返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

阿穌根本就唔係做生意嘅材料, 做過生意嘅都知阿穌此等外行人冇risk management嘅proposal完全唔掂:

馬桶竄出3.5公尺大蟒蛇咬住生殖器 泰男失血過多昏倒
http://www.ettoday.net/news/20160526/705220.htm

沙文 發表於 2016/5/29 02:16

你激嬲老婆, 
一樣會咬甩你條周
阿穌門人係咁咖啦
一味靠血腥暴力解決問題:
5:29        若是你的右眼叫你跌倒、就剜出來丟掉.寧可失去百體中的一體、不叫全身丟在地獄裡。若是右手叫你跌倒、就砍下來丟掉.寧可失去百體中的一體、不叫全身下入地獄。

淨識斬腳趾避沙蟲, 唔怪之得做生意唔掂啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
5:29        若是你的右眼叫你跌倒、就剜出來丟掉.寧可失去百體中的一體、不叫全身丟在地獄裡。若是右手叫你跌倒、就砍下來丟掉.寧可失去百體中的一體、不叫全身下入地獄。

淨識斬腳趾避沙蟲, 唔怪之得做生意唔掂啦
沙文 發表於 2016/5/29 06:26

懂投資的人 (看來你不是了) 便明白這叫『止蝕』,
你就攬住堆蟹貨做人世。
唔曉止蝕, 必是股埸低手, 仲有排要交學費
呢尐唔係止蝕, 係斬腳趾避沙蟲
識止蝕就唔会教人瞓身買一粒珠啦低能
幾時見過賭仔買樓
Don't know where God is but the Devil is in the details
呢尐唔係止蝕, 係斬腳趾避沙蟲
識止蝕就唔会教人瞓身買一粒珠啦低能
幾時見過賭仔買樓 ...
沙文 發表於 2016/5/29 10:28

俾你返去 2009年, 可以用$28便可買一股 0005,
你會唔會瞓哂身買哂落去呢?
真係嫌買得少呀
幾時見過賭仔買樓 ...
沙文 發表於 2016/5/29 10:28

個個洗黑錢既, 貪官既都話賭埸嬴左錢架哩

賭王何生唔止買樓, 仲可以買多幾件老婆
听一個人講嘢, 唔止要听佢講乜嘢, 仲要听佢冇講乜嘢
阿穌成日講佢唔熟悉嘅各行各業, 例如畜牧業、農業、建造業、軍事、漁業、金融。講親都自暴其醜, 畀我一睇就睇出佢充內行。

對於佢自己嘅本行- 鬥木佬, 反而隻字不提, 顯見此人對自己嘅出身覺得自卑, 因而漸發展成自大狂, 認屎認屁。其實若果佢真係能知過去未來, 應當知道鬥木佬公輸般都可以享有崇高地位, 佢唔駛咁避諱鬥木佬喎, 講下鬥木好過話唔見一隻羊就賴低99隻去揾咁戇居 -- 你話唔見咗一隻床腳,賴低3隻床腳去揾, 咁咪十分合理咯
對於佢自己嘅本行- 鬥木佬, 反而隻字不提, 顯見此人對自己嘅出身覺得自卑, 因而漸發展成自大狂, 認屎認屁。其實若果佢真係能知過去未來, 應當知道鬥木佬公輸般都可以享有崇高地位, 佢唔駛咁避諱鬥木佬喎, 講下鬥木好過話唔見一隻羊就賴低99隻去揾咁戇居 -- 你話唔見咗一隻床腳,賴低3隻床腳去揾, 咁咪十分合理咯
沙文 發表於 2016/5/29 10:50

挑。。。乜無講呀
佢話聖殿要塌, 佢就三日便可重建。。。好pro就真
勁過中國速度
中国速度 57层高楼19天建成
https://www.youtube.com/watch?v=9XrWKROMeHY

(你估西九工程, 做十年都仲係造緊地基)
挑, 聖殿係建築業, 係建築師至有資格起,猶太佬聖殿係石建築,
唔輪得到低級鬥木佬亂噏24, 聖殿入面嘅傢俬都要睇判頭畀唔畀佢做

鬥木佬去起中國佛寺就或者OK, 佢投錯胎兼信錯教啦陰公
挑, 聖殿係建築業, 係建築師至有資格起,猶太佬聖殿係石建築,
唔輪得到低級鬥木佬亂噏24, 聖殿入面嘅傢俬都 ...
沙文 發表於 2016/5/29 11:16

沙文網友,我谂你搞錯喇,小耶唔係鬥木佬,係石匠黎架。
马太福音里面原文的意思是“builder”,小耶果個時代,房屋都係用石頭做嘅.后黎唔知班耶徒做緊乜,翻譯錯誤,譯成“carpenter”。
網友,我谂你搞錯喇,小耶唔係石匠,係鬥木佬黎架。

有乜yi旭, 就話譯錯, 您以為我唔知耶徒呢招咩?若是譯錯就一早改咗啦。

小耶一定唔係石匠, 理由並唔係因為佢對石建築知識嘅貧乏,而係因為佢對石建築全無知識:
好比一個聰明人、把房子蓋在磐石上。雨淋、水沖、風吹、撞著那房子、房子總不倒塌.因為根基立在磐石上。凡聽見我這話不去行的、好比一個無知的人、把房子蓋在沙土上。雨淋、水沖、風吹、撞著那房子、房子就倒塌了.並且倒塌得很大。

其實無知嘅係小耶, 佢唔識現今最古老的石建築之一Shahr-e Sukhteh, 就係建在沙上嘅, 埃及金字塔亦係建在沙上嘅。

至今都超過5000年矣。磐石上嘅教堂倒塌晒都未輪到佢地
網友,我谂你搞錯喇,小耶唔係石匠,係鬥木佬黎架。

有乜yi旭, 就話譯錯, 您以為我唔知耶徒呢招咩?若是譯 ...
沙文 發表於 2016/5/29 23:04

哦,原來係咁。原來係我搞錯左。沙文網友的確學識淵博,令人敬佩。另外,我有一個長期都百思不得其解的問題想請教:保羅呢件蛋散一直都鎮壓基督教,為何拒突然間信左耶穌。一個人就算改變信仰,都冇理由快成咁嘅。我一直覺得,其中必有黑幕,但一直苦思都冇答案。不知沙文網友對此有何高見?
過獎過獎。

好簡單。佢先前之所謂"鎮壓基督教", 只不過係扯貓尾。做一場大龍鳳"本來鎮壓基督教但結果都屈服於基督教嘅淫威", 咁後世傳教就有豐富內容啦嘛
好比一個聰明人、把房子蓋在磐石上。雨淋、水沖、風吹、撞著那房子、渣都冇得剩.

其實無知嘅係小耶, 佢唔識現今最古老的石建築之一Shahr-e Sukhteh, 就係建在沙上嘅, 埃及金字塔亦係建在沙上嘅。.
沙文 發表於 2016/5/29 23:04

原來金字塔是沙文的「房子」?

金字塔的住客!
好比一個聰明人、把房子蓋在磐石上。雨淋、水沖、風吹、撞著那房子、渣都冇得剩.

...
沙文 發表於 2016/5/31 03:10

保單都無包火燒
您尐窮等人家就梗係冇資格啦,生前起定陰宅, 我地名門望族係閒事啫, 仲有堪輿家睇風水添
聰明人最聰明就係捉蟲:日日返工放工仲隆重過去拜山
聰明人最聰明就係捉蟲:日日返工放工仲隆重過去拜山
沙文 發表於 2016/5/31 09:04

呢間都唔弱, 日日要衝上雲霄
回覆 874# 沙文

其實, 沙上起嘅屋有一個優勢 -- 可以即刻用沙救火
磐石上嘅屋就無此優勢 - 油起火, 用水救就会好似救恩咁, 唔救好過救
所以, 小耶先致無法為磐石上嘅屋買火險

小耶哩個人嘅特點, 就係睇嘢淨睇一面
高級模式 | 發新話題
換一個