返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

回復 138# beebeechan

咁請您飲唔太多濃酒啦
箴 31:6        可以把濃酒給將亡的人喝
風水佬呃您十年8年

而耶穌狗噏有幾廢, 則可以立刻試到
太9:16 沒有人把新布補在舊衣服上.因為所補上的、反帶壞了那衣服、破的就更大了。

若您針黹唔好,可叫阿媽代勞,有爛包賠

Don't know where God is but the Devil is in the details
回復 142# beebeechan

佢地係俾您監硬mit爛之嘛, 唔係被新布補爛喎
借用耶穌嘅思維

沒有人把新輪胎裝在舊車上
沒有人把新銀紙放在舊銀包內
沒有人把新領呔打在舊恤衫上
沒有人把新鞋油擦在舊鞋上
沒有人把新學生安置在舊課室內
沒有人把新職員安排在舊辦公枱上
沒有人把新windows安裝在舊電腦上
沒有人把新屎痾在舊厠所內

您逐張相貼上來啦笨
回復 144# beebeechan

唔笨都笨咗啦
您每貼一張相, 耶穌就錯一次
您都貼咗3張, 唔該哂喎
回復 146# beebeechan

咁您要將#142 三張相delete咗先無錯囉....呵呵
回復 148# beebeechan
耶穌條儍佬話沒有人用新布補爛衫,您就同佢唱反調,貼相證明大把人用新布補爛衫,只會令耶穌篤眼篤鼻,令耶穌覺得佢很豬兜
為甚麼您會當我係耶穌呢?
您呢排幻覺發作得頻密咗好多咁喎
您係咪自慰過度呀?
太18:12 一個人若有一百隻羊、一隻走迷了路、你們的意思如何.他豈不撇下這九十九隻、往山裡去找那隻迷路的羊麼。

咁樣經營牧場,唔執笠就有鬼啦。撞著耶穌從事畜牧業,豺狼就易揾食咯;只要捉一隻羊就可以引耶穌做馬騮隨山走,然後可趁機啃哂99隻羊。

其實,所有牧童都知道世上有一種動物叫做牧羊狗,因為阿媽實會教細路仔此類基本謀生常識。

咁點解小耶穌會唔知,以為唔見咗一隻羊就要其他羊冇人理,親自去揾呢?
其實唔怪得聖母,答案在Luk2:42

所以, 全世界都冇一個牧場採取耶穌提出的risk management。
或者有, 不過執咗
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復 152# him1006

呢個比喻都好易解决啫
一班靚女學生始終都要痾尿
麻甩佬痾尿就排排企
但靚女學生痾尿一定係一格一格分開, 連梵帝岡的女厠都係咁設計的, 這種女厠的間格係合乎天主旨意的
所以一定有機會離群....陳版友埋伏在其中一格就可飽泄獸慾矣

所以,點解告解箱要係一格格, 你明未呀?

回復 154# beebeechan

您去here有乜貴幹?
回復 157# him1006

此種調里魯舞乃是新創印第安民族舞蹈。
係印第安人因感激基督徒屠殺他們的祖先而特登跳俾陳版友欣賞的
http://ili.nativeweb.org/newstudy.html
8:2清早又回到殿裡.眾百姓都到他那裡去、他就坐下教訓他們。
文士和法利賽人、帶著一個行淫時被拿的婦人來、叫他站在當中。
就對耶穌說、夫子、這婦人是正行淫之時被拿的。
摩西在律法上吩咐我們、把這樣的婦人用石頭打死.你說該把他怎麼樣呢。
他們說這話、乃試探耶穌、要得著告他的把柄。耶穌卻彎著腰用指頭在地上畫字。
他們還是不住的問他、耶穌就直起腰來、對他們說、你們中間誰是沒有罪的、誰就可以先拿石頭打他.
於是又彎著腰用指頭在地上畫字。
他們聽見這話、就從老到少一個一個的都出去了.只剩下耶穌一人、還有那婦人仍然站在當中。
耶穌就直起腰來、對他說、婦人、那些人在哪裡呢.沒有人定你的罪麼。
他說、主阿、沒有。耶穌說、我也不定你的罪.去罷.從此不要再犯罪了。

表面係一個瘟馨小故事,其實仔細分析之下,您就會發覺這件事只是一場惡作劇,其作用是文士法利賽藉之撕破耶穌的真面目,使群眾得知耶穌如何懵到上心口。

根據猶太佬規矩,捉姦係要成雙成對的:

Deu22:22 若遇見人與有丈夫的婦人行淫、就要將姦夫、淫婦、一併治死.這樣、就把那惡從以色列中除掉。
22:23 若有處女已經許配丈夫、有人在城裡遇見他、與他行淫、
22:24 你們就要把這二人帶到本城門、用石頭打死、女子是因為雖在城裡卻沒有喊叫、男子是因為玷污別人的妻.這樣、就把那惡從你們中間除掉。

一者,猶太佬只係拉到條女,根本就唔夠證據落charge,立唔到案。
二者,執行掟死姦夫淫婦法,一定係帶到本城門,唔會在聖殿搞

所以,此案根本不能成立。個淫婦係串同猶太佬整鬼穌仔啫,根本冇可能有個冇姦夫的淫婦。懵仔穌連咁都睇唔出,仲要煞有介事地以為自己好好心,猶太佬緊係睇佢唔起啦!
回復 161# beebeechan

原先係廢輪事理,因為諗唔到要點搞。
但結果都係暴露惜仔穌本色 --- 衰多口
所以蘇哥咪在砂上寫字......廢輪事理
beebeechan 發表於 2010/11/30 13:16

嗱, 您又唔識聖經嘞, 係地上唔係砂上
Jhn 8:8 他又彎下身去,在地上寫字。

此乃屬graffiti 刑事罪行, 尤其在聖殿tagging, 比擺檔更為嚴重, 祭司可當場拘捕之

所以, 要等遲幾日先拉佢, 此故事情節統為老吹
妙乳如豬!
beebeechan 發表於 2010/12/21 04:37

係母鹿雙生的
牙擦穌生於猶太佬第二聖殿時期。據大公教會官方網站曉諭我們說,當時猶太佬被羅馬佬統治,「羅馬的統治,僅允許猶太人在民事上有相當的自主權」,http://www.tianzhu.org/tw/tz_special.php?sp_id=16&art_id=1514&show=&page=1

佢地無權判死罪,所以,遂有安息日拉羊出坑這種事,在摩西時代,係一律要掟死的,但羅馬佬不會因為咁笨7嘅理由消耗社會資源,所以猶太祭司就吹佢地唔漲嘞。

連處死牙擦穌,祭司都要睇比拉多面色,若果猶太佬有權就唔駛求羅馬佬幫佢地釘,不如自己掟鬼死佢仲方便啦。
因此,同樣地,佢地捉到個行淫嘅女人,其實根本亦係奈佢唔何,之所以拉去揾牙擦穌,純粹係一場玩牙擦穌的馬騮戲,無論結果係點,佢地都唔會拿石頭打她。

佢地真正想問嘅,係「而家我地俾羅馬佬騎住,你話點算?」而牙擦穌就冇政治覺悟去解讀他們的問題,九唔搭八地亂點,什麼無罪就可以掟石,猶太佬一聽就知佢表錯情,所以此人一定唔會係彌菜亞,咁就一個跟一個走頭。
如果照佢此標準,又總唔見gay督教國家的法庭冚斗?去邊度找一個冇罪嘅法官、陪審團出來先得咖?可見,其實基督徒都唔係信耶穌嘅
Ecc3:1凡事都有定期、天下萬務都有定時.
3:2生有時、死有時.栽種有時、拔出所栽種的、也有時.
3:3殺戮有時、醫治有時.拆毀有時、建造有時.
3:4哭有時、笑有時.哀慟有時、跳舞有時.
3:5拋擲石頭有時、堆聚石頭有時.懷抱有時、不懷抱有時.
3:6尋找有時、失落有時.保守有時、捨棄有時.
3:7撕裂有時、縫補有時.靜默有時、言語有時.
3:8喜愛有時、恨惡有時.爭戰有時、和好有時。

其實,世界上有些事是沒有定時的。
好似衛生督察查食肆就不會定時,掃黃組查骨場亦不會定時,只會突擊檢查

有些药要定時服,但有些藥樽上寫明係「須要時服一粒,一日不可超過4粒」
如果係事後丸,你就千祈唔好听聖經誤導,每日食三次,每次食一粒,餐後服。會有side effect咖!
咁係您聽覺不靈敏啫
回復 176# beebeechan

咁又唔係
世界排名46中大医學院就冇話有聽覺遏敏症
回復 181# beebeechan

唔係玩
只係您擲1張1千蚊就太孤寒, 所以細声
成叠1千蚊擲, 咁就有声啦
驚您等錢駛嘛
高級模式 | 發新話題
換一個