返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

擲咗燒您先駛得到嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復 189# beebeechan

gay督教徒以為燒衣有定期,亦是受了傳道書誤導所致

譬如,燒衣並不局限於7月, gay督徒在3月被車死,本網都會即日舉行路祭,燒歐羅韓圜披索里拉等各1千元,尚饗

所以,陳版友舉的燒衣例子,也說明了聖經所謂「天下萬務有定時」乃是大謬不然
回復 192# beebeechan
您不必對號入座嘅

gay督徒被車死啫,您都未必一定係gay督徒,可能係好似國際天糧咁自認gay督徒
都市人生活繁忙,每多食無定時,並不如聖經所講咁乜春都有定時。

雖則食無定時確對健康不好,但礙於職責,亦在所難免。

例如消防員剛要開飯卻接到某gay督徒在教會燒衣引起火災,就會飯都冇得食。

所以話,天下萬務都不一定有定期,食無定時,痾無定時,火燭無定時,月事都未必一定準。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復 196# dior13dior13

信過聖經話乜春都有定時的就要悔改。
改做離教都定時
咁您離教係定時定冇定時呢?
回復 195# beebeechan

聖經又話生有時死有時?
回復 201# hellboy

為了使聖經靈D,下次離教要定時
回復 203# hellboy
您翻兜再信唔得咩?
回復 205# hellboy

您不幸患上突發性失智症就無野可以信都照信
考船牌時突然諗起經文
原來,牙擦穌字都唔識多個,連考船牌、考TOEFL都唔合格。

Jhn 21:6 And he said unto them, Cast the net on the right side of the ship, and ye shall find. They cast therefore, and now they were not able to draw it for the multitude of fishes.

right side of the ship -- 正確名稱係-- starboard

fishes -- 係好多種魚咁解 -- 好多魚應該係 multitude of fish.
回復 208# hellboy

病痛呢味野唔到您話嘅。

聖經嘅騎哩英文仲有一些例子:
Mat 24:24 For there shall arise false Christs, and false prophets, and shall shew great signs and wonders; insomuch that, if it were possible, they shall deceive the very elect.   
各位有冇興趣教下英皇詹姆士英文文法呀?
回復 210# beebeechan
膠僕呀膠僕:您連講緊邊度都唔知
識小小就話都可以扮下嘢啫
近乎唔識就咪獻世啦。冇得靠白撞咖
回復 214# beebeechan

我就係有自知之明所以唔駛收聲嘛

Psm 81 4
For this was a statute for Israel, and a law of the God of Jacob.
連最簡單嘅verb tense都錯

我這個聖經錯謬補遺thread真係長做長有,長命功夫長命做。
hellboy自古美人如名將, 不許人間見白頭,就舒服過我好多
回復 216# beebeechan

咁又唔止。聖經醜得長過我做好多
有您做膠僕,我都冇乜氣要洩
佢同卡啦穌都有家譜可查嘅
回復 221# beebeechan

您肯將心中疑惑講出來問您嘅主人,係好事
您睇得聖經多就緊係閱讀理解力比較差啦。我見好多教徒都有此症候,離教後會慢慢好轉
,毋庸耽心

您話我長做,聖經長醜,原則上本來係啱嘅
但聖經之醜太長,長過我嘅事工

故云 聖經醜得長過我做
幼稚園都識解啦
講到膠,就不得不提以下這兩位超級膠家主父子

Mat 21:33你們再聽一個比喻.有個家主、栽了一個葡萄園、周圍圈上籬笆、裡面挖了一個壓酒池、蓋了一座樓、租給園戶、就往外國去了。
21:34收果子的時候近了、就打發僕人、到園戶那裡去收果子。
21:35園戶拿住僕人。打了一個、殺了一個、用石頭打死一個。
21:36主人又打發別的僕人去、比先前更多.園戶還是照樣待他們。
21:37後來打發他的兒子到他們那裡去、意思說、他們必尊敬我的兒子。
21:38不料、園戶看見他兒子、就彼此說、這是承受產業的.來罷、我們殺他、佔他的產業。
21:39他們就拿住他、推出葡萄園外、殺了。

明知呢班唔係善男信女,你個太子爺又唔係好打過人,你唔揾收數公司去噴紅油、膠水封鎖匙窿,又唔告上錢債庭,係都要派條膠仔去收爛賬,畀人兩嘢扑死,怨得邊個呢?
膠成咁就唔死都冇用啦
提前 2:14且不是亞當被引誘、乃是女人被引誘、陷在罪裡。

上帝做嘢,向來都甩甩漏漏。女人點樣被引誘陷在罪裡呢?
其實,上帝從來都冇叫過女人妳唔准乜唔准物。

上帝arrangement次序如下:
2:16耶和華 神吩咐他說、園中各樣樹上的果子、你可以隨意喫.
2:17只是分別善惡樹上的果子、你不可喫、因為你喫的日子必定死。
2:18耶和華 神說、那人獨居不好、我要為他造一個配偶幫助他。

嗱,佢吩咐男人咪食蕉時,都未有女人,有咗女人之後,上帝就冇再提過此事。所以,女人食蕉,係老奉嘅。
回復 227# beebeechan

您真係有隱先講啦
高級模式 | 發新話題
換一個