡著的時候、壓死了他的孩子.

3:20他半夜起來、趁我睡著、從我旁邊把我的孩子抱去、放在他懷裡、將他的死孩子放在我懷裡.

3:21天要亮的時候、我起來要給我的孩子喫奶、不料、孩子死了.及至天亮、我細細的察看、不是我所生的孩子。

3:22那婦人說、不然、活孩子是我的、死孩子是你的。這婦人說、不然、死孩子是你的、活孩子是我的。他們在王面前如此爭論。

3:23王說、這婦人說、活孩子是我的、死孩子是你的、那婦人說、不然、死孩子是你的、活孩子是我的.

3:24就吩咐說、拿刀來、人就拿刀來.

3:25王說、將活孩子劈成兩半、一半給那婦人、一半給這婦人。

3:26活孩子的母親為自己的孩子心裡急痛、就說、求我主將活孩子給那婦人罷、萬不可殺他。那婦人說、這孩子也不歸我、也不歸你、把他劈了罷。

3:27王說、將活孩子給這婦人、萬不可殺他、這婦人實在是他的母親。

3:28以色列眾人聽見王這樣判斷、就都敬畏他、因為見他心裡有 神的智慧、能以斷案。

各位有冇諗過一個可能:嗰隻責死咗仔嘅雞資歷深,閱人多矣,挑通眼眉, 一聽就知主上係以邊個錫個B作為判依據,立時果斷話”求我主將活孩子給那婦人罷、萬不可殺他。”

而B仔老母雞其實拋個身出黎冇耐,入世未深冇咁醒,聽到主上話要剁開個仔嚇到呆咗唔識出聲。眼見被對手搶了先機,知這雞心腸歹毒,佢先前生過3個B都係咁畀佢搞孔。怕日後佢報仇咁報虐待阿B, 寧願現在剁咗佢好過。

在排除以上可能性之前就斷定阿B係雞#2所生,其實考慮並不周詳。

高級模式 | 發新話題
換一個