返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

證明方舟嘅繁殖辦法係信實嘅!諾貝爾神學獎實畀您攞
.
沙文 發表於 2015/5/7 08:49

能夠在一窩「原始湯水」中,弄出一個細胞,一條虫的科學家,
才肯定會得諾貝爾獎

人體有幾億萬個細胞
倡明的科學,就是連一個活細胞也弄不出來...........一味齋噏
講就天下無敵,做就奔走無力 (同你一模忍讓)
弄一個活細胞出來............好難咩?

您搞得大令千金個肚先講啦,天下無敵(我封大添丁利是畀佢, 開枝散葉呀吓)
Scientists Create Synthetic Organism:
http://www.wsj.com/artic ...
沙文 發表於 2015/5/7 19:13

你咁有信心我弄不大人個肚
咁你送千金來與我春宵一刻囉
咁樣都達唔到實驗目的
沙文 2015/5/9 02:33 提交

你都無實驗過便立論。
係令千金冇實驗過啫
-----------------------------------

這個古仔, 肯定又係未用過真哪噠香膏的鄉下仔作嘅。在佢經驗中, 一般裝cheap cheap香膏嘅樽,只係用水松塞jut住。而名貴玉瓶則用整塊石雕出來,瓶蓋同瓶身配對,一樣色水。鄉下仔離遠見過玉瓶一眼,唔知個蓋其實係打得開嘅。 以為要成個瓶打爛先可以倒香膏出黎。

其實邊會有咁黐线嘅情節,打爛咗玉瓶, 香膏仲唔流到一鍋泡?澆碌竹咩?

除非,佢對住耶穌個死人頭,狠狠地將玉瓶一嘢扑落去,咁就唔會嘥咗尐香膏嘞

沙文 發表於 2015/5/9 03:41

傻佬,
你兩幅圖係玉盒,不是玉瓶。

呢種先係瓶

第二傻:
After breaking open the jar,
唔係打爛個瓶,係打開個封口咁解。 (你的英文都幾爛)
傻佬兩位,#1 係譯經嗰個, #2 就係您

KJV
Mak 14:3 And being in Bethany in the house of Simon the lepe ...

brake the box
沙文 發表於 2015/5/9 06:20

brake the box??

你真牛。。。。
Middle English, 您唔係咁都唔識下話?英文爛

brake4

Spell Syllables
verb, Archaic.
1.
simple past t ...
沙文 發表於 2015/5/9 06:35

下次有人叫你  brake  the car!

你記得可以咁做
回覆  beebeechan

您同伯大尼長大痲瘋的西門屋企個女人講咯

沙文 發表於 2015/5/9 06:44

係咪即係話: 你準備收聲?
好啦。好啦。等令千金穌咗個白痴仔我就收聲啦。
沙文 發表於 2015/5/9 06:55

令千金與我就不會白痴哩
一樹梨花壓海棠唶
這是作者諗唔到咩理由佢地会星期日倒塔咁早去拜山,監硬安出

沙文 發表於 2015/5/10 23:31

猶太人安息日才不做事, 不斂葬。
點解星期日不能辦喪事?

點解倒塔咁早就唔可以去墓地?

你有無問點解d亞伯亞婆要倒塔咁早去行山?

點會封咗墓門,星期日朝早三個阿嬸才買香膏來搽?唔通拆番開

病人在醫院死了都會『打包』。
送到殯儀館時係咪唔可以『開包』?

星期6安息日,boutique唔開門,星期日清早佢地唔會買得切香

boutique 未開門唶
7-11 丫嘛

那時是逾越節, 耶路撒冷塞滿來過節的人, 人山人海, 襯墟咁哩。
咁多客, 你都一早起身開舖, 生意, 擸得幾多得幾多。
唔使做呀?
那石頭原來很大,本來諗住三個阿嬸滾開封墓石?

『約瑟買了細麻布、把耶穌取下來、用細麻布裹好、安放在磐石中鑿出來的墳墓裡.又滾過一塊石頭來擋住墓門。』

咁亞約瑟仲威, 一條友便可滾來一塊石。
一條友滾得郁既, 三條婆都無力滾?
若是真有此事,羅馬守衛都要report畀彼拉多聽,作為屍體被盜

你瞪大狗眼讀清楚經哩: 瑪竇福音 28章 11-15
交代哂哩
點解彼拉多既手下要咁底威要向猶太賤民的司祭滙報?
肯定守衛不是羅馬兵。
開墓違反猶太佬規矩,三個阿嬸根本唔會夠胆死咁樣搞法:

女人唔係開墓, 係辦斂喪事宜。
去哭, 去喊。
女人屍體先會畀女人搞,麻甩佬條屍就要畀番麻甩佬搞, 教徒成

經文只係話女人帶香膏, 無話是同耶穌淨身抺抺。

『約瑟買了細麻布、把耶穌取下來、用細麻布裹好』說明淨身程序約瑟搞定了。
其實,耶穌早已搽咗香膏了,而且所搽香膏香過佢地嗰隻,搽多次會香尐咩?(Mak14:3)三個阿嬸根本無須破費

挑。。。

你飲茶, 壼茶沖淡左, 都會叫伙記: 唔該加d茶葉。

你對鞋行街踩到屎, 
三日後都臭完哩。
回覆  550# beebeechan
瑪竇福音 28章 11-15 明顯係揾笨嘅情節。
叫守衞話門徒半夜偷屍,咪即係叫佢地自己認瞌眼瞓,守衛點會肯制?
..
沙文 發表於 2015/5/11 23:10

內文說「給了兵士許多錢」。有錢使得鬼推磨。
士兵「少理」都得
我唔去尐服務咁渣茶樓,淡咗就成壺換

..

出得起錢,
無上裝女侍應同你開茶都得
就係因為逾越節,尐客冚扮爛猶太佬,開門都冇生意Luk 23:26 他們在安息日、便遵著誡命安息了。

你能在壇上遇上我,真係你既福份
等我又教多你一樣野

猶太人的一日,不是由清晨開始。
是由早一日的下午三時開始。黃昏才是他們一日之始。

「安息日過後」,實在是星期六下午三時起。
大把人開檔做生意,婦女大把時間買膏。星期日清晨時便去墓地。
都是在一週的「第一天」。

我又塞野入你口哩
過了安息日、抹大拉的馬利亞、和雅各的母親馬利亞、並撒羅米、買了香膏、要去膏耶穌的身體。
...

膏身體又點同淨身?
你老婆搽香水時係咪都要除哂衫架呢?
高級模式 | 發新話題
換一個