返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

回覆  beebeechan

乜您咁肉緊呀,初夜咩?
====================================
25:1 那時、天國好比十 ...
沙文 發表於 2015/6/8 03:49

呢個, 問你先至知勒
預備多尐油賣畀冇油童女,照NYMEX CL價加1年opt 都得啦,我話佢地好蠢就真。

沙文 發表於 2015/6/8 03:49

傻佬,
油價跌哩
仲掹入貨,搵定地方跳樓哩你

您初夜都要問我?經上都有記著說那一夜,您猛咁等新郎哥,等到10個童女瞓晒都唔見.....
張chart舊啦, 而家開始好番了

其實,嗰尐有油童女冇咩經驗,逢親新郎,必定猴急洞房,尤其是佢已經遲到,更不會浪費春宵一刻值1,000金。

新郎最驟忌只不過係新娘被掉包,第朝才發現原來係陳太咁樣。所以新郎來到之後,只須點燈童女照一照,驗明正身就叫童女收工返屋企,至多加兩聲:「恭喜少奶,恭喜新姑爺。」逗封利是就鬆人,過程唔駛5分鐘,點會唔夠油分?
Don't know where God is but the Devil is in the details
.....
張chart舊啦, 而家開始好番了...

沙文 發表於 2015/6/8 15:33

你一開口便知你未見過大風浪哩。
呢 d  係大跌市後既小楊春,
下三流的師奶便以為撈底,執筍野,
第二浪到時,便屍橫遍野,

有經驗的,未到第三浪出現前,都不會輕易話見底。

其實,嗰尐有油童女冇咩經驗,逢親新郎,必定猴急洞房,尤其是佢已經遲到,更不會浪費春宵一刻值1,000金。

「必定猴急洞房,尤其是佢已經遲到」
老爺年紀大,行得慢

過 d 係印度神油黎
係老爺唔夠力水同丫鬟小紅開封時用既
所以新郎來到之後,只須點燈童女照一照,驗明正身就叫童女收工返屋企,

食得唔好屣
點解唔起雙飛
您見過風浪, 一直念念不忘被風浪打沉,所以用6個月前嘅chart
咁您write咗幾多張call出街?睇您幾時跳樓預早話聲我听,帛金我就封定咖啦

好似話雞督教唔畀咁樣玩
Don't know where God is but the Devil is in the details
過 d 係印度神油黎
係老爺唔夠力水同丫鬟小紅開封時用既
beebeechan 發表於 2015/6/8 06:08

印度神油攞黎點燈?得唔得咖?
不如用佢黎炒餸,包您讀經都易入腦尐
------------------------------------------------------

阿穌鬥木佬出身,唔知係咪因為自卑,佢從來唔用鬥木來舉例,常常撈過界而常常撞板。

鄉下仔而無農業知識:

4:31
好像一粒芥菜種、種在地裡的時候、雖比地上的百種都小

其實,地上的百種, 要計小,排隊都未輪到芥菜種
https://diogenesii.wordpress.com/2007/06/22/what-is-the-smallest-seed-in-the-world/
您見過風浪, 一直念念不忘被風浪打沉,所以用6個月前嘅chart
咁您write咗幾多張call出街?睇您幾時跳樓預早 ...
沙文 發表於 2015/6/9 03:47

我有無睇錯?
拎張2009年既心電圖出黎扮內行?你點出黎行架!
鄉下仔而無農業知識:

4:31
好像一粒芥菜種、種在地裡的時候、雖比地上的百種都小

其實,地上的百種, 要計小,排隊都未輪到芥菜種

沙文 發表於 2015/6/9 03:52

你未睇清原文講乜就咪亂翕。
最基本既邏輯你都未曉!
耶穌是在講兩個條件: 種籽小,而生得大

猶如我話大波女中,靚模娜最靚。
比亞娜波大的可以有,但無亞娜咁索

所以,唔可以咁比。

比芥子小的籽是有,但細籽中,似芥子生得咁勁既就無。

你見過蘭花生得咁大棵未?
咁您write咗幾多張call出街?睇您幾時跳樓預早 ...
沙文 發表於 2015/6/9 03:47

你咪教壞人哩
睇跌,買 put  咪得囉。
使乜攞黎高風險
買put即係驚輸、寧願畀premium人都唔肯信自己嘅獨到分析、對CL冧檔唔係信德之父啦
--------------------------------
最基本既邏輯你都未曉!
若然比種籽小,咁只不過係"when it is sown in the earth, is less than some seeds that be in the earth", 冇資格話佢
"less than all the seeds that be in the earth".

http://en.wikipedia.org/wiki/Parable_of_the_Mustard_Seed
---------------------------------------------
我見過杏仁桉生得仲大棵

芥菜,亦都唔係最大棵嘅植物,揾泥講「而生得大」,亦都唔輪得到佢。
芥菜最叻亦只不過9呎高,但係我畀夠您10呎都冇用;世上最大嘅樹, 郁下都話幾百呎高嘅杏仁桉,其種子同芥菜差不多

http://www.margotbluesarborist.c ... eeds-largest-trees/

耶穌呢尐大又唔係最大、細又唔係最細,唔湯唔水嘅theory, 除咗冇老闆會請佢從事畜牧業,亦唔會老闆會請佢從事農業。
可能因為咁,連佢便宜老豆亦唔請佢做鬥木佬,所以佢連一个鬥木嘅例子都舉唔出。
世上最大嘅樹, 杏仁桉,其種子同芥菜就差不多
----------------------- ...
沙文 發表於 2015/6/9 20:41

「差不多」,即是你尚未知尺寸
無料到哩
沙文 發表於 2015/6/9 20:50

挑。。。。好很大粒唶
回覆 715# beebeechan

係呀。同芥菜種一樣咁很大粒, 1-2mm  in diameter.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mustard_seed
若然比種籽小,咁只不過係"when it is sown in the earth, is less than some seeds that be in the earth", 冇資格話佢
"less than all the seeds that be in the earth".

...
沙文 發表於 2015/6/9 20:41

對你呢種唔曉希臘文既十下十下,
要了解真相, 當要學一學希伯來文,希臘文 用作者原本寫時的言語來理解先得。
詮釋經文, 不會好似你咁,只靠一本, 兩本翻譯本既。
when it is sown in the earth, is less than some seeds that be in the earth
那 be in the earth字是希臘文 (laxa<nwn).

(laxa<nwn) 指乜東, 你曉個屁哩
你曉個屁哩

一粒米嘅1/4有幾長,您戴好個老花鏡度下啦
Amazingly, the seed that produces this magnificent giant of a plant is a bit smaller than one quarter of a grain of uncooked rice

http://know-the-sequoia-the-largest-tree.blogspot.ca/
度唔到就be in the earth為安啦

係呀。同芥菜種一樣咁很大粒, 1-2mm  in diameter.
沙文 發表於 2015/6/9 21:02

呢d先係叫細粒

你係咪5 穀不分呀?
您係咪大細不分呀?
高級模式 | 發新話題
換一個