返回列表 回覆 發帖

delete post

總之抱住 " 唔係全部基督徒 都咁差" 呢個心態, 最終會害死自己.
不過呢D 死賤種基督徒 會提升你既 EQ, 你 ...
Alice 發表於 2010/11/4 18:59

人地差唔差, 我不論
你.........我就覺得極差矣

以你的個人仇恨, 不愉快經歷...通通投射到別人身上
你有病, 需要心理輔導哩
總之抱住 " 唔係全部基督徒 都咁差" 呢個心態, 最終會害死自己.
不過呢D 死賤種基督徒 會提升你既 EQ, 你會發現, 外表正常, 說話頭頭是道, 好似好 RESONABLE 既人, 可以如此惡毒.  好彩佢無影響我既人生, 否則, 我真係返教會, 捉個賤種出來 插佢幾十刀.
毅力並非長跑, 而是一次接一次的短跑
信, 與不信.....幾時都是留給當事人去決定。

落咀頭去叫人不要信的人, 與
落咀頭猛叫人信的盲基.......其實都是一個模樣唶...一般的思維, 一般的腦袋, 一般的見識, 一般的智慧

In the ditch falls the blind that is led by the blind.
[1583 B. Melbancke Philotimus 165]

基督徒既弱智, 最終會害死你.    至少會浪費你既光陰同埋精神.

事實始終係事實, 信主呢個行為, 已經顯示呢個人無咩思想及已洗腦.  不過你暫時都唔會信, 依然會同基督徒來往.  直至你再撞板, 你就會明. 又或者, 你依然會繼續同基督徒來往, 直至你所認識既每一個基督徒都有問題, 你就會知.    你多d 同佢地傾計, 唔係表面咁去認識佢地.

花咁多時間同基督教, 基督徒糾纏, 真係好戇居.   

基督徒一定係傳教, 無論佢係你身上做任何事, 目的只有傳教.  即使你覺得我想法極端, 而事實係 基督徒跟本係極端到你難以置信.   
就算初相識果時, 基督徒對你好好態度, 聽你傾心事.  但最後會發現只係繞左個圈, 眼前係一個癲狂既人.  
一個人講野, 可以講到自己好有分析力, 好有思想, reasonable.   令你有錯覺, 呢個係一個好好好好好好既人.   最終你可能會想割開佢個肚, 將佢d 腸全部挖出來.
你繼續同佢來往, 總有一日你會明白.   基督徒對你好, 目的只有一個 " 做見證", 令你返回"神" 身邊.
佢地為左傳教, 幾辛苦, 都會忍到. 直至你真真正正咁信左主, 佢就會表露真面目, 將之前受既氣發係你身上.
堅決拒絶基督徒既人, 當初何嘗唔係 認同"並非所有基督徒都咁差”? 

因為你無真心信主, 跟本唔會知道佢地既心態.

delete post sorry
回復 1# AmiHO

你想識朋友, 不一定要返教會.  你去工聯會報個興趣班就立即識到朋友啦~~~  
d 教友打電話比你或 send email 比你, 你都不需要向佢地解釋. 佢地己被洗腦, 你同佢地講咩都係癈既, 你只有勞氣.
我個 email 都 set 左凡係 基督徒 send 來既 email, 會自動送往 垃圾箱.
回復 36# beebeechan

呢尐嘢阿媽同阿茂都知啦
所以阿媽只係來say hi, 冇話要 事奉天主, 及商議上天國的事
"也許是選了「不等待」的人都不知決定係咪對, 所以十分希望「等待」的人是錯的, 好使自己的選擇看似明智一點?"  
haha  也許吧..

kwongyauleung 發表於 2010/11/4 10:36

我都不肯定架
留番俾你自己反省反省哩
明智不明智是很個人的. 但如果真的牽涉其他人.那就肯定是不明智.  那個看似,只是跟別人比較. 勝了誰人,那又如何?  自己的心靈快樂是最重要的.   

有人不認同.有人認同, 某人的不認同令你覺得係取笑?  但我是真心欣賞呢位人的坦白. 而某一話某某係魔鬼一樣.  我一樣欣賞的.  因為這也是我心底話.

"也許是選了「不等待」的人都不知決定係咪對, 所以十分希望「等待」的人是錯的, 好使自己的選擇看似明智一點?"  
haha  也許吧..
回復  AmiHO

很欣賞你既坦白同面對現實. 

如果所有基督教徙都明白到..等左咁耐都係白等而放棄. 
...
kwongyauleung 發表於 2010/11/3 19:52

本來選擇了「等待」, 或「不等待」都是個人自由, 個人旨意。
可是, 選擇了「不等待」的人去取笑仍在「不等待」的人, 便是不對。
也許是選了「不等待」的人都不知決定係咪對, 所以十分希望「等待」的人是錯的, 好使自己的選擇看似明智一點?
回復 33# AmiHO

很欣賞你既坦白同面對現實. 

如果所有基督教徙都明白到..等左咁耐都係白等而放棄. 
呢個世界就會美好得多..

起碼少左d 太執著既人..
Jesus’ Mother and Brothers
1) 媽媽只是要談談,不是「想快點看醫生」
2) 沒有人在流血,講道,不是看病

46 While Jesus was still talking to the crowd, his mother and brothers  ...
dye 發表於 2010/11/3 10:55

耶穌告訢旁人, 事奉天主, 上天國的事, 是不用, 也不能靠關係的
回復  beebeechan

我等「神」咁耐,佢都無感動我
算把啦,我同「神」無緣無份了!! ...
AmiHO 發表於 2010/11/3 13:34

現在無咪無囉
緣份到時, 一撻著
就是陌生人,護士長也應先對進來的患者評核評核才分類。說不定他媽中風,正正要立即治理。 ...
說不定亞媽想說這醫院快要倒下
dye 發表於 2010/11/3 11:00

「說不定」的就不要拿來當真的說...好無?
反基就係衰呢樣

delete post sorry
就是陌生人,護士長也應先對進來的患者評核評核才分類。說不定他媽中風,正正要立即治理。
Jesus’ Mother and Brothers

46 While Jesus was still talking to the crowd, his mother and brothers stood outside, wanting to speak to him.
47 Someone told him, “Your mother and brothers are standing outside, wanting to speak to you.”
48 He replied to him, “Who is my mother, and who are my brothers?”
49 Pointing to his disciples, he said, “Here are my mother and my brothers.
50 For whoever does the will of my Father in heaven is my brother and sister and mother.”

---------------
1) 媽媽只是要談談,不是「想快點看醫生」
2) 沒有人在流血,講道,不是看病

-------------
護士長說「誰是我亞媽, 呢到個個都係我亞媽.」是不孝。但不代表「護士長馬上為他們開路」。
他大可以先聽聽亞媽有何教誨。說不定亞媽想說這醫院快要倒下,他們應趕快離開。
高級模式 | 發新話題
換一個