返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

其實, 此條傻佬規例, 根本係執行唔到嘅。
只要在買屋11個月之後將之賣出, 則原本的沽家由於缺乏有関附例, 無法逼令第3個業主交出物業, 即可架空這條法例。
上帝諗出來的規條, 總係不免有漏洞
Don't know where God is but the Devil is in the details
河裡的魚死了、河也腥臭了、埃及人就不能喫這河裡的水.埃及遍地都有了血。
埃及人都在河的兩邊挖地、要得水喝、因為他們不能喝這河裡的水。

這一災降得十分白痴, 頗有教徒本色。埃及全部河都變咗血。
唔通猶太佬就唔駛飲水? 点解埃及人要自己挖地, 佢地挖理猶太佬個份咩?究竟邊個係奴隸咖?
Don't know where God is but the Devil is in the details
河裡的魚死了、河也腥臭了、埃及人就不能喫這河裡的水.埃及遍地都有了血。
埃及人都在河的兩邊挖地、要得 ...
沙文 發表於 2013/3/6 13:36

兩個原因
(1)以色列人有濾水器嘛

(2)河岸區是地王, 豪宅區, 當然係埃及人住,  猶太人當然係住離河邊遠的山邊, 乾地, 日日行餐死去擔水, 一係就挖地.
以色列人與埃及人分開區住, 埃及人用河水, 猶太人用井水.
(井水是硬水, 唔知係咪因此多生育, 條野都硬d, 水中大腸肝菌都少d, 礦物質又多d)
回覆 383# beebeechan

(1)好嘢喎, 連您都知以色列人與埃及人分開區住, 但係上帝就懵盛盛, 要猶太佬油紅度門先識得passover

(2)埃及佬要用猶太佬的水, 其實唔駛自己挖洞, 亦唔駛日日行餐死去擔水嘅, 可以叫猶太佬擔水送過黎豪宅區咖嘛。咁點解埃及佬冇咁做呢? (唔知係咪因為作經佬蠢得滯諗唔到)
回覆  beebeechan

(1)好嘢喎,
沙文 發表於 2013/3/7 05:37

你今日先知我好野咩?
回覆 385# beebeechan

上帝就懵盛盛就向來都知
1)好嘢喎, 連您都知以色列人與埃及人分開區住, 但係上帝就懵盛盛, 要猶太佬油紅度門先識得passover

你根據甚麼以為天主著以色列人塗血在門, 是為了識別屋內是以色列人, 不是埃及人?
好話唔好聽, 睇晾乜衫出黎都知住左乜人哩
(2)埃及佬要用猶太佬的水, 其實唔駛自己挖洞, 亦唔駛日日行餐死去擔水嘅, 可以叫猶太佬擔水送過黎豪宅區咖嘛。咁點解埃及佬冇咁做呢? (唔知係咪因為作經佬蠢得滯諗唔到)
..

你好鐘意擔蕃賣水耶?
回覆 387# beebeechan

我就睇晾乜衫出黎都知住左乜人, 天主咁蠢唔識咖嘛
回覆 388# beebeechan

叫猶太佬送過去啫, 唔係賣
不過畀多少tips都OK

叫猶太佬送過去啫, 唔係賣
不過畀多少tips都OK
沙文 發表於 2013/3/7 07:40

不止是給貼士了:
埃及人催迫這百姓趕快離開此地,因為他們說:「我們快要死盡! 」
百姓便把沒有發酵的麵團和麵盆包在外衣內,背在肩上。
以色列子民也照梅瑟所吩咐的作了,向埃及人要求金銀之物和衣服。
回覆 391# beebeechan

我成日都係咁畀打賞咖啦
http://money.cnn.com/gallery/pf/2012/12/04/jobs-tips/index.html
其實埃及佬要猶奴挖洞都得啦, 挖得舒服打仲多, 点会埃及佬自己咁無稽
回覆 383# beebeechan

查實猶太佬係住河邊嘅
水變血只不過係一條累鬥累嘅屎橋啫
2:1    有一個利未家的人、娶了一個利未女子為妻。那女人懷孕、生一個兒子、見他俊美就藏了他三個月。
後來不能再藏、就取了一個蒲草箱、抹上石漆和石油、將孩子放在裡頭、把箱子擱在河邊的蘆荻中。孩子的姐姐遠遠站著、要知道他究竟怎麼樣。

查實猶太佬係住河邊嘅
水變血只不過係一條累鬥累嘅屎橋啫
2:1    有一個利未家的人、娶 ...
沙文 發表於 2013/3/7 13:48

不是住在地鐵沿線都有接駁巴士往還地鐵站哩.
猶太人去河邊, 打的也可以

我成日都係咁畀打賞咖啦

其實埃及佬要猶奴挖洞都得啦, 挖得舒服打賞仲多, 点会埃及佬 ...
沙文 發表於 2013/3/7 13:03

挖得舒服?
挖後欄呀, 氹氹轉, 菊花園?

我成日都係咁畀打賞咖啦

其實埃及佬要猶奴挖洞都得啦, 挖得舒服打賞仲多, 点会埃及佬 ...
沙文 發表於 2013/3/7 13:03

咁又係, 你條屎渠塞左都係搵人挖
回覆 394# beebeechan

拎住個箱走去豪宅區, 個B一喊就畀人打埋去剁啦。Exodus就此劇終, 謝謝觀賞
回覆 396# beebeechan

係咯, 所以您返去商量下睇過要點樣執一執個sceenplay嘅details啦

拎住個箱走去豪宅區, 個B一喊就畀人打埋去剁啦。Exodus就此劇終, 謝謝觀賞 ...
沙文 發表於 2013/3/7 19:00

所以話你唔曉經, 即係唔曉, 雖然以前間死人教會學校教過你, 你又成日偷睇你老婆條經.

當時法魯王係下令人要拎猶太男嬰到河邊淹死, 以祭河神.
咁梅瑟老母拎住個藍去河邊, 條B大聲喊又點話, 佢可以話俾d公安知係拎緊去河邊.....

細心d讀下個 screenplay details 先哩, 白膠!
回覆 399# beebeechan

細心d讀下個 screenplay details 先哩, 黑膠!

若果猶太人住山邊飲#水, 法王就會下令將BB丟入井啦。叫人特登打的拎BB仔來豪宅區掉落河, 貪整污糟自己嘅食水咩?所以個screenplay點都係甩漏嘅。不過您都可以修改咗埃及佬唔叫猶太佬挖窿而要自己挖窿咁辛苦先, 以較嚴重的甩漏情節為先。
畀小小提示您啦, 係咪因為埃及佬缺乏運動呢?
高級模式 | 發新話題
換一個