返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

回覆 1419# beebeechan
咁您即係承認阿穌输咗嗟
在試探中, 阿稣一敕法就算輸
大家諗唔諗到, 要策反一條卅歲青頭仔, 最值得試的方法係咩?點解魔鬼not even worth a try?叫個subject跳樓這測試其實甚為無聊,人家係都唔跳您吹得佢脹乎?除非魔鬼喺後面推一推佢。但由於編劇才情所限,魔鬼並冇咁做。
但係,搵條女服侍佢就唔係咁被動了。加上嗰樽本來可以濟貧香膏,幫佢捽腳,漸漸捽上大肶,“老細,不如……奴家用口幫您舐香膏”先舐大肶內側,慢慢舐近春袋,到硬度足夠,就含落去啜啜吮吮,銷魂蝕骨,很多青頭仔到此已然走火。
魔鬼唔敢採用此法,您話佢同阿穌兩條友唔係打龍通就搵鬼信。
Don't know where God is but the Devil is in the details
條女服侍佢就唔係咁被動了。加上嗰樽本來可以濟貧香膏,幫佢捽腳,漸漸捽上大肶,“老細,不如……奴家用口幫您舐香膏”先舐大肶內側,慢慢舐近春袋,到硬度足夠,就含落去啜啜吮吮,銷魂蝕骨,很多青頭仔到此已然走火。

沙文 2019/12/26 21:02 提交

你當年就係咁樣被老婆征服咗?
描述淋漓盡致。
奴家用口幫您舐香膏”先舐大肶內側,慢慢舐近春袋,到硬度足夠,

沙文 2019/12/26 21:02 提交

青頭仔要舐到個袋袋先硬得足夠?
有病咩!
你講既係未老先衰,口唇邊便洩露了你有「硬得不足夠」既問題,下下要老婆舐到袋袋先起到機?
因為佢成日玩偷襲珍珠港,我瞓得好地地,矇矇朧朧,咦!點解黑暗中有人舐我春袋茄?好多次我都唔敢肯定係佢定係羅紗蓮,唔敢貿貿然叫名。
其實,呢個遊戲係雙方面付出,冇話邊個征服邊個。
好似阿穌同魔鬼咁就唔好玩,很明顯看出根本魔鬼係就住阿穌出題,就到佢次次都能找到一句“經上記著說”,情節之堆砌,斧鑿痕處處可見。
若果唔係打龍通,出一些冇對應經文的事情,咁阿穌就必然fail.
Don't know where God is but the Devil is in the details
我再為各位深入剖析一下這一段所謂“試探”古仔如何情節堆砌。

4:1當時、耶穌被聖靈引到曠野、受魔鬼的試探。
4:2他禁食四十晝夜、後來就餓了。
4:3那試探人的進前來、對他說、你若是 神的兒子、可以吩咐這些石頭變成食物。

一個預備去曠野禁食40日嘅人,唔會兩手空空即行禁食,必定會安排禱告完畢即刻有得食的糧草,否則,禁食禱告成功了,卻在行返城鎮, 距離Mcdonald's門口 1 步時餓L瓜咗,咁味㢌拔甩?
所以,魔鬼叫佢將石頭變食物,這情節係完全唔合邏輯的。
(to be continuted)
一個預備去曠野禁食40日嘅人,唔會兩手空空即行禁食,必定會安排禱告完畢即刻有得食的糧草,否則,禁食禱告成功了,卻在行返城鎮, 距離Mcdonald's門口 1 步時餓L瓜咗,咁味㢌拔甩?
所以,魔鬼叫佢將石頭變食物,這情節係完全唔合邏輯的。
沙文 發表於 2019/12/30 09:41

若然耶穌隨身已經有食物, 魔鬼又何需耶穌將石頭變食物? 好多銀魚喎。
好似你身邊就有個辣女靚模, 然後你就去打飛機

最唔合邏輯既係你就真。
若然耶穌隨身已經有食物, 魔鬼又何需耶穌將石頭變食物? 好多銀魚喎。
好似你身邊就有個辣女靚模,  ...
beebeechan 發表於 2019/12/29 18:36

係囉,所以情節根本唔合邏輯,乃
在於此。不過,都有可能係耶穌將嘢食pack好,自己坐在上面,預備禱告一完即刻有得食,所以魔鬼見唔到。
係囉,所以情節根本唔合邏輯,乃
在於此。不過,都有可能係耶穌將嘢食pack好,自己坐在上面,預備禱告一完 ...
沙文 發表於 2019/12/30 11:11

睇到你呢種編故仔, 立刻認為無線班編劇水平其都唔係咁差
所以魔鬼見唔到
沙文 發表於 2019/12/30 11:11

魔鬼要「見到」先至知, 功力真係麻麻之喎
怪唔知連凡人耶穌都可以大到佢。
回覆 1430# beebeechan

咁様先係深刻的內心掙扎描寫,即係好似戒緊煙嘅人唔會把一包煙放響面前,蜑家雞見水咁L痛苦。
我喺1414摟都話咗這齣爛片唔好睇, 唔係因為主角叻, 而係因為villain太水皮,而家您都表示同意。
所以,這場戲對白寫錯咗,應該唔駛祭出經文嘅,只須拮起身講:「變您個頭,我有帶嘢食咖死蠢。」咁味得咯。
--------------------------------------------------------------
再來就係跳樓情節。假設魔鬼來試探我,而佢真係只有3次機會。佢會帶我去玩bungee jump還是帶條女來同我吹簫較有成功機會成功?
唔駛睇見,直頭諗下都驚。

其實呢尐咁嘅牽強情節,只不過籍此介紹經文說教,完全唔realistic. 除非事主平時好keen玩bungee jump,但主耶穌係連水都唔游嗰種人,咁樣寫戲根本不符人物性格。(to be continuted)
唔駛睇見,直頭諗下都驚。

其實呢尐咁嘅牽強情節,只不過籍此介紹經文說教,完全唔realistic. 除非事主平 ...
沙文 2019/12/30 17:46 提交

本版性質係基督教討論,不應加插「bungee jump」、「吹簫」咁 off topic。
你會唔會內疚呢

因为本版性質係基督教討論,所以不能討論中國既史書內都有唔少攻城,屠城,坑殺敵卒一二十萬咁off topic. 即使版主畀面小文, 唔即時ban, 但小文天良未泯, 會內疚
回覆  beebeechan

再來就係跳樓情節。假設魔鬼來試探我,而佢真係只有3次機會。佢會帶我去玩bungee jump還是帶條女來同我吹簫較有成功機會成功?

沙文 2019/12/30 17:18 提交

魔鬼叫耶穌由高塔跳落出嚟証明佢係神,有神護住,能人所不能。

咁點解叫耶穌俾女吹來証明佢係神呢?這是男人個個都辦得到又鬼咁願意做既事。
即係話:「你會放屁,就係神勒」

你愈老作就愈露出你既白痴性。
江山易改,
屎性難移。

咁點解叫耶穌俾女吹來証明佢係神呢? ...
beebeechan 發表於 2019/12/30 04:02
馬太太嘅辦法味仲得意,「只要您唔跳,就係神嘞!」
其實,阿穌只需話「平時喺街市請媒扮病畀我醫, 就話有無知婦孺睇咗幫我4圍唱。今在曠野, 得幾隻沙番跳跳下, 揾匀都冇目撃證人在場,我證明來做乜L嘢?」咁就搞掂。您同寫經佬一様咁白膠痴。

beebeechan 發表於 2019/12/30 04:02

成家班個個都識跳咖啦, 您唔日日裝香拜下?
本版性質係基督教討論,不應加插「bungee jump」、「吹簫」咁 off topic。
你會唔會內疚呢

...
beebeechan 發表於 2019/12/30 03:46

經書入面都有這些動作, 冇off topic喎
成家班個個都識跳咖啦, 您唔日日裝香拜下?
沙文 發表於 2019/12/30 22:36

姐姐由下邊跳上去, 
勁過成家班
回覆 1439# beebeechan
因為 Olymoics 有12神護住姐姐玉軀

https://en.wikipedia.org/wiki/Twelve_Olympians
高級模式 | 發新話題
換一個