返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

安息日條例梗係問拉比,幾時輪到您呢尐山寨版猶太專家

The special status of this seventh day - and its name - were disclosed to the Israelite people in the episode of the manna. God supplied each day's need of manna for five days; on the sixth, a double portion was provided to last through the seventh day, on which no manna appeared. Correspondingly, the Israelites were commanded not to go out at all but to remain at home on the seventh day. Thus they learned that the seventh day was "a Shabbat of the Lord," which they must honor by desisting from their daily food-gathering labor.
https://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/shabbat.html
..
沙文 發表於 2015/5/16 01:22

所以話哩。。
襟聞聲屎係好重要
the Israelites were commanded not to go out at all but to remain at home on the seventh day.
咁猶太人係咪安息日唔出門,唔出門又點去會堂?

the Israelites were commanded not to go out at all but to remain at home on the seventh day.

沙文 發表於 2015/5/16 01:22

若跟香港政府宣傳口號

安息日,只要不去日本,韓國,星馬泰外遊,都唔算出「家門」。
回覆  beebeechan
唔見您張相有time code喎, 貼張五旬節相魚目混珠,番去痾襟聞聲屎啦, 山寨猶太專家。等 ...
沙文 發表於 2015/5/16 12:25

你係咪用左C眼,睇到幅相係五旬節既?

您早尐番屋企啦
沙文 發表於 2015/5/16 12:27

基督徒會排隊,唔會插你隊咁無秩序。
基督徒同強國人一樣,最叻打尖
Matt19:30        然而有許多在前的將要在後、在後的將要在前。 ...
沙文 發表於 2015/5/17 03:33

唔係打尖插隊
係排前邊既放棄位置

發夢哩。幾時見過排前邊既会放棄位置,有廁所边個会想隨街痾, 基督徒強国人就会
...
沙文 發表於 2015/5/17 03:47

右手邊是要企係到屙
女人想打尖都唔得。

發夢哩。幾時見過排前邊既会放棄位置,有廁所边個会想隨街痾, 基督徒強国人就会
...
沙文 發表於 2015/5/17 03:47

你去這個,
當無人打你尖
猶太佬就唔係好似強國人基督徒咁專打尖嘅,猶太佬最鍾意排隊,而且排得好stubborn, 就算在打仗時適逢安息日 ...
沙文 發表於 2015/5/18 02:34

所以話你讀書少,唔能曉!

經上說以色列人攻打耶里哥城時抬約櫃繞城七日。識數手指既都知必有一日是安息日,邊有「打仗時適逢安息日」就任打咁硬膠。

經上記載你可以仲話未必係真。
1967年六月戰爭,由六月五日開戰至六月十日。六月五日是星期一。
安息日仲要打。

根據山寨猶太專家BB陳,安息日begins at 3:00PM, 咁,"晚上"您想唔係安息日都唔得啦。而猶太佬係唔會在安息日做死人嘢:
https://www.everplans.com/articles/jewish-funeral-traditions

沙文 發表於 2015/5/18 17:33

所以話你搏能哂大霧
安息日又無話乜都唔俾做
篇野英文唔係咁深唶,你應該輕度到架喎
所以話你山寨猶太佬
搞死人嘢同carring就係唔畀做
沙文 發表於 2015/5/18 18:09

唔得閒同你係垃圾堆摷野
有搵到就拎出黎
Tracing the Threads of Jewish Law:The Sabbath Carrying Prohibition from Jeremiah
to the Rabbis
沙文 發表於 2015/5/18 18:11

你唔曉英文就慢慢去查字典哩
咪使旨意我同你翻譯
唔駛勞煩您啦。google都譯得好過您
沙文 發表於 2015/5/18 18:20

所以你唔好笠亂拎個「連」來曬
有個問題,大家可能冇注意到。

點解耶穌要叫馬利亞唔好摸佢呢?

20:17 耶穌說、不要摸我.因我還沒有升上去見我的父.
沙文 發表於 2015/5/19 03:57

有料既人係會先博覧群經才發言,
你就獨讀一經,知半便小解。

其它中文譯本是說:
耶穌向她說:「你別拉住我不放,因為我還沒有升到父那裏;」

「拉住」同不同「摸」「逗下」呢?

你同老婆行房時,佢係咪「拉住」你既呢?
所以,佢一番生,就要好似Terminator咁四圍揾衫著:
beebeechan 發表於 2015/5/19 06:15

耶穌向她說:「女人,妳哭什麼?你找誰?」她以為是園丁.

莫非那時的園丁都是這模樣的?

你係屋企都係咁㗎?
既然您都有相為証,仲要問?
沙文 發表於 2015/5/20 22:28

你係咪有病,
今日d 轉數咁低既?
Furthermore,聚集幾千人一定吸引政府注意,點會任您點玩都得?佔中咁和平嘅活動都要派差佬看實啦,作這個 ...
沙文 發表於 2015/5/21 00:05

上次黃金周遊長城,點止四千人
又真係一個差佬都見唔到。
...

佔中咁和平嘅活動
沙文 發表於 2015/5/20 22:48

一圖勝萬言

不用多說了

您老花就梗唔見啦,要enlarge張相先得
=================
我諗我都要多謝陳版友畀機会 ...

我諗我都要多謝陳版友畀機会我深入解釋聖經, 令大家更明白聖經。
點解馬利亞一見剝光豬就以為係園丁呢?其實,此乃聖經傳統。
9:20        挪亞作起農夫來、栽了一個葡萄園。
9:21        他喝了園中的酒便醉了.在帳棚裡赤著身子。

所以,基督徒一見園中有人剝光豬,以為係園丁紀念挪亞。
沙文 發表於 2015/5/21 04:08

農夫與園丁你都可以當是一樣,(都是鋤呢唶)
那麼你老婆與娼妓都是一樣嗎?
工作差不多哩 (都是俾人鋤)
係馬利亞將農夫與園丁當是一樣, 唔係我。我當時不在場。
你與娼妓都是一樣嗎?
信仰差不多哩 (都是夭主教)
...
沙文 發表於 2015/5/21 15:02

寫 #629 時你在埸。
所以, 星期日只係佢死後第2日,星期1先致係死後第3日

...
沙文 發表於 2015/5/21 15:02

你自己慢慢數下手指哩
(伸手入褲襠內數就易數錯)
高級模式 | 發新話題
換一個