返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

可以解決嘅就唔係劣勢啦, Shahr-e Sukhteh 5000年來咪好地地

佢以為沙上起屋蠢, 其實係佢自己技術知識水平 ...
沙文 發表於 2016/5/31 21:52

不過,後退一下,睇睇個大圖畫,
Shahr-e Sukhteh 所在地,一d 都唔砂,
好石

唔好以為沙漠地區就一定係好多沙。
Dubai: a city built on sand
http://www.theguardian.com/commentisfree/2009/nov/27/dubai-desert-lessons
..
沙文 發表於 2016/5/31 21:52

你既英語水平, 係咪想笑狠死我呢?

build on sand 是英文諺語, 是不穏重, 短暫的, 不可靠的意思。
全文都是說杜拜的經濟是一個泡沫。

你多讀幾年書可以嗎?

唔。。。。。香港呢排落狗屎呀。。。
一定好很臭!
介紹你去搵 Cecilia Tong,
我同佢有d熟
埃及有个普遍现象,就是埃及的房子不封顶。
埃及当地人起房子,不封顶其一是为了避税,因为房子封顶了代表房子建好了,就需要给国家缴税。
其二,房子不封顶的的原因是为了给以后的孩子结婚再建高一层来用,避免再花钱买房子。
还有一个原因,曾经在<寻找他乡的故事>纪录片看到的,一个中国女人嫁到这个地方.很穷,说房子刚开始是建一层的,家具什么都没有,先有瓦遮头,先住进去,然后赚到钱后再继续添一点家具用品.房子也是不封顶的,赚到钱后慢慢再建高点,添多几层.
以前国民们,是可以直接在水泥地上建房子的。现在不行了,政府下命令,只能在沙上建房子。在埃及沙子多阿,水泥地实在太稀罕了!
Guest from 139.59.170.x 發表於 2016/5/31 23:17

埃及有个普遍现象,就是埃及的房子不封顶。
但查一查開羅既屋, 間間都有頂

唔止有頂, 仲綠化成牧埸呀

基於你講既第一項『埃及的房子不封顶』信唔過
『政府下命令,只能在沙上建房子』都成疑問, 吹水。
『信住先』都要諗個先。
回覆  beebeechan

前進一下,睇睇個details,
Shahr-e Sukhteh 所在地,一d 都唔石,
好沙
...
沙文 發表於 2016/6/1 02:00

那些不是沙, 是岩石風化

即使有沙, 也可以是由別處吹來掩蓋了地基。
除咗美洲, 澳洲都好興沙上起樓, 唔好起近斜坡就得:
http://anewhouse.com.au/2012/09/building-on-sand/

除咗美洲, 澳洲都 ...
沙文 發表於 2016/6/1 02:24

我懷疑你既英文真係屎得好交關,
你睇唔明你引既文內容是講乜,
你只懂標題那幾粒字

你今日..........一日衰幾鑊
(你係咪有病呀?)

平日個沙文無咁膠屎架喎!
你多休息, 飲多d 水, 依時食藥
多做床上運動, 不要谷精上腦, 引至栓塞
要起屋在沙上, 揾專業建築師啦
唔通听小耶老點咩?一定係佢便宜老豆嫌佢督眼督鼻, 冇將衣钵傳畀佢, 所以一直 ...
沙文 發表於 2016/6/1 04:32

一圖勝萬言,唔隠使講咁銀多

基督教過癮嘅地方之一係
剝佢棚牙都不乏自己友: 連教堂都有起喺沙上

...
沙文 發表於 2016/6/1 05:30

哦。。。
若係諗住朝行晚拆既, 
係沙上起都唔係大問題。

梗係冇問題啦, 雨淋、水沖、風吹、呢尐只係濕碎野, 做beach builder呢行視作等閒

搞唔掂就唯有死死地氣轉 ...
沙文 發表於 2016/6/1 05:54

傳教仲勁哩。。
唔止起屋
起『天國』
回覆  beebeechan

係呀, 揾把口起吖嘛
沙文 發表於 2016/6/1 06:58

係呀........
成個宇宙, 地上萬物, 都係靠把口, 講.....就有哩
天主說:「有光! 」就有了光。
說:「有光! 」就有了光,我都得啦:

本來, 靠把口傳教,若果口才好都揾到食。但係小耶就講嗰範衰嗰範, 唯有 ...
沙文 發表於 2016/6/1 10:33

天主說:「在水與水之間要有穹蒼,將水分開!」

怎麼辦?
仲易啦, 辦法同:「在地與地之間要有水,將地分開!」一樣。

見到乜嘢, 就話天主說乜嘢之嘛 ...
沙文 發表於 2016/6/1 11:39

你返屋企對位老婆講哩:
在腿與腿之間要有水,將腿分開
睇下係咪咁容易一講就係咁
呢鑊 有 SSR relay 都幫唔到你
車, 腿與腿之間一日通常都起碼5-6督水咖啦, 您冇咖咩?您要孭尿袋咖?陰公
沙文 發表於 2016/6/1 12:06

5-6 篤尿,你小心生腎石哩
大家有冇發現夭主辦事有幾多騎哩嘢呢?

在有人類之前, 哺乳類動物都已經有公乸, 但係初初造人類時就醒唔起 ...
沙文 發表於 2016/6/2 00:27

乜厄娃是後來補飛造的嗎?

創世紀第一章第六日造人時便是這樣寫:
天主於是照自己的肖像造了人,就是照天主的肖像造了人:造了一男一女

你無發現咩?
乜您睇書淨睇第一章就以為睇完咩?
Gen 1:7邪傻瑕用地上的塵土造人,將生氣吹在他鼻孔裡,他就成了有靈的活 ...

乜您睇書淨睇第一章就以為睇完咩?
Gen 1:7邪傻瑕用地上的塵土造人,將生氣吹在他鼻孔裡,他就成了有靈的活人,名叫亞當。
邪傻瑕在東方的伊甸立了一個園子,把所造的人安置在那裡。
.....買伊甸園.....種樹
1:18 耶和華神說:那人獨居不好,我要為他造一個配偶幫助他。
沙文 發表於 2016/6/2 00:47

睇怕你都係用屎眼來毒經哩,
邪傻瑕用地上的塵土造人,將生氣吹在他鼻孔裡,他就成了有靈的活人,名叫亞當。
邪傻瑕在東方的伊甸立了一個園子,把所造的人安置在那裡。
.....買伊甸園.....種樹
1:18 耶和華神說:那人獨居不好,我要為他造一個配偶幫助他

都不是來自第一章的。

你烏龍辦事,我更不放心
我就係引您自己揾下佢補飛整夏娃之過程出自邊一章, 您果然係predictable
沙文 發表於 2016/6/2 01:18

你呢d 就係明明唔記得拉褲鏈就話係特登既,係為左要「通風除臭」
都冇夭主補飛補得咁「明明」若然我尐伙記咁做嘢一早畀我炒咗
沙文 發表於 2016/6/2 06:36

你尐伙記一早炒哂哩
現在CEO係你, 營業部主任係你, IT主管又係你, 會計係你, 文員仔係你, 打雜洗廁格既又係你
一腳踢哂丫嘛
未,仲有新聞部

點解冇人去煩帝肛做乞兒呢?因為妖酋唔会咁濶佬, 您試下去煩帝肛乞食吖嗱
杜拜係一個充滿愛 ...
沙文 發表於 2016/6/3 02:11

今日世界, 扮窮已經勾左哩。。
係扮疊水:
沙文所貼的新聞日期:2016车5月31日

bbchan所貼youtube發佈日期:2016年1月29日

我反而覺得bbchan既訊息o ...
抽刀斷水 發表於 2016/6/3 21:47

再勾d 都有
小耶一定係未試過域畸純-- 世上大把resorts嘅屋,不但起喺沙上, 連起喺水上都得, 仲好貴租添
得閒四圍行下啦 ...
沙文 發表於 2016/6/6 03:55

你梗係嚴重散光, 聚焦有問題

好心你又睇下個論點係邊哩

依家唔係講沙上面能唔能夠起到屋。
#898都話我去露營都可以係沙灘扎個營。

講既係夠唔夠穏固,持久。
呢d咁既柵屋, 冧咗咪起過囉
有幾大把
高級模式 | 發新話題
換一個