返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

超。。。。。
醒少少哩

佢冇放血畀來賓飲, 即是淨係飲咗不完全嘅6缸酒,仍然都係不完全。
furthermore, "And there were set there six waterpots of stone, after the manner of the purifying of the Jews, containing two or three firkins apiece."

1 firkin = 40.9 liters, 至少都要 81.8公升先夠

但係,阿穌体內有幾多酒呢?
http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=21474
Don't know where God is but the Devil is in the details
您又話佢呀?

2:7 耶穌對用人說、把缸倒滿了水.他們就倒滿了、直到缸口。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 763# beebeechan

所以阿穌得嗰6L咪加埋尿都唔完全咯
最後晚餐後,又同樣拿起杯來說:『這杯是用我的血所立的新約,你們每次喝,應這樣行,為記念我。』
耶穌的血也是酒。
加埋耶穌,剛剛好七缸。
beebeechan 發表於 2015/6/11 05:22

點解阿穌成日發噏風呢?
原來,因為佢唔係sober
high concentrated醉貓講嘢邊靠得住咖
好在佢係騎驢唔係揸車, 揸車,就一定roadside seizure
医生牌都應該有啦, 成日無牌行医
=============================
現代有些Helicopter parent, 听講, 牛龜咁大隻嘅仔女,連見工都要同埋媽咪一齐去。

有文字記錄最早嘅helicopter parent係边個呢, 個仔卅勾出泥行蠱惑, 個媽咪驚佢唔夠權威, 就加把嘴要人听個仔老點:2:5 他母親對用人說、他告訴你們甚麼、你們就作甚麼。

先前, 經文作到阿穌好有魅力, 只要講兩講門徒就做跟尾狗, 而家咁寫就冇咗continuity,咩形象都冇哂矣
Luk 14:7 耶穌見所請的客揀擇首位、就用比喻對他們說、你被人請去赴婚姻的筵席、不要坐在首位上、恐怕有比你尊貴的客、被他請來、那請你們的人前來對你說、讓座給這一位罷、你就羞羞慚慚的退到末位上去了。

就算發生咁嘅事,都係只後移一級啫, 边駛退到末位呢?
10:34你們不要想我來、是叫地上太平.我來、並不是叫地上太平、乃是叫地上動刀兵。
10:35因為我來、是叫人與父親生疏、女兒與母親生疏、媳婦與婆婆生疏

明顯作大啦。"人與父親生疏、女兒與母親生疏、媳婦與婆婆生疏"乃屬家庭倫理婆媽劇, 幾時升咗呢做"刀兵"級戰争片?
"女兒與母親生疏" 最多都係摑兩巴啫, 唔通要出解放軍咩?

我諗上帝一定係搞錯咗。移除助骨手術係女人先會做啫, 邊有男人佬狗唔做crunch而去割肋骨咖?

http://metro.co.uk/2015/11/27/this-woman-had-six-ribs-removed-to-look-like-a-cartoon-5529678/
38:14
他瑪見示拉已經長大、還沒有娶他為妻、就脫了他作寡婦的衣裳、用帕子蒙著臉、又遮住身體、坐在亭拿路上的伊拿印城門口。

猶大看見他、以為是妓女、因為他蒙著臉。
猶大就轉到他那裡去說、來罷、讓我與你同寢.他原不知道是他的兒婦。他瑪說、你要與我同寢、把甚麼給我呢。
猶大說、我從羊群裡取一隻山羊羔打發人送來給你.

以上情節明顯係冇錢叫雞MK仔閉門造車之作。

做雞點會蒙住塊面? 賣乜都要畀個版個客睇下, 人地先會買, 就算係網購, 喺Amazon.com買書都有封面睇啦
http://www.amazon.ca/s/ref=nb_sb_noss_2?url=search-alias%3Daps&field-keywords=god+delusion&rh=i%3Aaps%2Ck%3Agod+delusion

所以, 去過泰國嘅各位網友都見識過金魚缸, 若果做雞可以蒙面, 人地駛鬼整咁大個金魚缸咩? 蒙住塊面, 容乜易扑到件豬扒?陳版友叫雞都唔肯咁老襯啦, 一定由頭到腳驗屍咁驗, 要連對咪咪都揸兩下, make sure真係afford唔到先返屋企

而且, 這段經文還有一個極大破綻, 在Gen 17章的亞伯拉罕時代已有流通貨幣:
And he that is eight days old shall be circumcised among you, every man child in your generations, he that is born in the house, or bought with money of any stranger,
到猶太已歷8代, 叫雞點會仲係barter economy?
回覆 773# beebeechan

寡婦都照常營業, 敬業樂業, 年中無休。
http://globalnews.ca/news/2488484/celine-dion-to-head-back-to-vegas-after-death-of-husband-brother/

蒙面,做烏蠅超人就得

怪得之「信一成都死」, 摩西都玩 Shemale
出34:35 以色列人看見摩西的面皮發光、摩西又用帕子蒙上臉、等到他進去與耶和華說話就揭去帕子。
猶大搞完都唔係拎隻羊來找數落樓哩

佢係碌咭: 留底介指同一碌野
beebeechan 發表於 2016/2/17 07:30

您唔識字就問妖酋哩, 不過唔好用中/英文
38:20猶 大 託 他 朋 友 亞 杜 蘭 人 、 送 一 隻 山 羊 羔 去 、 要 從 那 女 人 手 裡 取 回 當 頭 來 、 卻 找 不 著 他 、
所以聖經嘅教訓信一成都死就係咁解
月結單畀老婆周到就實斷正
叫雞, 一定現兜兜以策萬全
回覆 780# beebeechan
以教徒咁唔精密嘅思維所以聖經先會咁多漏洞。
她見有卡而冇statement, 就即刻知道我實有警轟啦
回覆 782# beebeechan
一定交到。
將頭先嘅功課照抄一次之嘛, 好似做彌殺, 唸來唸去都係嗰幾句, 冇乜難度
唔好似妖酋英文咁渣就得啦

若是有袋, 都仲可以check下唧出來的volume
唔用袋就check都冇得check
呢個就係天主教唔用袋嘅原因
回覆 784# beebeechan

寓娛樂於工作嘛
回覆 786# beebeechan

我自幼就係好學生, 好enjoy做功課
回覆 788# beebeechan

唔止我老婆, 好多女人都話我心思好幼細。
所以我都好有條件食拖鞋飯, 好似獅子公咁。

聖經講到獅子公點威點威, 其實獅子公係軟飯王, 只有獅子乸才會負責揾食
https://en.wikipedia.org/wiki/Lion
Nah 2:12公獅為小獅撕碎許多食物、為母獅掐死活物、把撕碎的掐死的充滿牠的洞穴。
聖經作者多尐睇discovery channel, 少尐發夢, 就唔會搞錯
Num 24:9
他蹲如公獅、臥如母獅、誰敢惹他.凡給你祝福的、願他蒙福.凡咒詛你的、願他受咒詛。

長頸鹿腳法勁過Bruce,公獅母獅都唔夠佢抽

牛都勁過獅子。幾隻獅子咬一隻牛, 咬極都唔死,

隻抽都唔夠水牛打

獅被水牛撞死

其實獅子心肺功能好弱, 走100M就氣羅氣喘, 公獅嘅心臟細過獅乸, 所以endurance亦差過獅乸, 所以通常由獅乸負責揾食。單獨一隻獅子出來揾食之成功率低於20%, https://lionalert.org/page/predatory-behaviour

成班一齊捕獵成功率亦只有30%, 並非如聖經所講咁英明神武, 非洲野狗、黑腳貓、猎豹嘅捕獵成功率都高過獅子, 其實獅子得個樣,聖經推崇佢
Num 23:24 這民起來彷彿母獅、挺身好像公獅、未曾喫野食、未曾喝被傷者之血、決不躺臥。
係對zoology資料匱乏。

http://www.discoverwildlife.com/animals/hunting-success-rates-how-predators-compare
回覆 795# beebeechan

Num 24:9 他蹲如公獅、臥如母獅、誰敢惹他.

靚女都唔知幾enjoy, 點會好似1st-2nd century 基督徒以為唔怕被獅子食就巴屎閉
高級模式 | 發新話題
換一個