返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

其實,只要做一些crime scene reconstruction, 就不難發現釘10字架的情節係揾笨嘅:

23:26帶耶穌去的時候、有一個古利奈人西門、從鄉下來.他們就抓住他、把十字架擱在他身上、叫他背著跟隨耶穌。
23:27有許多百姓、跟隨耶穌、內中有好些婦女、婦女們為他號咷痛哭。
23:28耶穌轉身對他們說、耶路撒冷的女子、不要為我哭、當為自己和自己的兒女哭。
23:29因為日子要到、人必說、不生育的、和未曾懷胎的、未曾乳養嬰孩的、有福了。
23:30那時、人要向大山說、倒在我們身上.向小山說、遮蓋我們。
23:31這些事既行在有汁水的樹上、那枯乾的樹、將來怎麼樣呢。

點解羅馬佬要叫古利奈人西門揹住個架,而耶穌則咁得閒轉身發表演講?而且,份演講稿不止三言兩語,而係足足講成十幾廿句,尐羅馬佬居然任得佢講。各位試下落街一邊打倒tun行路,一邊讀出以上speech, 就知情節有幾騎呢。

而且,耶穌同群眾之間,仲隔住一個揹住十字架的古利奈人西門, 咁,要相當好中氣以及相當長時間先能夠讀哂以上講稿。其間得到羅馬兵全體仝人十分畀面同100%合作,並不作出干預然後才可成功。

會唔會耶穌畀咗黑錢呢? 畀咗幾多黑錢呢? 經文就有欠世人一個交待。

此其一。
Don't know where God is but the Devil is in the details

三條友齊齊釘架,耶穌係正中間,的確係構成一幅幾有氣勢的對稱畫面。
若果耶穌唔係釘中間,而係在側邊,咁就比較騎哩。

但据經文描述,其實釘架之排位係要耶穌在側邊先合理。
因為當時係倒塔咁早,彼拉多唔會在審耶穌之前審結兩個賊之案件,勤力過包公咩?
兩個賊係審完耶穌之後再跟住到的。
所以,合理的順序係耶穌在最右或最左,其中一個賊在中央。

唔通羅馬佬又係收咗水留個中央位畀佢咩? 這個排位又係老作嘅!
Don't know where God is but the Devil is in the details
Luk18:1                耶穌設一個比喻、是要人常常禱告、不可灰心.
18:2                說、某城裡有一個官、不懼怕 神、也不尊重世人。
18:3                那城裡有個寡婦、常到他那裡、說、我有一個對頭、求你給我伸冤。
18:4                他多日不准.後來心裡說、我雖不懼怕 神、也不尊重世人.
18:5                只因這寡婦煩擾我、我就給他伸冤罷.免得他常來纏磨我。
18:6                主說、你們聽這不義之官所說的話。
18:7                 神的選民、晝夜呼籲他、他縱然為他們忍了多時、豈不終久給他們伸冤麼。

三張幾嘢硬係生唔埋腦筍。
以為噚氣就乜都扭到番黎,lur埋地呀笨。
您又試下派個寡婦上京攬住不義之官對腳,講700萬次「我唔制我要真普選」,若然咁都得,我都信耶穌
若果不義之官咁易氹得掂,教宗就唔駛咁頭痕啦:

耶穌設一個比喻、是要人常常禱告、不可灰心.
說、某城裡有一個官、不懼怕 神、也不尊重世人
那城裡有個教宗、常到他那裡、說、我有一個對頭、唔准我立主教、求你給我伸冤。
他多日不准.後來心裡說、我雖不懼怕 神、也不尊重世人.
只因這教宗煩擾我、我就給他伸冤罷.免得他常來纏磨我。

咁中梵建埋交都得啦!得把死人口
太12:29        人怎能進壯士家裡、搶奪他的家具呢、除非先捆住那壯士、纔可以搶奪他的家財。

要搶壯士家財,辦法都有不少,不見得一定要先捆住那壯士。例如,壯士冇可能成世唔去街、成世唔瞓覺。就算真係唔駛瞓,好似關公晚晚夜讀春秋,都可以督穿紙窗吹迷香入去嘛,此等情節粵語長片都好常見。係採花賊最常用嘅工具之一。
唔知點解主耶穌諗黎去,搶家財嘅辦法只有一個?
太 9:12        耶穌聽見、就說、康健的人用不著醫生、有病的人纔用得著。

唔定期去畀醫生全身檢查,又點知自己是否康健的人呢?

我啱啱去咗啦,各位版友千萬唔好聽信耶穌,以為康健的人真係用不著醫生就大安旨意闊佬懶理,有好多病係冇病徵嘅,唔及早發覺就大鍋過信耶穌咖啦。

祝大家康健,冇性功能障礙。
太 9:12  耶穌聽見、就說、康健的人用不著醫生、有病的人纔用得著。

大家唔好以為逢係睼醫生嘅人都有病。醫生分好多科,有一種醫生叫做obstetrician -- 產科醫生
醫學上,大肚婆只係大肚,唔係有病。但係基督徒大肚都去睼醫生-- 我就試過陪一個大肚基督徒去睼過十幾次醫生嘞。
Jhn 3:8 風隨著意思吹、你聽見風的響聲、卻不曉得從那裡來、往那裡去.

風向,唔係咁難check嘅, 傻仔。若果想買隻遊艇玩下,呢尐更加係基本技術黎(不過唔係基督技術):
Finding the Wind's Direction for Dummies
又或者再簡單尐,睇下靚女嘅頭髮吹向邊,都可以曉得風從那裡來。只要用腦諗下,辦法總是有的。除非您好似耶穌咁冇腦就冇計啦。

3:11         泉源從一個眼裡能發出甜苦兩樣的水麼。

冷熱水都得啦。 tap water insert 唔係貴啫

回覆 485# beebeechan
經文都冇話泉源要同時從一個眼裡能發出甜苦兩樣的水嘛。先苦後甜都OK啦

3:11         泉源從一個眼裡能發出甜苦兩樣的水麼。
唔知主耶穌有否去過Cenotes (溶洞)潛水?一個泉同時有鹹淡水,就係此處。其地理結構如下:
我12月先啱啱去過,仲兩次唔小心飲咗水。真係一啖淡一啖鹹咖主耶穌!
2'35" 朦查查果度就係鹹淡水分界綫 halocline

http://mexico.greatestdivesites.com/cenotes
見識少而又要寫聖經、又要做救世主、又要護教就真係幾濕滯
回覆 488# beebeechan
呢尐就叫做洞中有泉吖嘛。您閱歴少, 參加鴨仔团增廣見聞啦近近地返大陸都有
http://baike.baidu.com/view/362661.htm
回覆 490# beebeechan

都係一例啦。其實一個泉又出鹹水又淡水,比比皆是。係聖經佬先會問得咁戆居。
連鹹水之中出淡水嘅泉都有啦,救世主?救得您咁懵盛盛
回覆 492# beebeechan

係呀。好似您咁揾長老搽油咪得咯。生痔瘡就叫長老奉主的名搽喺患處

5:14 你們中間有病了的呢、他就該請教會的長老來.他們可以奉主的名用油抹他、為他禱告.

長老淨幫教徒搽油嘅。

太5:36        又不可指著你的頭起誓、因為你不能使一根頭髮變黑變白了。

您鍾意變白又得,變黑又得。除此之外,變到五顏6色都冇問題啫。呢尐咁無知嘅獨生子,不如揾舊叉燒做救世主好過啦。

Hair stylists會有professional advice咖啦。唔通問耶穌咩。

其實,個獨生子都弗嘅,隻奧巴馬又夠不能使一頁聖經變古蘭經啦,佢咪一樣可指住聖經起誓。

噢。。。
原來你老婆的  hair  stylist 會打理埋下邊
beebeechan 發表於 2015/2/10 06:16

您都係獨生子咩?
個個hair  stylist都會打理埋下邊咖啦。您估做hair  stylist就唔駛痾尿咩
回覆 501# beebeechan

hair stylist 去洗手間如何打理下邊,係hair stylist嘅私隱,我不便過問
打理人要打理自己嘅。人有3急都係人之常情
高級模式 | 發新話題
換一個