返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

回覆  beebeechan

真傻逼,我幅圖,不但是一隻雀仔

而且識飛
...
沙文 發表於 2015/6/10 05:44

大象都飛添

梗係有謂啦。有天父養活就唔會絕種
佢地絕種之前,冇天父養活,阿穌唯有對住佢喊,睇下 ...
沙文 發表於 2015/6/10 05:47

呢d 叫死無對証
你話之前有一億種都得哩。。。
大隻
回覆 741# beebeechan

您幅圖又唔合規格啦。您隻係小飛象,唔係大飛象喎。

不過,您都提示咗一點:講大細,用動物好過用芥菜。芥菜種,始終都可用肉眼見到,細極有限。但呢樣就唔同矣:

4:30 又說、神的國、我們可用甚麼比較呢.可用甚麼比喻表明呢。
4:31 好像一條精蟲、收埋在春袋裡的時候、雖比地上的百蟲都小、
4:32 但射出以後、就長起來、比各樣的老鼠都大、又長出大屌來.甚至天上的飛鳥、可以宿在他的蔭下。
4:33 耶穌用許多這樣的比喻、照他們所能聽的、對他們講道.

仲可以當場唧一些精液出來畀門徒睇,考下佢地眼力。
仲可以當場唧一些精液出來畀門徒睇,考下佢地眼力。

沙文 發表於 2015/6/10 06:50

呵呵

你唔小心漏左口風哩
係咪你過d係要唧出黎呢?
我的, 是噴出來的, 還有力水
射程, 當然不及當年越洲飛彈咁勁哩
回覆 744# beebeechan
阿穌演講要示範啫,我唔駛喎
========================================

12:27 你想百合花、怎麼長起來.他也不勞苦、也不紡線.然而我告訴你們、就是所羅門極榮華的時候、他所穿戴的、還不如這花一朵呢。

其實,這個舉例純屬9唔搭8。你估所羅門未見過百合花咩?佢見百合花,同佢揸過嘅波一樣咁多:

歌4:5 你的兩乳、好像百合花中喫草的一對小鹿、就是母鹿雙生的。

若然百合花真係咁靚, 點解所羅門係都著龍袍,而唔係摘朵百合花遮住條賓周就仲靚呢?顯然,這只不過係阿穌嘅個人癖好,男人佬狗,根本就唔会戴朵百合响頭,貪利是咩?
若然百合花真係咁靚, 點解所羅門係都著龍袍,而唔係摘朵百合花遮住條賓周就仲靚呢?
.
沙文 發表於 2015/6/10 09:29

你呢類市井人就係咁硬膠,
靚既野,就要「摘左佢」拎黎自用,
幾靚既野,離開大自然都變左唔靚哩,
你一d 都唔曉保育。
回覆 746# beebeechan

您話佢呀?

可11:13遠遠的看見一棵無花果樹、樹上有葉子、就往那裡去、或者在樹上可以找著甚麼.到了樹下、竟找不著甚麼、不過有葉子.因為不是收無花果的時候.

您話佢呀?

可11:13遠遠的看見一棵無花果樹、樹上有葉子、就往那裡去、或者在樹上 ...
沙文 發表於 2015/6/11 05:32

又賣語膠七
你就係會種左百畝杏家橙果園的園主。
然後對人說: d 橙係種黎睇, 唔係摘架
回覆 748# beebeechan

你呢類市井人就係咁硬膠,若然無花果樹係種在果園,園主就唔會畀佢立亂搞搞震啦。

speaking of 保育,世上第一個唔注意野生動物保育教壞人嘅案例:
3:21        耶和華 神為亞當和他妻子用皮子作衣服、給他們穿。
speaking of 保育,世上第一個唔注意野生動物保育教壞人嘅案例:
3:21        耶和華 神為亞當和他妻子用皮子作衣服、給他們穿。

沙文 發表於 2015/6/11 08:39

係喎
用保鮮紙咪得囉

你呢類市井人就係咁硬膠,若然無花果樹係種在果園,園主就唔會畀佢立亂搞搞震啦。

spe ...
沙文 發表於 2015/6/11 08:39

唔會, 仲好歡迎
all you can 摘

要畀錢嘅
沙文 發表於 2015/6/11 08:49

耶穌摘無花果無話唔俾錢唶
佢係彈無花果唔靚
耶穌摘無花果無話俾錢唶
若然佢有俾錢, 以佢嘅性格一定会要回水,唔會彈無花果唔靚
----------------------------------------

2:1 第三日、在加利利的迦拿有娶親的筵席.耶穌的母親在那裡。
2:2 耶穌和他的門徒也被請去赴席。
2:3 酒用盡了、耶穌的母親對他說、他們沒有酒了。
2:4 耶穌說、母親、〔原文作婦人〕我與你有甚麼相干.我的時候還沒有到。
2:5 他母親對用人說、他告訴你們甚麼、你們就作甚麼。
2:6 照猶太人潔淨的規矩、有六口石缸擺在那裡、每口可以盛兩三桶水。

其實,呢个古仔又係由不諳猶太風俗之人老作。
猶太佬最鍾意7號幸運冧把,6號視為不完全冧把:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_symbolism
http://judaism.about.com/library ... l_simmons_seven.htm

所以,喜慶場合點会擺6個缸,貪利是咩?此其一

其二,"他母親對用人說、他告訴你們甚麼、你們就作甚麼。" 作者不通人情世故簡直離譜,佢都係guest之嘛,當正自己係事頭婆,侍仔又會肯聽佢點
Don't know where God is but the Devil is in the details
其實,呢个古仔又係由不諳猶太風俗之人老作。
猶太佬最鍾意7號幸運冧把,6號視為不完全冧把:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_symbolism
http://judaism.about.com/library ... l_simmons_seven.htm

所以,喜慶場合點会擺6個缸,貪利是咩?

沙文 發表於 2015/6/11 09:16

挑。。。。

好簡單唶

無錯丫, 6 在猶太古風俗是不完全的意思。
這段實在是暗喻猶太人的古律法, 祭獻都是不完全的,
只有靠耶穌, 才把不完全的化為美好。

作者是要表達這個訊息, 所以, 『六個石缸』是作者刻意編出來的數字,
未必就是說當時只得六個缸。
挑。。。。

好簡單唶

即係老作
------------------------
14:12耶穌又對請他的人說、你擺設午飯、或晚飯、不要請你的朋友、弟兄、親屬、和富足的鄰舍.恐怕他們也請你、你就得了報答。
14:13你擺設筵席、倒要請那貧窮的、殘廢的、瘸腿的、瞎眼的、你就有福了.
14:14因為他們沒有甚麼可報答你.到義人復活的時候、你要得著報答。

其實,基本邏輯上,殘廢的、瘸腿的、瞎眼的,都未必窮。而窮鬼將來發咗達,記起當日呢餐,湧泉以報請我食Beluga Caviar,咁我咪仲煩?
Don't know where God is but the Devil is in the details
挑。。。。

好簡單唶

即係老作
------------------------
.
沙文 發表於 2015/6/11 10:22

挑。。。。

經書梗係作架哩。
有作者, 有寫作目的, 有目標讀者

你唔曉搞清楚呢三角關係
成日都解錯經會錯意, 一鑊漿糊

猶如街上見靚女向你呢個方向揮手便以為人地對你痰
回覆 757# beebeechan

作又作得唔好。
將6缸不完全的水變做6缸不完全的酒,仍然都係不完全。

若果只有靠耶穌, 才把不完全的化為美好,咁要阿穌搬多一缸水來,咁先搞得掂

作又作得唔好。
將6缸不完全的水變做6缸不完全的酒,仍然都係不完全。

若果只有靠耶穌 ...才把不完全的化為美好,咁要阿穌搬多一缸水來,咁先搞得掂
沙文 發表於 2015/6/11 18:32

超。。。。。
醒少少哩

最後晚餐後,又同樣拿起杯來說:『這杯是用我的血所立的新約,你們每次喝,應這樣行,為記念我。』
耶穌的血也是酒。
加埋耶穌,剛剛好七缸。
超。。。。。
醒少少哩

佢冇放血畀來賓飲, 即是淨係飲咗不完全嘅6缸酒,仍然都係不完全。
furthermore, "And there were set there six waterpots of stone, after the manner of the purifying of the Jews, containing two or three firkins apiece."

1 firkin = 40.9 liters, 至少都要 81.8公升先夠

但係,阿穌体內有幾多酒呢?
http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=21474
高級模式 | 發新話題
換一個